Βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν, προκάλεσαν την προσοχή ακόμη και των παραδοσιακών οίκων δημοπρασιών που έσπευσαν να δημιουργήσουν τμήματα διαχείρισής τους. Ο λόγος για τα NFTs – τα μη εναλλάξιμα κρυπτοπαραστατικά – τα οποία όσο γρήγορα διεκδίκησαν μια θέση στα πορτφόλια των συλλεκτών, με την ίδια ταχύτητα η αγορά τους κλονίστηκε, πολλοί έμειναν με έργα στα χέρια που δεν μπορούσαν να μεταπωλήσουν και οι δυνατοί παίκτες τούς γύρισαν την πλάτη.
Τον Μάρτιο, ωστόσο, του τρέχοντος έτους, η τιμή του bitcoin έφτασε το ιστορικό υψηλό των 73.000 δολαρίων. Τον ίδιο μήνα, μια πώληση NFT από τον Christie’s έργου του Ρόμπερτ Αλις απέφερε 171.685 δολάρια. Μια δημοπρασία που οργανώθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και την πλατφόρμα νέων μέσων Feral File συγκέντρωσε έσοδα 191.000 δολαρίων και ο οίκος Sotheby’s ολοκλήρωσε μια πώληση ψηφιακών έργων τέχνης σε τιμές τριπλάσιες τις αρχικής εκτίμησης και συνολικό τζίρο 613.664 δολάρια.
Sotheby’s: Στο σφυρί για 2,5 εκατ. δολ. NFT’s πτωχευμένου fund
Βρισκόμαστε μήπως μπροστά σε μια νέα «έκρηξη» των NFTs; Ισως ναι. Ισως και όχι. Τα σκαμπανεβάσματα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, δεν επιτρέπουν σε όσους ασχολούνται με την τέχνη να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι. Υποστηρίζουν ότι σημασία έχει η ουσία της τέχνης και πως τα NFTs δεν είναι παρά ένας ψηφιακός μηχανισμός πώλησής της, που δεν φαίνεται να προσελκύει ιδιαιτέρως τους συλλέκτες.
«Εχω ακούσει ότι υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα NFTs, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική ως προς το να λάβω άμεσα αποφάσεις με βάση αυτό το δεδομένο ή να ενθαρρύνω έναν καλλιτέχνη να κυκλοφορήσει ένα έργο ψηφιακά», δήλωσε η επικεφαλής του Pace Verso, του τμήματος ψηφιακής τέχνης της γκαλερί Pace, Αριελ Χιουντς στον ιστότοπο Artnet. «Εχουμε δει ότι το ενδιαφέρον για τα NFTs έρχεται και φεύγει πολύ γρήγορα. H τέχνη είναι διαχωρισμένη από το μέσο της συναλλαγής και έτσι το να μιλάμε για NFTs απλά δεν μου φαίνεται ενδιαφέρον», συνεχίζει. Οι δηλώσεις της αποτυπώνουν το «διαζύγιο» που επήλθε μεταξύ του κόσμου της τέχνης και της βιομηχανίας της τεχνολογίας μετά την εμφάνιση με χαρακτηριστικά διάττοντος αστέρα ενός νέου είδους νομίσματος, νέου είδους συλλέκτη και ρεκόρ όπως εκείνο του Μάικ Βίνκελμαν (γνωστού ως Beeple) που έγινε ο τρίτος πιο ακριβός εν ζωή καλλιτέχνης, μετά το NFT του «Everydays: The First 5.000 Days» που πουλήθηκε σε δημοπρασία του Christie’s το 2021 προς 69,3 εκατ. δολάρια.
Αν είναι διαμορφωμένη όμως έτσι η κατάσταση πού βασίζονται εκείνοι οι λίγοι που αισιοδοξούν; Το γεγονός ότι στο παιχνίδι της ψηφιακής τέχνης μπαίνει και το bitcoin σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε ως τώρα οπότε η προτοκαθεδρία ανήκε στο Ethereum. Η χρήση των ordinals, που έχουν δημιουργήσει μια άλλη δυνατότητα χρήσης του bitcoin πέρα από την απλή μεταφορά αξίας, κάνοντας τα NFT bitcoin πραγματικότητα, έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κοινό, σύμφωνα με τον επικεφαλής ψηφιακής τέχνης και NFTs του οίκου Sotheby’s, Μάικλ Μπουχάνα, ο οποίος διαβλέπει νέο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη αγορά και διαπιστώσει ήδη επιτυχημένες πωλήσεις.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Citi: 5+1 παράγοντες που καθορίσουν τα κρυπτονομίσματα το 2025 - Ο καταλύτης Τραμπ
Η Citi αναλύει τις συνθήκες στην αγορά και περιγράφει τις προκλήσεις για το νέο έτος
Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις με.... Bitcoin - Τα σχέδια Πούτιν
Φέτος, η Ρωσία επέτρεψε τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο και έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει νόμιμη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων