Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επιβραδύνθηκε ο μηνιαίος πληθωρισμός στο Περού τον Μάιο, στο 0,09%, μειώνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από την εθνική στατιστική υπηρεσία INEI.

Βραζιλία: Ο Λούλα απέπεμψε τον πρόεδρο της πετρελαϊκής Petrobras – Ο λόγος της διαφωνίας

Σε ετήσια βάση, οι τιμές τον Μάιο σημείωσαν ρυθμό αύξησης 2%, εντός του εύρους στόχου της κεντρικής τράπεζας και κάτω από το ετήσιο ρυθμό που είχε καταγραφεί έναν μήνα πριν, καθώς η χώρα προσπαθεί να αφήσει στο παρελθόν τις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID και άλλων σοκ.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών τόσο των τροφίμων όσο και των μη αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) για τη Metropolitan Lima, τον πληθωρισμό αναφοράς για τη χώρα των Άνδεων.

Ο βασικός πληθωρισμός – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας λόγω της υψηλής αστάθειάς τους – αυξήθηκε κατά 0,16% τον περασμένο μήνα.

Η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού εντός του εύρους στόχου της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 1% και 3% θα μπορούσε να βοηθήσει την τράπεζα της χώρας να διατηρήσει τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης.

Η κεντρική τράπεζα του Περού μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,75% τον Μάιο, μετά από μία ακόμα μείωση τον Απρίλιο και προβλέπει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα συνεχίσει την πτωτική του τάση φέτος.

Ανάκαμψη

Η οικονομία του Περού, σύμφωνα με το Bloomberg, ανακάμπτει επί του παρόντος από τη δεύτερη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 33 ετών που είχε προκληθεί από ένα μείγμα κοινωνικής αναταραχής, κακοκαιρίας και χρόνιων πολιτικών κρίσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χοσέ Αρίστα, επέκρινε πρόσφατα την κεντρική τράπεζα για την καθυστερημένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο Βελάρδε είπε αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση του ρυθμού των περικοπών θα ήταν μια περιορισμένη βοήθεια, επειδή η οικονομία ήδη αναπτύσσεται όσο περισσότερο μπορεί στο τρέχον σενάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή