Σε υψηλά αντανακλαστικά είναι τις τελευταίες ημέρες η Wall Street. Όλοι παρακολουθούν έναν τεχνικό δείκτη που φημολογείται ότι δίνει το σημάδι του τι θα μπορούσε να έρθει.

Ο Hindenburg Omen (οιωνός του Hindenburg), ο οποίος μετρά την αναλογία μεταξύ των νέων υψηλών και χαμηλών 52 εβδομάδων, ενεργοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο τεχνικός δείκτης χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της πιθανότητας κραχ της αγοράς. Αλλά το σήμα δεν ακολουθείται από πολλούς traders – επειδή δεν έχει αξιόπιστο ιστορικό.

Ο Art Cashin, γκουρού αγορών και επικεφαλής των floor operations στην UBS, περιέγραψε πρόσφατα τον «δείκτη – οιωνό» στην Cumberland Advisors, αφού μια συμμετέχουσα ρώτησε αν ήρθε η ώρα να πουλήσει τις μετοχές της.

«Τώρα, πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί σχετικά με τον οιωνό του Hindenburg γιατί τα τελευταία 35 ή 40 χρόνια, δεν είχαμε «κραχ» της αγοράς χωρίς την παρουσία του», είπε.

Προειδοποίηση

Αλλά προειδοποίησε: «Πρέπει να θυμάστε και το εξής… ενώ υπήρχε πάντα ένας οιωνός του Hindenburg πριν από ένα κραχ, δεν υπήρξε κραχ μετά από κάθε οιωνό του Hindenburg», πρόσθεσε η Cashin.

Ο δείκτης εμφανίστηκε πριν από το κραχ της αγοράς του 2008, αλλά “είναι πολύ ασυνεπής”, δήλωσε ο Jay Woods, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο DriveWealth.

«Είχαμε αρκετούς ψεύτικους οιωνούς του Hindenburg τα τελευταία χρόνια και καμία συντριβή», πρόσθεσε.

Διόρθωση

Ακόμη και οι αναλυτές που προβλέπουν μια διόρθωση της αγοράς είναι επιφυλακτικοί πλέον. Ο Bill Herrmann, διευθύνων εταίρος της Wilshire Phoenix, επισήμανε την επιδείνωση του εύρους των μετοχών και των περιθωρίων ομολόγων ως προειδοποιητικά σημάδια αναταράξεων που θα ακολουθήσουν. Αναφέρθηκε μάλιστα στον οιωνό του Hindenburg ως «δείκτη με δυσοίωνο ήχο».

«Η χρήση οποιουδήποτε τεχνικού δείκτη μεμονωμένα είναι λάθος – και αυτό δεν διαφέρει», είπε ο Herrmann. Ο Hindenburg Omen έχει δίκιο περίπου στο 25% των περιπτώσεων από το 1987.

“Οι τροπικές καταιγίδες δεν μετατρέπονται πάντα σε τυφώνες. Ωστόσο, είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε γιατί οι κινήσεις των αγορών δεν είναι μικρές όταν ο δείκτης είναι σωστός”, πρόσθεσε ο Herrmann.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street