Στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία δύο χρόνια για την ανάγκη απομάκρυνσης από τις σόμπες φυσικού αερίου προς όφελος πιο οικολογικών καυσίμων.

Ορισμένες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, έχουν απαγορεύσει τη σύνδεση αερίου σε νέα κτίρια με την ελπίδα να καταργήσουν σταδιακά τη θέρμανση και το μαγείρεμα με αέριο. Εν τω μεταξύ, ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν θεωρήσει ότι οι σόμπες φυσικού αερίου είναι επικίνδυνες σε περιορισμένους χώρους, όπως μικρά σπίτια. Ωστόσο, ορισμένες από τις εναλλακτικές που προωθούνται, όπως το πράσινο υδρογόνο, δεν είναι καθόλου έτοιμες για εμπορική διάθεση.

Πετρελαϊκές: Βάζουν γεωτρύπανα για καθαρή ενέργεια – Στο προσκήνιο η γεωθερμία

Καθώς οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ανανεώσιμων καυσίμων, πόσο κοντά είμαστε σε μια εναλλακτική λύση φυσικού αερίου για το σπίτι;

Σύμφωνα με το oilprices.com, η προφανής εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στα σπίτια για θέρμανση και μαγείρεμα είναι η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας διερευνούν εναλλακτικές λύσεις για να εξασφαλίσουν ότι θα αναπτύξουν ένα ποικίλο ενεργειακό μείγμα.

Τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα καθώς και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επεκτείνονται γρήγορα σε αρκετές περιοχές του κόσμου, αλλά μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πράσινες πηγές χρησιμοποιείται για ηλεντρική ενέργεια. Επομένως, εάν οι τομείς του πράσινου υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων μπορούσαν να επεκταθούν για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης και μαγειρέματος, θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση από τους παραγωγούς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πράσινο υδρογόνο

Ένα καύσιμο που έχει λάβει μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια είναι το πράσινο υδρογόνο. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία μιας διαδικασίας ηλεκτρόλυσης, η οποία διαχωρίζει το υδρογόνο και το οξυγόνο στο νερό. Η διαδικασία δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, καθιστώντας το πολύ πιο καθαρό από το γκρι υδρογόνο, το οποίο προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενθαρρύνει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς είναι ένας ευέλικτος φορέας ενέργειας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από τον άνθρακα σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, των χημικών προϊόντων και του σιδήρου και του χάλυβα, όπου έχει αποδειχθεί δύσκολο να μειωθούν οι εκπομπές. καθώς και για χρήση για μαγείρεμα και θέρμανση σε κτίρια κατοικιών και εμπορικών χώρων.

Βιοκαύσιμα

Μια άλλη βιομηχανία που κερδίζει έδαφος είναι τα βιοκαύσιμα. Το βιοαέριο παράγεται χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες όπως τα ζωικά απόβλητα και τη λάσπη από μονάδες επεξεργασίας νερού, γεγονός που το καθιστά ανανεώσιμο. Τα βιοκαύσιμα αναμένεται να είναι χρήσιμα σε αγροτικές περιοχές που είναι δύσκολο να συνδεθούν με το δίκτυο. Για παράδειγμα, η βιοαιθανόλη χρησιμοποιείται ήδη ως καθαρό καύσιμο μαγειρικής σε διάφορα μέρη της Ασίας και της Αφρικής. Οι εστίες μαγειρέματος αιθανόλης, που χρησιμοποιούν αιθανόλη που παράγεται από υπολείμματα καλλιεργειών ή αποκλειστικές καλλιέργειες σε περιθωριοποιημένες εκτάσεις, έχουν αντικαταστήσει την παραδοσιακή χρήση βιομάζας για μαγείρεμα, η οποία ήταν επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον. Η μετάβαση στις εστίες μαγειρέματος αιθανόλης βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και στη μείωση των εκπομπών σε αρκετές αγροτικές περιοχές με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Επιφυλακτικοί

Αν και ορισμένες κυβερνήσεις είναι ενθουσιώδεις για την πιθανή χρήση πράσινου υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στα σπίτια για θέρμανση και μαγείρεμα, ορισμένοι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Πολλοί επικριτές πιστεύουν ότι το πράσινο υδρογόνο είναι πολύ αναποτελεσματικό για να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των σπιτιών, καθώς χάνεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Ενώ ο μέσος λέβητας έχει περίπου 85% ποσοστό απόδοσης, η ηλεκτρόλυση έχει ένα ποσοστό απόδοσης περίπου 80%, το οποίο παράγει μια συνολική απόδοση περίπου 70%, με το υπόλοιπο 30% της ενέργειας να χάνεται.

Συγκριτικά, μια αντλία θερμότητας που τροφοδοτείται με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Μια ανασκόπηση έρευνας που αποκλείει μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία προτείνει: «Χρειάζεται περίπου πέντε φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί ένα σπίτι με υδρογόνο από ό,τι χρειάζεται το ίδιο σπίτι, με τη χρήση μιας αποτελεσματικής αντλίας θερμότητας».

Άλλοι ανησυχούν περισσότερο για τα θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με την καύση πράσινου υδρογόνου στα σπίτια. Αρκετές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσπαθούν να αναμείξουν το υδρογόνο σε δίκτυα ορυκτών αερίων για να προχωρήσουν σταδιακά προς μια πράσινη μετάβαση. Ωστόσο, πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές αποκάλυψαν ότι η ανάμειξη έως και 20% υδρογόνου με φυσικό αέριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες διαρροές από τυπικές οικιακές συσκευές, όπως κουζίνες και λέβητες. Οι λέβητες που δοκιμάστηκαν από Βρετανούς επιστήμονες στην Enertek International είδαν αύξηση εκπομπών κατά 44% κατά μέσο όρο χρησιμοποιώντας το μείγμα υδρογόνου-αερίου, υποδηλώνοντας ότι η ανάμειξη υδρογόνου με ορυκτά καύσιμα για χρήση σε κατοικίες δεν θα μείωνε τις εκπομπές και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τους καταναλωτές.

Καταγγελίες

Πρόσφατα, η Comms Declare, μια ομάδα επικοινωνίας για το κλίμα στην Αυστραλία, υπέβαλε καταγγελία στην Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών για να διερευνήσει μια περίπτωση πιθανού greenwashing μετά την προώθηση της εκπομπής μαγειρικής MasterChef που προώθησε «ανανεώσιμο» υδρογόνο και βιομεθάνιο. Η ιδρύτρια του Comms Declare, Belinda Noble, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές του MasterChef εξαπατώνται νομίζοντας ότι το αέριο που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα είναι καλό για τον πλανήτη… το βιομεθάνιο και το γκρι υδρογόνο που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του MasterChef δεν είναι ανανεώσιμα, δεν έχουν χαμηλές εκπομπές, είναι εμπορικά μη βιώσιμες και μη διαθέσιμες σε συνηθισμένα σπίτια της Αυστραλίας». Η Declare τόνισε ότι το καύσιμο μαγειρικής που χρησιμοποιήθηκε στην εκπομπή ήταν γκρι υδρογόνο, το οποίο δεν θεωρείται καθαρή μορφή ενέργειας καθώς προέρχεται από φυσικό αέριο.

Είμαστε ακόμα μακριά

Αν και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον των καθαρών καυσίμων, φαίνεται ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από το να διαθέσουμε το πράσινο υδρογόνο, τα βιοκαύσιμα και άλλα ανανεώσιμα αέρια εμπορικά για οικιακή χρήση. Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την ανάμειξη ανανεώσιμων πηγών και φυσικών αερίων με τη χρήση της τρέχουσας υποδομής, και χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα για να θεωρηθούν τα καθαρά καύσιμα ως ασφαλή για οικιακή χρήση. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στο πράσινο υδρογόνο για να υποστηρίξουν την απαλλαγή από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για θέρμανση και μαγείρεμα κατοικιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green