Ήταν μόλις πριν από ένα μήνα όταν η Gap ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση περίπου 1.800 υπαλλήλων στο πλαίσιο μιας ευρείας προσπάθειας μείωσης του κόστους και εξορθολογισμού των λειτουργιών του ομίλου της.

Λίγες μέρες μόλις πριν, ωστόσο, οι μετοχές της εκτινάχθηκαν κατά 28%, αφού η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων αύξησε τον στόχο της για τις πωλήσεις του έτους, υποδεικνύοντας ότι η προσπάθειά της να αναζωογονήσει την επιχείρησή της φέρνοντας νεότερα στυλ, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Gap: Απολύσεις 1.800 υπαλλήλων έως τον Ιούλιο

Σύμφωνα με το Reuters, η μετοχή βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδό της από τον Νοέμβριο και έχει αυξηθεί πάνω από 37% φέτος. Αυτό ακολουθεί μια αύξηση άνω του 85% το 2023.

Οι αναβαθμισμένες προοπτικές της Gap δίνουν στη Wall Street νέες αποδείξεις ότι η στρατηγική στροφής του CEO της Richard Dickson – να εισάγει πιο μοντέρνα στυλ σε όλες τις μάρκες της και να αυξήσει τις προσπάθειες μάρκετινγκ για να προσελκύσει επιλεκτικούς αγοραστές – αποδίδει λιγότερο από ένα χρόνο αφότου εντάχθηκε στην προβληματική εταιρεία λιανικής πώλησης εμπορικών κέντρων από την Mattel.

Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

Οι εξαγγελόμενες περικοπές σε προσωπικό είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από τις 500 απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία τον Σεπτέμβριο. Οι απολύσεις θα επηρεάσουν εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της Gap, στελέχη και προϊστάμενους τοπικών καταστημάτων που κατέχουν τίτλους ηγεσίας εκτός έδρας.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας προέκυψαν ως ανάγκη, καθώς η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων έδινε μάχη να επιστρέψει στην κερδοφορία ενώ οι πωλήσεις της υποχωρούν. Οι απολύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι αλλαγές στο προσωπικό, το προϊόν και τη λειτουργία του Dickson έχουν ήδη δώσει μια νέα αναζωογοννητική πνοή σε μια εταιρεία που παραπαίει εδώ και χρόνια», δήλωσε ο αναλυτής της Morningstar David Swartz.

Νέα πνοή

Ο ιδιοκτήτης της Banana Republic βλέπει τώρα τις ετήσιες πωλήσεις ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες για περίπου αμετάβλητες πωλήσεις.

Το ομώνυμο εμπορικό σήμα της Gap σημείωσε αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων κατά 3% το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα εμβλήματα Old Navy και Athleta σημείωσαν αύξηση 3% και 5% αντίστοιχα.

«Αν και είναι ακόμη νωρίς για να μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία του σχεδίου ανάκαμψης της Gap, υπάρχει αισιοδοξία και αυτό μεταφέρεται σε όλα τα σήματα του ομίλου», πρόσθεσε και ο αναλυτής της Emarketer, Zak Stambor. Η μέση αξιολόγηση 20 αναλυτών για τη μετοχή της Gap είναι «hold», με μέση τιμή-στόχο τα 23 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Οι ιδρυτές της Gap, Don και Dorris Fischer

Αύξηση ζήτησης

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως η Target και η «συνομήλικη» της Gap Abercrombie & Fitch ανέφεραν στα πρόσφατα αποτελέσματά τους ότι η ζήτηση για ρούχα έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά από μια επιβράδυνση πέρυσι.

Η Gap έχει κερδίσει μερίδιο σε μια ανταγωνιστική αγορά όπου ο καταναλωτής παραμένει εξαιρετικά επιλεκτικός, δήλωσε η Mari Shor, αναλυτής μετοχών στην Columbia Threadneedle Investments.

Μια ιδέα και μια εταιρεία

Η Gap ιδρύθηκε το 1969 από τον Don και την Doris Fischer που είχαν μια πολύ απλή ιδέα – να διευκολύνει την εύρεση ενός τζιν που να ταιριάζει στον πελάτη τους, γι’ αυτό και συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τη Levi’s.

Η εταιρεία τους The Gap Stores, Inc. «βγήκε  στο χρηματιστήριο» με αρχική προσφορά 1,2 εκατομμυρίων μετοχών προς 18 δολάρια ανά μετοχή το 1974 και από τότε αναπτύχθηκε μέσω λανσαρίσματος νέων σημάτων, εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης με ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων σε όλο τον κόσμο και τέσσερα διαφορετικά brands, Gap, Old Navy, Banana Republic, Athleta.

Σήμερα, 50 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Gap, η οικογένεια Fisher παραμένει στην εταιρεία, κατέχοντας συλλογικά μεγάλο μέρος των μετοχών της. Ο Don Fischer διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2004, παίζοντας ρόλο στην απομάκρυνση του τότε διευθύνοντος συμβούλου Millard Drexler το 2002, και παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο μέχρι το θάνατό του στις 27 Σεπτεμβρίου 2009.

Διάφορα μέλη της οικογένειας κατέχουν μια σειρά από ποσοστά. Συγκεκριμένα, ο William Sydney Fisher κατέχει περίπου το 26,07% της εταιρείας, ο John J. Fisher κατέχει περίπου το 24,58%, ο Robert J. Fisher κατέχει περίπου το 18,16%.

Ενώ πλέον, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι περιλαμβάνουν τις Dodge & Cox, DODGX – Dodge & Cox Stock Fund, Vanguard Group Inc, BlackRock Inc., Dimensional Fund Advisors Lp, Arrowstreet Capital, Limited Partnership, Pacer Advisors, Inc., Fmr Llc, VTSMX – Vanguard Total Stock Market Index Fund Investor Shares, και IJH – iShares Core S&P Mid-Cap ETF .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή