Άνοδο σε μετοχές, ομόλογα και ρουπία αναμένουν οι αγορές τη Δευτέρα στην Ινδία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρή νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι.

Οι προβλέψεις αναμένεται να ηρεμήσουν τις αγορές της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν αστάθεια λόγω των ανησυχιών ότι το κόμμα Bharatiya Janata δεν θα καταφέρει να πιάσει τον φιλόδοξο στόχο των 400 εδρών που είχε θέσει ο Μόντι λόγω χαμηλής προσέλευσης σε ορισμένες περιοχές και των οριακών αναμετρήσεων σε άλλες. Μια συντριπτική νίκη θα επέτρεπε στο κόμμα να προωθήσει πολιτικές που θα τονώσουν τη οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, η οποία είναι ήδη από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο.

Ινδία: Μεγάλη νίκη του Μόντι προβλέπουν τα exit polls στην Ινδία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία υπό την ηγεσία του Κόμματος Bharatiya Janata θα κερδίσει σημαντικά περισσότερες έδρες από τις 272 που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην 543 εδρών κάτω βουλή του κοινοβουλίου, με τους περισσότερους δημοσκόπους να προβλέπουν ότι η ομάδα θα κερδίσει μεταξύ 350 και 400 έδρες συνολικά. Το 2019, η συμμαχία κέρδισε 352. Η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Ο σκεπτικισμός δίνει τη σκυτάλη στην αισιοδοξία

«Υπήρχε σκεπτικισμός, με την αστάθεια να αυξάνεται καθώς υπήρξαν ανησυχίες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ηχηρή ψήφος για τη συνέχεια» εξηγεί στο Bloomberg ο Vinit Sambre, που διαχειρίζεται περίπου 12 δισ. δολάρια ως επικεφαλής μετοχών στο DSP Mutual Fund στη Βομβάη. «Οι αγορές εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν θετικά τη Δευτέρα».

Ενώ τα τελικά αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν από τα exit polls ωστόσο η δύναμη της προβλεπόμενης νίκης αναμένεται να ωφελήσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Οι μετοχές του χρηματιστηρίου της Ινδίας σημείωσαν ρεκόρ τον Μάιο, ενώ οι αγορές ομολόγων βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και περίπου ένα χρόνο.

«Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση αναμένεται  να συνεχίσει αμείωτη το τρέχον πρόγραμμα πολιτικής της» αναφέρει ο Gary Dugan, επικεφαλής επενδύσεων στην Dalma Capital Management Ltd. στο Ντουμπάι. «Αναμένουμε  απόδοση 3-5% από την αγορά τη Δευτέρα».

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της 4ης Ιουνίου ευθυγραμμιστούν με τα exit polls, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο δείκτης NSE Nifty 50 θα φτάσει σε νέο ρεκόρ. Ο κύριος δείκτης υποχώρησε σχεδόν 2% στις 22.531 την περασμένη εβδομάδα καθώς οι ξένοι επενδυτές βαδίζουν προσεκτικά ενόψει του εκλογικού αποτελέσματος.

«Οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να καλύψουν γρήγορα τις short θέσεις» επισημαίνει ο Abhay Agarwal, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στην Piper Serica Advisors. «Tα margin calls σε short θέσεις μπορεί να οδηγήσουν στην εκτίναξη της αγοράς πέρα ​​από τις 23.000 τη Δευτέρα – ένα νέο υψηλό – και κοντά στις 23.500 στις 4 Ιουνίου εάν οι αριθμοί για την κυβερνώσα συμμαχία είναι πάνω από 350» συμπληρώνει.

Οι μετοχές που είναι στο επίκεντρο

Οι μετοχές κρατικών εταιρειών, εταιρειών που συνδέονται με υποδομές και ορισμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου Adani και του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων του Mukesh Ambani, ενδέχεται να είναι στο επίκεντρο τη Δευτέρα. Περίπου το 90% των 54 μετοχών που η CLSA ανέφερε ως «Μετοχές Modi» στο σημείωμα της 29ης Μαΐου έχουν ξεπεράσει τον δείκτη Nifty τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυτές οι εταιρείες θεωρείται ότι επωφελούνται από τις πολιτικές του BJP υπέρ της ανάπτυξης και η υπεραπόδοσή τους μπορεί να επεκταθεί σε περίπτωση ισχυρού εκλογικού αποτελέσματος, ανέφερε το σημείωμα. Ο γίγαντας Larsen & Toubro Ltd. και οι γεννήτριες ενέργειας NTPC Ltd. και NHPC Ltd. συγκαταλέγονται στις προτιμώμενες μετοχές της CLSA.

Ισχυρή ανάπτυξη

Το κλίμα αναμένεται να ευνοηθεί περαιτέρω από τα ταχύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκαν μετά τις ώρες της αγοράς την Παρασκευή.

Το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε περισσότερο από 8% το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, ενισχύοντας τη θέση της χώρας ως της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας στον κόσμο.

Η S&P Global Ratings ανέφερε πρόσφατα ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ινδίας, ενισχύοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές εν όψει της συμπερίληψης της χώρας στον δείκτη ομολόγων αναδυόμενων αγορών της JPMorgan Chase & Co αργότερα τον Ιούνιο.

«Για την αγορά ομολόγων, πολλά πράγματα ήταν θετικά τελευταία» τονίζει ο Saurabh Bhatia, επικεφαλής μακροστρατηγικής και σταθερού εισοδήματος στη Sapient Finserv, προσθέτοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση. «Μια ισχυρή κυβέρνηση οδηγεί σε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και μακροοικονομική σταθερότητα. Τα ομόλογα θα χαρούν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές