Η Nvidia θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει την Apple και να γίνει η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, καθώς ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την αύξηση της υιοθέτησης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης πλησιάζει όλο και πιο πολύ τον κατασκευαστή του iPhone που είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία της Wall Street εδώ και χρόνια.

Η εξάρτηση σχεδόν όλων των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI από τους ημιαγωγούς της Nvidia, βοήθησε τη μετοχή της εταιρείας τεχνολογίας να τριπλασιαστεί σχεδόν σε αξία τον περασμένο χρόνο, στα 2,68 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Nvidia: Η τεχνητή νοημοσύνη την φέρνει κοντά στην κεφαλαιοποίηση της Apple

Αντίθετα, η Apple παραχώρησε την Νο. 1 θέση της στη Microsoft νωρίτερα φέτος, καθώς η άλλοτε υψηλών προδιαγραφών εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδύναμη ζήτηση για τα iPhone της και τον σκληρό ανταγωνισμό στην Κίνα. Η τελευταία αποτίμηση της αξίας της ήταν στα 2,92 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι σίγουρα αξιοσημείωτο επειδή η Apple ήταν τόσο κυρίαρχη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά στο μέτωπο της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Πρόσφατα όμως, η καμπύλη καινοτομίας της Apple φαίνεται να έχει επιπεδωθεί, παρουσιάζοντας πιο αργή μελλοντική ανάπτυξη», δήλωσε ο Brian Mulberry, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών στην Zacks Investment Management.

«Από την άλλη πλευρά, η Nvidia μπόρεσε να ακολουθήσει όλα τα διαδοχικά κύματα ανάπτυξης. Ξεκινώντας με τη ζήτηση τυχερών παιχνιδιών, μετά την κρυπτογράφηση και τώρα την τεχνητή νοημοσύνη, μπόρεσε να συνδυάσει τέλεια την καινοτομία με τη ζήτηση και αυτό ισοδυναμεί με εκρηκτική ανάπτυξη».

Η εταιρεία ημιαγωγών έχει μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη S&P 500 και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκτίναξη των μετοχών των ΗΠΑ σε υψηλά ρεκόρ. Αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο των κερδών του S&P 500 φέτος.

Η Nvidia έγινε επίσης η ταχύτερη εταιρεία που αύξησε την κεφαλαιοποίησή της από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ξεπερνώντας το Amazon.com, την θυγατρική της Alphabet, Google και την πετρελαϊκή Saudi Aramco.

Πάνω από τις προσδοκίες της Wall Street

Από την πρόβλεψή της για έκρηξη πριν από περίπου ένα χρόνο, η εταιρεία έχει ξεπεράσει σταθερά τις υψηλές προσδοκίες της Wall Street όσον αφορά στα έσοδα και τα κέρδη, με τη ζήτηση για τους επεξεργαστές γραφικών της να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά καθώς οι Big Tech σπεύδουν να ενσωματώσουν εφαρμογές AI.

Η Nvidia είναι επίσης δημοφιλής στην αγορά παραγώγων. Το GraniteShares 2x Long NVDA Daily ETF είναι το μεγαλύτερο ETF μεμονωμένης μετοχής.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο σημείωσε ημερήσιο τζίρο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά εν όψει των αποτελεσμάτων της Nvidia την περασμένη εβδομάδα και το συνολικό καθαρό ενεργητικό του έφτασε το ρεκόρ των 2,82 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Lipper.

Οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης είναι αισιόδοξοι με τη Νv;idia καθώς ο όγκος της εταιρείας , ιδιαίτερα για δικαιώματα αγοράς (call options), έχει αυξηθεί κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις μετά την άνοδο της τιμής της μετοχής της.

Η Πέμπτη σηματοδότησε την πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση όπου περισσότερα από ένα εκατομμύριο δικαιώματα αγοράς της Nvidia άλλαξαν χέρια, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί στην ιστορία της μετοχής, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters με βάση δεδομένα της Trade Alert.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία