Sunlight

Με ένα μακροσκελές δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό «Capital Magazine» αναφέρεται στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο τίτλος του δημοσιεύματος για την Ελλάδα είναι «Αναστήθηκε από τα ερείπια» και περιγράφει προσωπικά και επιχειρηματικά stories στη διάρκεια της περιόδου της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν στη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης για να εργαστούν σε επιχειρήσεις στη Γερμανία και έπειτα με την ανάκαμψη της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα επέστρεψαν ως περιζήτητα στελέχη για ελληνικές επιχειρήσεις.

Μία από αυτές τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι και η Sunlight. Και το περιοδικό αφηγείται την ιστορία του CTO Νικόλαου Τσιουβάρα, ο οποίος άφησε τη BMW στη Γερμανία για να επιστρέψει και να εργαστεί στην ελληνική βιομηχανία παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου, μπαταριών και κυψελών.

Επιβλητικός

Το «Capital Magazine» μίλησε με τον CEO της Sunlight Group, τον οποίο συνάντησε στα γραφεία της Αθήνας και τον χαρακτηρίζει «επιβλητικό».

Ο κ. Μπίσαλας, σε δηλώσεις του τόνισε πώς η εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα ασκεί μόλις το 0,5% της επιχειρηματικής της δραστηριότητας: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η εταιρεία πήρε μια πολύ ξεκάθαρη απόφαση για εξαγωγές. Το να πείσω τους διεθνείς πελάτες ήταν δύσκολο για μένα. Πήγαμε κυριολεκτικά πόρτα πόρτα. “Ελλάδα; Δράμα!” Αυτό ακούσαμε», αφηγείται ο κ. Μπίσαλας

Η βελτίωση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία κατάφερε να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη. Σήμερα, περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της εταιρείας προέρχονται από τη Γερμανία.

Ο κ. Μπίσαλας χαρακτηρίζει «ευλογία» το γεγονός πώς η έδρα της Sunlight είναι στην Ελλάδα. Μιλά για την κατάρτιση των ανθρώπων και την υψηλή παραγωγικότητα τους. «Για εμάς, ως μια μεγάλη, σταθερή εταιρεία, είναι πλέον εύκολο να λάβουμε χρηματοδότηση από τις τράπεζες, η οποία είναι φθηνότερη από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ», λέει.

Ο ίδιος επίσης φροντίζει να υπογραμμίσει και τη δυσκολία των μικρών επιχειρήσεων στη χώρα μας να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες.

Καραμπόλες

Το εκλογοδικείο βγάζει πρόεδρο στην … Helleniq Energy! Λόγω καραμπόλας! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως είναι γνωστό, η βούληση του Μεγάρου Μαξίμου, εφόσον λήγει η θητεία του προέδρου της εταιρείας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, να τοποθετηθεί πρόεδρος ο παλιός συμμαθητής – από το Κολλέγιο – του πρωθυπουργού κ. Σπήλιος Λιβανός. Η πρόθεση έγινε γνωστή, το όνομα ανακοινώθηκε και τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Όμως ο κ. Λιβανός ήταν και αποτυχών βουλευτής στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Και η συζήτηση για την απονομιμοποίηση των 11 εδρών των «Σπαρτιατών» άλλαξε τα δεδομένα. Διότι η «πτώση» των «Σπαρτιατών» εφόσον οι έδρες μοιράζονταν στα υπόλοιπα κόμματα, έβαζε τον κ. Λιβανό στη Βουλή. Ως εκ τούτου εμφανίστηκε το ενδεχόμενο να ανανεωθεί η θητεία του κ. Παπαθανασίου.

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός

Όμως τελικώς το εκλογοδικείο φαίνεται πως έχει άλλη άποψη επί του θέματος. Κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να στερηθούν της βουλευτικής τους ιδιότητας τα 11 από τα 12 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Σπαρτιατών». Κι ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει … διανομή εδρών. Προς το παρόν τουλάχιστον – μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση για τους «Σπαρτιάτες». Προς το παρόν υπάρχει πρωτόδικη. Αρα έχουμε δρόμο! Στην προκειμένη όμως περίπτωση τελικώς ο κ. Λιβανός θα αναλάβει πρόεδρος της εταιρείας Helleniq Energy, αφού εγκριθεί – που θα εγκριθεί φυσικά! – η τοποθέτηση του στη γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου. Και ο κ. Παπαθανασίου θα παραδώσει την προεδρία….

Πανηγυρισμοί

Θα είδατε υποθέτω τους πανηγυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Παύλου Μαρινάκη, με την ανακοίνωση των «επιδόσεων» του πληθωρισμού στην Ελλάδα – και στην ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν μας αφορά! Το Μάιο ο πληθωρισμός των τροφίμων έπεσε στο 2,3%. Για να είμαστε σαφείς μειώθηκε ο ρυθμός ανόδου! Περί αυτού πρόκειται. Δεν έχουμε αρνητική εξέλιξη στον πληθωρισμό. Ούτε η ακρίβεια … «φοβήθηκε»!

Φόβοι

Μου λένε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού τον Αύγουστο υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσουν την … τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, στον ίδιο μήνα! Κάποιοι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν αρχίσει να το συζητάνε – μεταξύ τους, προς τον παρόν…. Και τούτο διότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάποιες προκρατήσεις που έχουν γίνει. Να είναι άραγε υπερβολικοί οι φόβοι; Θα το διαπιστώσουμε σύντομα….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories