Νέα ώθηση σε έναν κλάδο που παραμένει στο περιθώριο των χρηματιστηριακών δρώμενων αναμένεται να δώσει το νέο deal της Intracom για την εξαγορά της Ευρώπη ΑΕΓΑ και την είσοδό της στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό μέσω ενός σχήματος με την Κλουκίνας – Λάππας.

Αν και ακόμη πολλές λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι άγνωστες, παράγοντες της αγοράς βλέπουν τον κλάδο των Ασφαλειών να παίρνει επιτέλους ζωή, με την μέχρι τώρα «εκπρόσωπο» του, την Interlife, να βρίσκει «παρέα».

Σωκράτης Κόκκαλης: Τι είπε για την εξαγορά της «Ευρώπη» – Πότε σχεδιάζει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Άλλωστε, το πρόβλημα της υποεκπροσώπησης αρκετών κλάδων της οικονομίας στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι γνωστό και πολλάκις εξαντλημένο από τους ιθύνοντες, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Και όταν η διοίκηση του ΧΑ δεν μπορεί, έρχονται οι πρωτοβουλίες των ιδιωτικών κεφαλαίων να δώσουν άλλη διάσταση, αναφέρουν πηγές του «ΟΤ» από το μέτωπο της αγοράς.

Ένας ακόμη κλάδος της οικονομίας με περιθώρια ανάπτυξης

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Σεπτεμβρίου 2023 όταν η χώρα μέτραγε τις πληγές της από την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου προέρχεται ένα τεράστιο μερίδιο της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει λίγες ημέρες νωρίτερα, στη ΔΕΘ, την υποχρεωτικότητα στην ασφάλεια από φυσικές καταστροφές τόσο σε ακίνητα όσο και σε επιχειρήσεις και η Interlife, η εκπρόσωπος του ασφαλιστικού κλάδου στο ΧΑ, σημείωνε άλμα 6,37% εκείνη την ημέρα.

Μετά από λίγες ημέρες, έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δημοσιοποιούσε τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, οι οποίες ανέρχονταν στα 372 εκατ. ευρώ. Μια συντηρητική εκτίμηση, με τους περισσότερους φορείς, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και του επιχειρηματικού κόσμου να συμφωνούν ότι είναι αδύνατο για μια κυβέρνηση να καλύπτει τέτοια μεγέθη καταστροφών, τα οποία ενδεχομένως να συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ήρθε λοιπόν μετά από λίγους μήνες, τον Μάιο, η DBRS να θυμίσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, μόλις το 1% των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα (στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27%) και το κλείσιμο του χάσματος είναι δύσκολο, ειδικά καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις τιμές ή ακόμα και να αρνηθούν την κάλυψη στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Είδε το «κενό» ο Σ. Κόκκαλης

Το «χτύπημα» του Σωκράτη Κόκκαλη κατά αρκετούς παράγοντες της αγοράς έχει βάλει στόχο ακριβώς το παραπάνω κενό. Η Ευρώπη Ασφαλιστική είναι από τις εταιρείες που δεν αναλώνονται σε καλύψεις χαμηλού περιθωρίου, όπως για παράδειγμα το αυτοκίνητο. Είναι μια ασφαλιστική που έχει διείσδυση στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, όπου τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλότερα, αλλά και οι αποζημιώσεις εξίσου μεγαλύτερες.

Μια αίσθηση της αγοράς που λίγο έως πολύ επιβεβαίωσε και ο Δημήτρης Κλώνης, αντιπρόεδρος του δ.σ. της Intracom Holdings, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στον ασφαλιστικό τομέα, ένας τομέας που έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μιας και οι Έλληνες δεν έχουν (ακόμα) την ίδια ασφαλιστική συνείδηση που υπάρχει στο εξωτερικό. Ένας παράγοντας που αναμένεται να σηματοδοτήσει την αλλαγή της ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων είναι προφανώς και η ίδια η κλιματική αλλαγή με τις συνεπακόλουθες φυσικές καταστροφές, ανέφερε.

Σε αυτό το μέτωπο, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΟΤ», αναμένεται να δούμε έντονη κινητικότητα.

Το deal της Intracom με την Ευρώπη αναμένεται να είναι η αρχή, με τους ξένους ήδη να βρίσκονται στην ίδια εξίσωση. Και η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας, έχει δεχτεί αιτήματα για αλλαγές στο πλαίσιο που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για περαιτέρω συμφωνίες, ειδικά στο μέτωπο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα που ήδη εφαρμόζεται σε Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών