Σε 3+1 πυλώνες θα στηριχθεί η ανάπτυξη του Ομίλου Profile Software για το 2024 και σε συνδυασμό με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που ανέρχεται στο ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η Profile Software, που δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια στην ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμου λογισμικού για τους κλάδους της Τραπεζικής και της Διαχείρισης Επενδύσεων, στηρίζεται ουσιαστικά σε τρία προϊόντα/ λύσεις που αναμένει ότι θα της προσφέρουν περαιτέρω ανάπτυξη: τα νέα της συστήματα για τράπεζες, τις λύσεις μεγάλης κλίμακας και το AI.Adaptive, που προσφέρεται είτε σαν αυτόνομη λύση είτε σαν ενσωμάτωση σε ήδη υπάρχουσες, όπως τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος, ιδρυτής, πρόεδρος και chief entrepreneur της Profile.

Profile: Κάλυψη ομολογιών της θυγατρικής Profile Technologies

Το… +1 στα παραπάνω είναι σύμφωνα με τη διοίκηση της Profile οι επιτυχημένες εξαγορές. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η εταιρεία παρακολουθεί την αγορά ώστε να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες που θα της δώσουν περαιτέρω ώθηση.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η λύση AI.Adaptive, προφανώς ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, και επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τις εφαρμογές Axia Suite, Finuevo Suite, Acumen.plus, Centevo Suite, RiskAvert και RegiStar της Profile. Η λύση σχεδιάστηκε ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν ερωτήματα σε βάσεις δεδομένων, σε φυσική γλώσσα, τόσο γραπτά όσο και προφορικά.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης προηγμένων αλγορίθμων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) και μηχανικής μάθησης (ML), αξιοποιώντας την προσαρμοστικότητα της LLM-agnostic πλατφόρμας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της.

Η εταιρεία πρόκειται να στηριχθεί σημαντικά στη συγκεκριμένη λύση όπως και στη λύση RegiStar, την πλατφόρμα διαχείρισης μετοχολογίου, που διατίθενται αμφότερες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μιας και η Profile έχει παρουσία σε 50 χώρες.

Σε επίπεδο συνεργασιών η εταιρεία συνεργάζεται τόσο με τη Microsoft και την πλατφόρμα Azure όσο πλέον και με την AWS (Amazon Web Services), τόσο σε επίπεδο data centers όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών cloud. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η θυγατρική στη Σκανδιναβία ήδη έχει ολοκληρώσει τη μεταφορά στο τοπικό data center και cloud της Amazon.

Σε ότι αφορά τους εν Ελλάδι νέους πελάτες της εταιρείας έγινε αναφορά στο ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) που αποτέλεσε το πρώτο μη πιστωτικό ίδρυμα που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή δανείων, σε έργο της Eurobank για την δανειοδότηση εμπόρων, στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Αντίστοιχα, στο εξωτερικό αναφέρθηκαν πληθώρα έργων σε Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη και Καραϊβική.

Τα οικονομικά δεδομένα

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα του Ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Αγγελίδης είπε ότι κύρια δραστηριότητα παραμένει το χρηματοοικονομικό λογισμικό και υπενθύμισε τα μεγάλα έργα που αναλαμβάνει η Profile Software. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις 45 νέες συμβάσεις που υπέγραψε η εταιρεία εντός του 2023, αξίας άνω των 85 εκατομμυρίων ευρώ, από 50 εκατομμύρια που ήταν η αξία των νέων συμβάσεων του 2022.

Οι εν λόγω συμβάσεις είναι μεγάλα έργα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξαγορές που πραγματοποιεί η Profile.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2023 ήταν στα 30 εκατομμύρια ευρώ (από 20 εκατ. την προηγούμενη χρονιά), τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 7,3 εκατομμύρια ευρώ (από 6,2 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 5,6 εκατομμύρια (από 3,8 εκατ. το 2022). H ρευστότητα του Ομίλου παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, με συνολικά χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του 2023 άνω των 12 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης η ανάπτυξη για το 2024 θα βασίζεται στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, το σημαντικό ανεκτέλεστο της εταιρείας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Ειδικότερα, στο ερώτημα τί αναμένει η Profile από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το Ταμείο Ανάκαμψης, η απάντηση ήταν έργα αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024, ενώ όπως τονίστηκε προφανώς θα διεκδικηθούν και άλλα που τώρα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία και αφορούν και το ΕΣΠΑ.

Σε ότι αφορά τις εξαγορές του Ομίλου αποσαφηνίστηκε από τη διοίκηση ότι αυτές αφορούν εταιρείες του εξωτερικού, κυρίως στην Ευρώπη, και όχι ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως είπαν χαρακτηριστικά οι εξαγορές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν ουσιαστικά έρχονται συμπληρωματικά σε έργα/ προϊόντα ή με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Κάποιες από αυτές τις εξαγορές είναι ώριμες, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα.

Όπως διευκρίνισε με ένα παράδειγμα ο κ. Στασινόπουλος, η Profile σε κάποιες αγορές έχει χαμηλότερη παρουσία σε σχέση με άλλες, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ισπανόφωνες χώρες ή τις αντίστοιχες γερμανόφωνες (Γερμανία, Αυστρία).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable