Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε ιστορία. Οχι με τον τρόπο που θα ήθελε. Εγινε ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που κρίθηκε ένοχος για έγκλημα. Και είναι επίσης ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία που έχει καταδικαστεί.

Πάντως, ακόμα και η φυλάκιση δεν θα εμπόδιζε νομικά τον Τραμπ να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο ή ακόμα και να αναλάβει την προεδρία εάν κερδίσει.

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς έβγαλε 50 εκατομμύρια δολάρια σε μία μόλις ημέρα

Και αυτό είναι το ενδιαφέρον με το αμερικανικό σύστημα. Ο Τραμπ μπορεί να εκλεγεί με αυτή την καταδίκη στην πλάτη του και έχει στο μυαλό του, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν συμβεί αυτό να δώσει προεδρική χάρη στον εαυτό του….

Ο 77χρονος πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση των 12 νεοϋορκέζων ενόρκων που τον καταδίκασαν ομόφωνα και για τις 34 κατηγορίες πλαστογράφησης επιχειρηματικών αρχείων σε ένα εγκληματικό σχέδιο πληρωμής χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου εκείνη να αποκρύψει ερωτική τους σχέση και έτσι να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016. Λέγοντας ότι η «πραγματική ετυμηγορία θα βγει στις 5 Νοεμβρίου», ετοιμάζει με το νομικό του επιτελείο την έφεσή του και περιμένει την ανακοίνωση της ποινής του στις 11 Ιουλίου – το οποίο θεωρητικά μπορεί να περιλαμβάνει φυλάκιση και μεγάλο πρόστιμο, αν και κανείς δεν προβλέπει ότι ο μεγιστάνας θα μπει στη φυλακή, καθώς υπάρχει η περίπτωση να του επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός. Το έγκλημα της πλαστογράφησης επιχειρηματικών εγγράφων επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και οι καταδικασθέντες τιμωρούνται συχνά με μικρότερες ποινές, πρόστιμα ή αναστολή.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπαίνουν σε αχαρτογράφητα ύδατα, όλοι συμφωνούν πως οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, χωρίς όμως να μπορούν αυτή τη στιγμή να τις προσδιορίσουν επακριβώς. «Συχνά κοιτάμε την Ιστορία για να βρούμε κάποιου είδους υπαινιγμό για το τι πρόκειται να συμβεί», λέει ο Τζέφρι Ενγκελ, διευθυντής του Κέντρου Προεδρικής Ιστορίας στο Southern Methodist University. «Ομως δεν υπάρχει τίποτα που να να μοιάζει με αυτό που συμβαίνει τώρα».

Η 11η Ιουλίου, οπότε και θα ανακοινωθεί η ποινή, είναι μόλις λίγες ημέρες πριν απ’ το προγραμματισμένο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπου θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τραμπ για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου. Ηδη μόλις έγινε γνωστή η καταδικαστική απόφαση, κάποια στελέχη των Ρεπουμπλικανών διατύπωσαν την άποψη ότι πρέπει να επανεξεταστεί και η υποψηφιότητα κάποιων άλλων πολιτικών για το χρίσμα του κόμματος, πριν είναι αργά. Πάντως οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, θεωρούν πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, διότι ο Τραμπ που ελέγχει το κόμμα δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Τραμπ και Μπάιντεν βρίσκονται σε μια κούρσα στήθος με στήθος και η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos είχε διαπιστώσει την περασμένη εβδομάδα ότι μια καταδικαστική απόφαση θα μπορούσε να κοστίσει στον Τραμπ κάποιες ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης μεταξύ ανεξάρτητων και ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Η υπόθεση της εξαγοράς της σιωπής της Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να μη γίνει γνωστή η σχέση τους και να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016, είναι η λιγότερο σοβαρή από τις τέσσερις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ. Ομως είναι αυτή που μπορεί να έχει τις μεγαλύτερες συνέπειες πριν απ’ τις εκλογές, καθώς η εκδίκαση των άλλων τριών δείχνει να καθυστερεί και πιθανότατα θα γίνει μετά τις αρχές Νοεμβρίου.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες απόψεις για τις επιπτώσεις της απόφασης. Ο Νταγκ Σεν, δημοσκόπος που συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον ανεξάρτητο δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο έντονα μέχρι τον Νοέμβριο για την καταδίκη του Τραμπ, επειδή σχετίζεται με γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από οκτώ χρόνια. «Πολλοί Αμερικανοί θα πάνε στις κάλπες έχοντας στο μυαλό τους τον πληθωρισμό, το μεταναστευτικό, τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και τα χρήματα που δαπανώνται για το Ισραήλ και την Ουκρανία», υποστηρίζει.

Ακόμη και μια μικρή πτώση στην υποστήριξη προς τον Τραμπ, ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετή για να κρίνει την προεδρική αναμέτρηση. Εάν μερικές χιλιάδες ψηφοφόροι που διαφορετικά θα υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο μείνουν σπίτι σε μια, κομβικής σημασίας, πολιτεία όπως το Ουισκόνσιν ή η Πενσυλβάνια, η πλάστιγγα θα μπορούσε να γείρει προς τη μεριά του Μπάιντεν. «Πιστεύω ότι θα έχει αντίκτυπο και θα τον βλάψει ως υποψήφιο», λέει η Αριελ Χιλ-Ντέιβις, συνιδρυτής της οργάνωσης Ρεπουμπλικανές Γυναίκες για την Πρόοδο, μιας ομάδας που προσπάθησε να απομακρύνει το κόμμα από τον Τραμπ. Διαπιστώνει ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι και όσοι έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ζουν στα προάστια έχουν ανησυχήσει για τη συμπεριφορά του Τραμπ και την προσέγγισή του στη διακυβέρνηση και η καταδικαστική απόφαση θα ενισχύσει περαιτέρω τις ανησυχίες τους. Ο ιστορικός Αλαν Λίκτμαν τονίζει ότι αυτή η διάσταση, δηλαδή η διαφθορά στο πολιτικό σύστημα που προσπάθησε να προωθήσει ο Τραμπ, είναι η πιο βαριά έκφραση που περιλαμβάνεται στο σκεπτικό της ετυμηγορίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής, οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί, πολλοί από τους οποίους παραβρέθηκαν στη δίκη σε ένδειξη πίστης στον υποψήφιο του κόμματος, έσπευσαν να συσπειρωθούν πίσω του. Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον χαρακτήρισε την απόφαση «ντροπή για την αμερικανική Ιστορία».

Πηγή:  Premium Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή