Στα αζήτητα βρίσκονται εκατ. ευρώ επιστροφών φόρου, καθώς η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να εντοπίσει τους δικαιούχους, παρά τα μηνύματα που τους έχει αποστείλει.

Η Φορολογική Αρχή τούς ψάχνει για να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους που δικαιούνται ή ακόμα και ποσά που έχουν κερδίσει στη φορολοταρία.

Φορολογικές δηλώσεις: Έρχεται αυτόματη υποβολή και για επαγγελματίες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ΑΑΔΕ αναζητά 130.000 φορολογούμενους εκ των οποίων 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα και 3.000 νομικά πρόσωπα. Σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους έχουν σταλεί αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην προσωπική τους θυρίδα στο myAADE αλλά χωρίς ανταπόκριση.

Η δήλωση IBAN

Χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν γίνονται επιστροφές φόρου, με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να σημειώνει ότι με τη νέα εφαρμογή myAADEapp οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την Εφορία.

Φέτος, η έλλειψη ΙΒΑΝ μπλοκάρει και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίες υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

Οσοι επιχειρούν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς να έχουν καταχωρίσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνουν ότι η δήλωσή τους δεν γίνεται αποδεκτή.

Το σύστημα παράγει αυτόματα μήνυμα το οποίο ενημερώνει τον φορολογούμενο ότι δεν έχει δηλώσει ή έχει δηλώσει λάθος τραπεζικό λογαριασμό, μπλοκάροντας την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις κρίθηκε απαραίτητη για να «ξεκολλήσουν» οι επιστροφές φόρου.

Οπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ από φέτος:

  • Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
  • Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax