Μπορεί η μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση στην Ευρώπη, η Viva Τech, να ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το αποτύπωμά της στη γαλλική σκηνή -και όχι μόνο- ήταν τεράστιο.

Κυρίως όμως κατάφερε να πιστοποιήσει ότι η Γαλλία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο κόμβο τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα – ό,τι ακριβώς δηλαδή επιδιώκει ο πρόεδρος Μακρόν.

Τεχνολογία: Ποιοι CEO εξελίσσονται στους νέους ροκ σταρ

AI παντού

Στη Viva Tech, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν παντού. Πέρα από τη μεγάλη, φωτεινή ροζ επιγραφή «VIVA» προς την πρόσοψη, υπήρχε ένα ολόκληρο δρομάκι που ονομαζόταν «AI Avenue», το οποίο περιβαλλόταν από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Salesforce και η AWS, όπως επισημαίνει το CNBC.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γαλλία δέχθηκε ένα «τσουνάμι» νέων ιδιωτικών επενδύσεων, με κορυφαία τη δέσμευση της Microsoft ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων), τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στη Γαλλία.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ήταν παντού – ακόμη και από εταιρείες που δεν θα περίμενε κανείς.

Για παράδειγμα, ο γαλλικός γίγαντας ομορφιάς L’Oreal παρουσίασε έναν βοηθό ομορφιάς με τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται «BeautyGenius» σε ένα μεγάλο περίπτερο κοντά στο κέντρο του συνεδριακού χώρου Porte de Versailles.

Την ίδια στιγμή έγινε μεγάλη κουβέντα έγινε γύρω από τη γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης H, που προηγουμένως ονομαζόταν Holistic, η οποία συγκέντρωσε 220 εκατ. δολάρια σε ένα γύρο αρχικής χρηματοδότησης από επενδυτές όπως ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Amazon και ο δισεκατομμυριούχος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Eric Schmidt.

Ένα κοινό θέμα για τις γαλλικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά είναι ότι προσθέτουν βαριά ονόματα της αμερικανικής τεχνολογίας στους καταλόγους των μετόχων τους.

Το κυβερνητικό όνειρο

«Η Γαλλία είναι ο ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Bruno Le Maire, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, στον Arjun Kharpal του CNBC στο Viva Tech την περασμένη εβδομάδα.

Ξεκαθάρισε ότι, ενώ η Γαλλία έχει μια χείρα βοηθείας από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, «θέλουμε να έχουμε τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη – αυτήν που δημιουργείται και αναπτύσσεται στη Γαλλία».

Αναφερόμενος στην επένδυση της Microsoft στη Γαλλία, ο Le Maire δήλωσε: «Η Microsoft είναι πολύ ευπρόσδεκτη στη χώρα μας. Αλλά η πρόκληση για εμάς είναι να έχουμε τις δικές μας συσκευές, τους δικούς μας επιστήμονες … και εργαζόμαστε πολύ σκληρά γι’ αυτό».

Η Γαλλία διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, φιλοξενώντας βασικές εγκαταστάσεις όπως το ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης του Facebook από το Meta και τον ερευνητικό κόμβο τεχνητής νοημοσύνης της Google στο Παρίσι, καθώς και κορυφαία πανεπιστήμια.

«Η χώρα αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κόμβους καινοτομίας στην Ευρώπη», δήλωσε στο CNBC ο Etienne Grass, διευθύνων σύμβουλος Γαλλίας της Capgemini Invent, του βραχίονα ψηφιακής καινοτομίας της Capgemini. «Εξάλλου, δημιουργείται εδώ και καιρό μια ακμάζουσα σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικά βήματα στην τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσε ο Grass.

Ο Imran Ghory, εταίρος της Blossom Capital, δήλωσε ότι ενώ η Γαλλία έχει σπουδαίο ιστορικό όσον αφορά την έρευνα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, δυσκολεύεται να διοχετεύσει ποιοτικά ταλέντα σε «σπουδαίες εταιρείες».

Τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης της Meta και της Google «δημιούργησαν ένα πεδίο εκπαίδευσης για φοιτητές και ερευνητές ώστε να μάθουν πώς μοιάζουν και λειτουργούν οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας από μέσα», συμπλήρωσε ο Ghory.

«Βλέπουμε τώρα τους καρπούς αυτής της επένδυσης, καθώς πολλοί ερευνητές και μηχανικοί ΤΝ αρχίζουν να ιδρύουν τις δικές τους εταιρείες».

Ο Μακρόν για το χάσμα

Ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε σχετικά στον Andrew Ross Sorkin του CNBC σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του «ηγείται της βιομηχανίας τεχνολογίας στην Ευρώπη». Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ευρώπη «υστερεί» έναντι των ΗΠΑ και ότι η ήπειρος χρειάζεται περισσότερους «μεγάλους παίκτες».

«Είναι παράλογο να έχουμε έναν κόσμο όπου οι μεγάλοι γίγαντες προέρχονται μόνο από την Κίνα και τις ΗΠΑ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος. Εξήρε την Mistral, τη γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζεται από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Microsoft, και την H.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο Μακρόν συναντήθηκε στο Ελιζέ με τον Eric Schmidt, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, τον Yann LeCun, επικεφαλής επιστήμονα Τεχνητής Νοημοσύνης της Meta, και τον James Manyika, ανώτερο αντιπρόεδρο τεχνολογίας και κοινωνίας της Google, μεταξύ άλλων, για να συζητήσουν τρόπους για να γίνει το Παρίσι παγκόσμιο κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Maurice Levy, διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων Publicis Groupe, δήλωσε στην Karen Tso του CNBC πως πιστεύει ότι η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πέντε κορυφαίες χώρες για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Levy δήλωσε ότι η Γαλλία είναι «αποφασισμένη» να μειώσει το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και της Ευρώπης όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

Τι λέει η αγορά

Η Γαλλία «μπορεί να είναι μέρος των πέντε μεγαλύτερων χωρών στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη», μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Levy σε τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα. Αναφέρθηκε στον γύρο χρηματοδότησης μαμούθ της H ως παράδειγμα της δυναμικής που περιβάλλει τη γαλλική τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή.

Ο Levy δήλωσε ότι περίπου το 40% των τεχνολογικών επιδείξεων στη Viva Tech αφορούσε την τεχνητή νοημοσύνη – κάτι που επιβεβαίωσε και ο Manyika της Google που επιβεβαίωσε πως «ένα μεγάλο μέρος της καινοτομίας που φέρνει η εταιρεία στο τραπέζι προέρχεται από μηχανικούς στη Γαλλία».

Μάλιστα ανέφερε πως το Gemma AI της Google που παρουσιάστηκε πρόσφατα, ένα ελαφρύ μοντέλο ανοιχτού κώδικα, αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο κέντρο AI του αμερικανικού διαδικτυακού γίγαντα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealroom, η Γαλλία διεκδίκησε περίπου 20% της συνολικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης το 2023, ποσοστό υψηλότερο από το 15% του μέσου όρου της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που πηγαίνει σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η Γαλλία δεν είναι ο ηγέτης της ευρωπαϊκής AI, σύμφωνα με το Dealroom, με τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να συγκεντρώνουν υπερδιπλάσιο ποσό επενδύσεων τόσο σε AI όσο και σε GenAI σε σχέση με τη Γαλλία.

Καινοτομία έναντι ρύθμισης

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η πρόκληση για την Ευρώπη είναι η επιτάχυνση της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η ρύθμιση σε «κατάλληλη κλίμακα».

Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, η ΕΕ ενέκρινε τον νόμο AI Act, έναν νόμο ορόσημο που ρυθμίζει την τεχνητή νοημοσύνη.

Ορισμένα στελέχη της τεχνολογίας προειδοποίησαν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις φιλοδοξίες της για την τεχνητή νοημοσύνη με ρυθμίσεις που είναι υπερβολικά περιοριστικές. Η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που άσκησαν κριτική στον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη επειδή είναι υπερβολικά περιοριστικός όσον αφορά την καινοτομία.

Ο Pascal Brier, επικεφαλής καινοτομίας της Capgemini, δήλωσε ότι ενώ η ρύθμιση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αφεθεί να γίνει υπερβολικά ισχυρή, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι νέοι νόμοι όπως ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα «σκοτώσουν» κατά λάθος την καινοτομία.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν την εφαρμογή της «αρχής της προφύλαξης» – της ιδέας ότι οι κατασκευαστές AI θα πρέπει να αποφεύγουν κατά κανόνα τα projects που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.

«Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε την τεχνητή νοημοσύνη – είναι μόνο το τέλος της αρχής», δήλωσε ο Brier στο CNBC. «Δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη