Η τιμή του κακάο, του βασικού συστατικού της σοκολάτας έχει εκτοξευθεί στις αγορές εμπορευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Οι τιμές spot για το κακάο ξεκίνησαν το έτος γύρω στα 4.200 δολάρια ανά μετρικό τόνο, στη συνέχεια έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω των 12.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στα τέλη Απριλίου, προτού σταθεροποιηθούν πάνω από τα 9.000 δολάρια.

Βραζιλία: Το σχέδιο για να αυξήσει θεαματικά την παραγωγή κακάο

Παράγοντες όπως οι ασθένειες των καλλιεργειών, η κλιματική αλλαγή (Ελ Νίνιο), οι τιμές στις πύλες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η κερδοσκοπία της αγοράς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική άνοδο των τιμών του κακάο.

«Οι παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να αποτελούν σε μεγάλο βαθμό σημαντικό πρόβλημα και νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Πόλ Τζάουλς (Paul Joules), αναλυτής γεωργικών προϊόντων της Rabobank.

Καθώς η βιομηχανία σοκολάτας παλεύει με το υψηλότερο κόστος εισροών, οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση και οι πάροχοι σοκολάτας αρχίζουν να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις.«Αν κοιτάξουμε από τη σκοπιά του καταναλωτή, σίγουρα θα έλεγα ότι τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας», δήλωσε ο Πόλ Τζάουλς.

Σοκολάτες χωρίς κακάο …

«Όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών που πρόκειται να αντιμετωπίσουν, ακόμη και αν δούμε μια μεγάλη μείωση στις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων επί εμπορευμάτων, επειδή πιθανότατα θα εξακολουθούσαμε να βλέπουμε αυτή την αύξηση στα καταστήματα τους επόμενους μήνες».

Η Cargill εξετάζει τώρα εναλλακτικά συστατικά που σχετίζονται με το κακάο για την παρασκευή των προϊόντων σοκολάτας της. Η εταιρεία τροφίμων και ποτών συνεργάστηκε με την Voyage Foods τον Απρίλιο για την παραγωγή των εναλλακτικών προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities