Το project του Athens Heart, το οποίο αφορούσε στην μετατροπή του εμπορικού κέντρου στην οδό Πειραιώς σε σύγχρονα γραφεία παραδίδει σήμερα 1η Ιουνίου η Premia Properties στην ΑΑΔΕ. Αυτό αποκάλυψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων, Κώστας Μαρκάζος στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, από την οποία θα κερδίσουν τόσο η Premia όσο και η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, η Ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από τη συγκέντρωση 9 υπηρεσιών που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της Αττικής σε ένα χώρο που διαθέτει σύγχρονες υποδομές και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (60% λιγότερο κόστος) ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην αύξηση της αποδοτικότητα της υπηρεσίας, αφού θα μεταφερθούν σε ένα κτήριο συνολικά 1.700 υπάλληλοι.

Premia Properties: Αύξηση 21% στα EBITDA – Οι προοπτικές

Από mall… πράσινα γραφεία μέσα σε 11 μήνες

Την ίδια στιγμή, η Premia από την εκμίσθωση του ακινήτου στην Δημόσια Αρχή θα λαμβάνει ετήσιο μίσθωμα ύψους 4,4 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια που διαρκεί η σύμβαση ενώ σημείωσε πως η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί προάγγελο για παρόμοιες συνεργασίες στο μέλλον.

Την χαρακτήρισε μάλιστα «πείραμα», αφού είναι η πρώτη φορά που όπως είπε το Δημόσιο θα μισθώσει «πράσινα γραφεία». Στάθηκε στην ταχύτητα ολοκλήρωσης του project, επισημαίνοντας πως η εταιρεία κατάφερε να μετατρέψει ένα εμπορικό κέντρο σε «πράσινα» γραφεία μέσα σε μόλις 11 μήνες που ενσωματώνουν υψηλές παροχές και υπηρεσίες για τους εργαζόμενους.

Παιδικός σταθμός, γυμναστήριο και… καφέ

Στο κτήριο θα λειτουργεί παιδικός σταθμός, γυμναστήρια και χώροι καφεστίασης ενώ θα τοποθετηθούν υψηλά συστήματα ασφαλείας (π.χ. μπάρες στην είσοδο), αφού θα στεγάζεται μια κρίσιμη υπηρεσία του Δημοσίου και φυσικά το γραφείο του Διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή.

Ο κ. Μαρκάζος υπογράμμισε ακόμη πως η χρηματοδότηση του έργου έγινε κατά κύριο λόγο με ίδιες δυνάμεις και τη συμβολή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ τόνισε πως το ακίνητο θα αποκτήσει σύντομα νέο όνομα, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή.

Ο Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties

Όσον αφορά στην ημερομηνία που θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια, ανέφερε πως αυτό το θέμα αφορά αποκλειστικά και μόνο την ΑΑΔΕ.

Φοιτητική εστία- «πιλότος» στην Ξάνθη

Περιγράφοντας τη στρατηγική ανάπτυξης, ο κ. Μαρκάζος ανέφερε πως η Premia πέρα από τη δημιουργία σύγχρονων γραφείων εστιάζει στα χώρους αποθήκευσης (logistics) και στις φοιτητικές εστίες. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στη φοιτητική εστία που κατασκευάζει η εταιρεία στην Ξάνθη, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.

Το συγκεκριμένο project κόστισε 5,5 εκατ. ευρώ ενώ αντλήθηκαν κεφάλαια και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εταιρεία που θα διαχειρίζεται το κτήριο ανέλαβε ήδη καθήκοντα και έχει ξεκινήσει να «κλείνει» μισθωτήρια. Εκτός από σύγχρονες υποδομές, το κτήριο θα φυλάσσεται από εταιρεία security ενώ στο ισόγειο θα ανοίξει κατάστημα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Μαρκάζος ανέφερε πως υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας πως ανάλογες προοπτικές υπάρχουν και στην Ελλάδα, αφού είναι ακόμη στα… σπάργανα. Σημείωσε μάλιστα πως η Premia αναζητά κτήρια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με φοιτητές όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και τα Γιάννενα, προκειμένου την μετατροπή τους σε φοιτητικές εστίες.

Έσπευσε να προσθέσει πως η εταιρεία παρακολουθεί την αγορά και εξετάζει διάφορα projects που θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέρισμα το 50% των κερδών

Ο διοικητικός ηγέτης της Premia εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας, λέγοντας πως η εταιρεία έχει διαμορφώσει μια υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση, με επίκεντρο το χαμηλό επίπεδο δανεισμού και κόστος εξυπηρέτησης αλλά και υψηλές αποδόσεις.

Κάτι που αποτελεί μια καλή υποθήκη για τη μελλοντική ανάπτυξή της. «Μέσα μόλις τρία χρόνια καταφέραμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας», σημείωσε μεταξύ άλλων θέλοντας να δείξει τη δυναμική πορεία που ακολουθεί η εταιρεία. Ανέφερε ακόμη ότι η μερισματική πολιτική της εταιρείας είναι να διανέμει το 50% των κερδών της.

Ελεύθερη διασπορά έως και 60%

Κληθείς να σχολιάσει το νέο κανονισμό λειτουργίας του ΧΑ, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη χρονιά ανέφερε πως στόχος είναι να διευρυνθεί η μετοχική διασπορά με περισσότερους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές ακόμη και ως 60%.

Οι βασικοί μέτοχοι, οι ελληνοσουηδοί επιχειρηματίες Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης άλλωστε, όπως είπε, διατηρεί μόλις το 25% σε παρόμοια εταιρεία που ελέγχει στο εξωτερικό ενώ πρόσθεσε πως παράλληλα επιδιώκεται και η τόνωση της εμπορευσιμότητας της μετοχής.

Αλλαγή πλαισίου για ΑΕΑΑΠ

Αναφορικά με την πρωτοβουλία των ΑΕΑΑΠ για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που της διέπει, επεσήμανε πως περιμένουν τις εγκρίσεις της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη συνέχεια είναι θέμα της κυβέρνησης να λάβει την απόφαση. «Η μπάλα πλέον είναι στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ωστόσο πως το σημερινό καθεστώς είναι απαρχαιωμένο και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών του χώρου ενώ έχει επιπτώσεις και στην παρουσία τους στο Χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας