Για την ακρίβεια μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Δεν έγινε κάτι εξωφρενικά διαφορετικό στην Ελλάδα από τους άλλους. Έχουμε ακολουθήσει τη γραμμή των υπολοίπων. Χαίρομαι που το μήνα αυτό είχαμε μεγάλη πτώση του πληθωρισμού. Φέρνουν αποτέλεσμα τα μέτρα που παίρνει ο κ. Σκρέκας. Αρχίζουν να αποδίδουν».
«Στην πολιτική θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Το 80% των πραγμάτων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα, είτε αμέσως, είτε εμμέσως εισαγόμενα. Ακόμα και τα εγχωρίως παραγόμενα έχουν μέσα πολλές εισαγόμενες πρώτες ύλες, ενέργεια κλπ. Άρα λοιπόν εξαρτάται το επίπεδο των τιμών μας απολύτως από το επίπεδο των τιμών των άλλων. Δεν υπάρχει τρόπος να μην εξαρτάται, άρα αφού ανεβαίνουν οι τιμές στους άλλους ανεβαίνουν και σε εμάς” σημείωσε.
Ως προς τη μείωση των φόρων δήλωσε ότι αυτή δεν θα έφτανε ποτέ στο ράφι. “Γενικά θα ήθελα να δω να μειώνονται οι φόροι. Αν όμως με ρωτάτε εάν πιστεύω ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε κάποια είδη, θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών στο ράφι, αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι όχι. Δεν έχουμε κανένα ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορέσει να επιβάλλει η μείωση του ΦΠΑ να περάσει στον καταναλωτή“.
“Αν θες να βοηθήσεις τον φτωχότερο, πάρε τα χρήματα του ΦΠΑ που εισπράττεις και δώσε τα με κάποια μορφή επιδότησης στον οικονομικά αδύναμο. Αυτό θα έχει νόημα. Το κάνεις γιατί είναι στοχευμένο. Αν πας να κάνεις οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο τέλος στο ράφι δε θα υπάρξει διαφορά. Και όσες χώρες εφήρμοσαν μείωση του ΦΠΑ, η Ισπανία το κλασικό παράδειγμα, δεν έχουν διαφορά από εμάς” πρόσθεσε ο υπουργός.
“Η ακρίβεια είναι ένα πραγματικό γεγονός που φέρνει μεγάλη πίεση στα λαϊκά εισοδήματα. Η κυβέρνηση έχει πάρει πολλά μέτρα, γι αυτό και πρέπει να σκεφτούμε κι άλλους τρόπους, να πάρουμε κι άλλα. Αλλά όποιος σας λέει ότι θα εξαφανίσει την ακρίβεια είναι ψεύτης. Γιατί αν μπορούσε να γίνει θα το έκανε και θα το είχε κάνει και κάποιος άλλος. Τον τρόπο ψάχνουμε κι εμείς” κατέληξε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Οι ευρωεκλογές
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών έθεσε ο υπουργός Υγείας.
“Προ τριών μηνών κυριαρχούσε στις συζητήσεις η γκρίνια και τα παράπονα για διάφορες επιλογές της κυβέρνησης. Σήμερα κυριαρχεί περισσότερο η συνειδητοποίηση ότι είμαστε σε μια Ευρώπη με μεγάλα προβλήματα και δεν είναι ωραίο να προσθέσουμε στη χώρα μας πολιτική αστάθεια. Νομίζω ότι το αίτημα για σταθερότητα είναι αυτό που κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα. Ο κόσμος δεν θέλει φασαρίες. Θέλει να έχουμε μια ήρεμη, καλή τουριστική περίοδο, να συνεχίσει η χώρα να πηγαίνει αναλογικά καλά και να υπάρχει ηρεμία. Αντιλαμβάνονται ότι αυτού του τύπου η επιλογή εκφράζεται σήμερα από ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
“Αυτό που εξηγούμε στους συμπολίτες μας και αυτό που κάνω πάντα εγώ δεν είναι να απαγορεύω σε κάποιον να ψηφίσει κάτι άλλο, αλλά να λέω ποιες είναι οι συνέπειες. Δεν υπάρχει ψήφος χωρίς συνέπειες. Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, να στείλεις κάποιο μήνυμα, Θέλεις να μας κρατήσεις μούτρα, να μας ρήξεις. Ότι θες! Δημοκρατία έχουμε, αλλά υπάρχουν συνέπειες” πρόσθεσε.
Σχετικά με τον πήχη της ΝΔ τόνισε: “Προσωπικά πιστεύω ότι αν δεν έχει το 3 μπροστά, η Ελλάδα θα πέσει σε μεγάλη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Θα αρχίσου οι απεργίες και οι φασαρίες. Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης θα αρχίσουν να λένε ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά και έχει πολιτικό κενό. Αυτό θα φρενάρει την οικονομία και θα ξαναζήσουμε τα ίδια“.
Εξήγησε ωστόσο ότι δεν θα κριθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 9 Ιουνίου, αλλά θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η κυβερνησιμότητα. “Άλλο είναι το ένα, άλλο είναι το άλλο. Αλλιώς κυβερνάει μια κυβέρνηση που έχει μεγάλη πολιτική ευχέρεια να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλιώς με τον κόσμο στους δρόμους κάθε μέρα. Δεν είναι το ίδιο“.
“Είναι προφανές ότι αν το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι καλό, αυτό θα μεταφραστεί από την αντιπολίτευση ως αδυναμία της κυβέρνησης και θα εντείνει τις προσπάθειες να μας ρίξουν” πρόσθεσε και σημείωσε “Εμείς πιστεύουμε ότι εάν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και ως ανανέωση εκλαμβάνουμε το 33% από εμάς, θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα“.
“Θέλω να πω για πολλοστή φορά: αφεντικό στη χώρα δεν είναι ούτε το Μητσοτάκης, ούτε εγώ, ούτε η Νέα Δημοκρατία. Αφεντικό στη χώρα είναι ο ελληνικός λαός. Μαζευόμαστε, μετριώμαστε είμαστε και ο ελληνικός λαός λέει πήγαινε από δω ή πήγαινε από εκεί. Αυτά τα βάζει ο λαός και εγώ τη σέβομαι την ψήφο των συμπολιτών μου, όποια και αν είναι αυτή“.
Latest News
Έρχεται νέο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο - Τι προανήγγειλε ο Χατζηδάκης
Η αρνητική εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας οδηγεί τους Έλληνες πολίτες μακριά από τον λαϊκισμό, τόνισε ο Χατζηδάκης
Αρνητικές οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από την εκλογή Τραμπ, τονίζει ο Στουρνάρας
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιφυλάχθηκε μέχρι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ανακοινώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις
Το δημόσιο χρέος και οι επενδύσεις - Τι «βλέπουν» Χατζηδάκης, Στουρνάρας και Βέττας
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προανήγγειλε ένα σχέδιο νόμου (μέσα στον Νοέμβριο) για την κεφαλαιαγορά
Ναυάγιο Ζακύνθου: Με εισιτήριο η επίσκεψη στην παραλία
Παραχωρείται δίχως αντάλλαγμα στον Δήμο Ζακύνθου. Με δαπάνες του Δημοσίου τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης, αντιστήριξης, διάνοιξης οδών
Αυξήθηκε και άλλο το εμπορικό έλλειμμα το Σεπτέμβριο - Νέα πτώση των εξαγωγών
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς τον Σεπτέμβριο του 2024
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Τα 10 χρόνια που άλλαξαν το real estate - Ποιους «χρυσώνει» η Golden Visa [γραφήματα]
Η χρυσή βίζα συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών την τελευταία δεκαετία - Οι top περιοχές
Τα 13 SOS για το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές «φωτιά» σε Airbnb
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
Motor Oil: Πώς εξελίσσονται οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας του διυλιστήριου
Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2025 εκτιμά η Motor Oil ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης
Στουρνάρας: Τα 10 «μαθήματα» από την κρίση χρέους - Η παρακαταθήκη για το μέλλον
Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας για το δημόσιο χρέος και τον τρόπο που μπορεί να καθορίσεις τις μελλοντικές αποφάσεις