Με την πώληση της Ηλέκτωρ στη Motor Oil να θεωρείται δεδομένη από την αγορά, η Ελλάκτωρ αναζητά ένα νέο προφίλ άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, ο πάλαι ποτέ εθνικός πρωταθλητής στις κατασκευές δεν θα αρκεστεί μόνο στις παραχωρήσεις και την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Οι ολλανδοί μέτοχοι της Reggeborgh Ιnvest, καταστρώνουν ήδη τα πλάνα τους για την επόμενη ημέρα, μετά τις πωλήσεις των assets της ΑNEMOS RES (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), Άκτωρ Κατασκευές και Ηλέκτωρ (εφόσον ευοδωθεί το deal με τη Motor Oil).

Ελλάκτωρ: Πράσινο φως από ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ/μετοχή – Εξωδικαστικός συμβιβασμός με Καλλιτσάντση

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Όπως τόνισε στη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο CEO κ. Ευθύμιος Μπουλούτας ο όμιλος διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών, η Ελλάκτωρ με αυτό το ζεστό χρήμα στα ταμεία της μπορεί να μοχλεύσει κεφάλαια της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θεωρούν την εισηγμένη ως έναν πελάτη με σοβαρά εχέγγυα τον οποίον μπορούν να χρηματοδοτήσουν, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

Στις επιδόσεις επίσης που προβάλλει η διοίκηση του ομίλου στα χρόνια κατά τα οποία η Reggeborgh έχει το τιμόνι και προχώρησε στην αναδιάρθρωση του είναι:

  • Η χρηματιστηριακή αξία ανήλθε στις 10 Μαίου του 2024 σε 937εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε παραγωγή αξίας για τους μετόχους (από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και προσαρμόζοντας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2021) ύψους 447εκατ. ευρώ σε διάστημα 3,5 ετών, ήτοι καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση περίπου 27%.
  • Η αποδοτικότητα των ιδίων και των επενδεδυμένων κεφαλαίων ανήλθε το 2023 σε 9,9% και 24,9% αντιστοίχως, από αρνητικά κατά τη χρήση 2020.
  • Κατά το ίδιο διάστημα και παράλληλα με αυτήν την οικονομική επίδοση, υλοποιήθηκε σειρά σύνθετων και απαιτητικών συναλλαγών, με τις πιο καθοριστικές να είναι η πώληση του συνόλου (100%) της συμμετοχής στις Anemos RES, ΑΚΤΩΡ και Smart Park, ενώ αποπληρώθηκε πρόωρα, δύο χρόνια προ της συμβατικής λήξεως, το διεθνές εταιρικό Ομόλογο ύψους 670 εκατ. ευρώ με σημαντική εξοικονόμηση χρεωστικών τόκων άνω των 40 εκατ. ευρώ  ετησίως.
  • Το σύνολο των εκτελεσμένων συναλλαγών ανήλθε σε 3,3δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,3δισς ευρώ στα Equity Capital Markets και 2δισ ευρώ στα Debt Capital Markets.

Εταιρεία holding

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλάνα των μετόχων και της διοίκησης, περιλαμβάνεται ο μετασχηματισμός του ομίλου σε έναν όμιλο holding (συμμετοχών) κι επενδύσεων.

Οι τοποθετήσεις των κεφαλαίων του θα είναι πια στοχευμένες και καλά ζυγισμένες, αναφέρουν πηγές της αγοράς στον ΟΤ, και σε επιχειρήσεις και τομείς που δεν θα είναι αναγκαία, μόνο οι παραδοσιακοί στους οποίους έπαιζε μπάλα… η Ελλάκτωρ.

Ήδη μέσω της θυγατρικής του Άκτωρ Παραχωρήσεις συμμετέχει σε σχήμα με την Jet Plan Shipping της Seajets τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου που έβγαλε σε διαγωνισμό για την παραχώρηση του το ΤΑΙΠΕΔ.

Πέραν αυτού του παραδείγματος, η Ελλάκτωρ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί συμμετέχοντας σε μετοχικά κεφάλαια εταιρειών των κλάδων της τεχνολογίας και της πληροοφορικής. Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείεται να διεκδικήσει έργα υποδομών σε αυτές τις αγορές.

Αποφάσεις

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένονται στους επόμενους μήνες.

Προτεραιότητα, όμως, για τους Ολλανδούς της Reggeborgh έχει το κλείσιμο της συμφωνίας με τη Motor Oil για την πώληση της Ηλέκτωρ αλλά και η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τον ενεργειακό όμιλο για το μερίδιο του 29,9% που κατέχει στην Ελλάκτωρ (δικαίωμα προαίρεσης). Κάτι που επεσήμανε πρόσφατα και ο αναπληρωτής CEO της Motor Oil κ. Πέτρος Τζαννετάκης.

Τα πωλητήρια και οι αγορές

Να σημειωθεί πως το 2023 η Ελλάκτωρ ολοκλήρωσε τη συναλλαγή πώλησης της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε, το τίμημα της οποίας ανήλθε στα 110,8 εκατ. ευρώ, πλέον ανάληψης ενδοομιλικού δανεισμού ύψους 114 εκατ. ευρώ, εκ του οποίου ποσόν 36εκατ. ευρώ έχει ήδη αποπληρωθεί.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η συναλλαγή πώλησης του Εμπορικού Κέντρου SMART PARK ιδιοκτησίας της θυγατρικής REDS  στην εταιρεία TRADE ESTATES, το τίμημα της οποίας ανήλθε στα 95,4 εκατ. ευρώ.

Η REDS εξαγόρασε κατόπιν διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έκταση 300 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης έναντι τιμήματος 40,2 εκατ. ευρώ

Επιπροσθέτως, στη διάρκεια του 2024, ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο η συναλλαγή πώλησης του εναπομείναντος 25% της ANEMOS RES στην εταιρεία MORE του Ομίλου Motor Oil, το τίμημα της οποίας ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάκτωρ επίσης προχώρησε στην  αγορά επιπλέον ποσοστού 41,3% της θυγατρικής REDS, με αποτέλεσμα η μετοχική συμμετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχει ήδη ξεπεράσει το 96,7%, με τον όμιλο να έχει κινήσει διαδικασία διαγραφής της REDS από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά συνέπεια αναμένεται ο Όμιλος να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία για την επιτυχή υλοποίηση των προς ανάπτυξη  έργων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις