Σε μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, τα δάνεια σε εμπορικά ακίνητα αντιμετωπίζουν νέες δοκιμασίες που δυσκολεύουν την πρόσβαση του τομέα στη χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Γερμανία: Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά εμπορικών ακινήτων

Το θέμα είναι οι εκπομπές άνθρακα των κτιρίων και το αναμενόμενο κόστος των αναβαθμίσεων που απαιτούνται για να παραμείνουν στη σωστή πλευρά των νέων πράσινων κανονισμών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις ψήφισε την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD), η οποία αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης σειράς κανονισμών καθαρού μηδενικού ισοζυγίου. Και οι τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν αρχίζουν να αντιδρούν.

Η BNP Paribas SA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει τώρα σε περικοπές που θα μπορούσαν να είναι τόσο βαθιές όσο το 41% της έντασης εκπομπών του χαρτοφυλακίου εμπορικών ακινήτων της έως το 2030. Άλλες, συμπεριλαμβανομένων των Banco Santander SA, Barclays Plc, ING Groep NV και NatWest Group Plc, είτε έχουν ήδη λάβει — είτε διερευνούν — παρόμοια μέτρα.

Nέος πονοκέφαλος

Η εξέλιξη σηματοδοτεί μία νέα προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες χειρίζονται τους κινδύνους στα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους. Τα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων, τα οποία έχουν ήδη πληγεί από τα υψηλότερα επιτόκια και τα ευμετάβλητα ποσοστά πληρότητας μετά την πανδημία, αναδύονται τώρα ως νέος πονοκέφαλος για τις τράπεζες, των οποίων τα βιβλία είναι υπερφορτωμένα με παλιά ακίνητα που χρειάζονται επειγόντως επενδύσεις για να ανταποκριθούν στις νέες πράσινες απαιτήσεις.

Η Roxana Isaiu, επικεφαλής προϊόντων στον πάροχο δεδομένων ESG και συγκριτικής αξιολόγησης GRESB, λέει ότι η εταιρεία της άρχισε πρόσφατα συναντήσεις με τραπεζίτες πρόθυμους να πλοηγηθούν στις νέες πράσινες απαιτήσεις για τα κτίρια. «Τα μηνύματα από τις ρυθμιστικές αρχές είναι σαφή», δήλωσε ο Isaiu, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί κυρίως στους επενδυτές μετοχών.

Ενώ η ανάπτυξη της ΟΕΑΚ από την ΕΕ είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια, είναι ήδη σαφές ότι τα κτίρια που υστερούν κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μη αξιοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν πλέον να πωληθούν ή να ενοικιαστούν. Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου το 85% των κτιρίων στο μπλοκ χτίστηκαν πριν από το 2000, με το 75% αυτών να έχουν «κακή ενεργειακή απόδοση».

Οι κίνδυνοι ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, με την Ολλανδία να ξεχωρίζει ως παράδειγμα ενός τόπου του οποίου τα εμπορικά ακίνητα είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά από τα περισσότερα, σύμφωνα με τον Isaiu. Αλλά ακόμη και εκεί, το ένα τρίτο της αγοράς δεν πληροί το επίπεδο πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (EPC) του C, το οποίο είναι μια ελάχιστη απαίτηση που ισχύει από τις αρχές του 2023, είπε.

Και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος «έρχονται πολύ πιο αργά από ό, τι θα περίμενε κανείς», δήλωσε ο Isaiu.

Οι τράπεζες που διαπιστώνουν ότι επιβαρύνονται με περιουσιακά στοιχεία εμπορικών ακινήτων που είναι πολύ δαπανηρά για μετασκευή μπορεί να στραφούν σε ιδιωτικές αγορές για να απαλλαγούν από αυτόν τον κίνδυνο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ορισμένες τράπεζες αρχίζουν να διερευνούν τις λεγόμενες συνθετικές τιτλοποιήσεις που τις προστατεύουν από το δυνητικά υψηλότερο κόστος κεφαλαίου που σχετίζεται με τις εκπομπές, μεταφέροντας αυτόν τον κίνδυνο σε εξωτερικούς επενδυτές.

Σε αντίθεση με τους επενδυτές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ή ιδιωτικών πιστώσεων, οι τράπεζες συχνά έχουν μικρότερη πρόσβαση σε συναφή δεδομένα ενεργειακής απόδοσης για τα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων τους, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαχείριση τέτοιων κινδύνων.

«Πράσινες» προκλήσεις

Η ικανότητα του τομέα των εμπορικών ακινήτων να συμβαδίσει με την προγραμματισμένη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό» από τη μετασκευή του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, ανέφερε η BNP σε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις. Για το περίπου 80% των υφιστάμενων κτιρίων που αναμένεται να υπάρχουν το 2050, πρέπει να υπάρξει «σημαντική επιτάχυνση στις ανακαινίσεις», ανέφερε η τράπεζα.

Αυτό έχει επιπτώσεις στα είδη των δανείων που είναι πρόθυμη να παράσχει η BNP και στους τύπους αναδοχής ομολόγων που αναλαμβάνει. Για παράδειγμα, η τράπεζα λέει τώρα ότι τα γραφεία δημιουργίας της θα περιλαμβάνουν τις κλιματικές επιπτώσεις ως «κριτήριο απόφασης» πριν από την παροχή χρηματοδότησης χρέους για CRE. Η BNP, η οποία κατατάσσεται ως ο μεγαλύτερος ασφαλιστής πράσινων ομολόγων στον κόσμο, λέει ότι διερευνά επίσης τρόπους για να αυξήσει το μερίδιό της στη χρηματοδότηση πράσινων περιουσιακών στοιχείων.

Η Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, άρχισε να αναλύει τον κίνδυνο εκπομπών των περιουσιακών στοιχείων CRE πέρυσι και εξακολουθεί να υπολογίζει πώς θα μπορούσε να προχωρήσει στην απαλλαγή του χαρτοφυλακίου από τον άνθρακα, δήλωσε εκπρόσωπος στο Bloomberg. Η τράπεζα δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Barclays στοχεύει τώρα σε μείωση κατά 51% της έντασης εκπομπών στο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων της εγχώριας αγοράς της έως το 2030. Ένας εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε ότι η Barclays συνεργάζεται στενά με τους πελάτες της για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές, αλλά σημειώνει ότι η κατάσταση απαιτεί «συστημική αλλαγή» στις πολιτικές που συχνά είναι πέρα από τον έλεγχο της Barclays.

Η ΕΕ εκτιμά ότι τα κτίρια στην περιοχή απορροφούν περισσότερο από το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αγνοηθεί ο περιβαλλοντικός κίνδυνος από τις τράπεζες. Το μπλοκ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κατασκευαστικό τομέα κατά 60% έως το 2030 και η τραπεζική χρηματοδότηση θα διαδραματίσει αναπόφευκτα βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Κλιματικές απειλές

Οι τράπεζες που υστερούν όχι μόνο κινδυνεύουν να δεχτούν επίπληξη από τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο την απειλή των κλιματικών διαφορών. Η BNP, για παράδειγμα, παλεύει με μια συνεχιζόμενη αγωγή για το κλίμα που ισχυρίζεται ότι η τράπεζα απέτυχε να ανταποκριθεί στο λεγόμενο καθήκον επαγρύπνησης, το οποίο σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία είναι υποχρέωση των εταιρειών να διασφαλίσουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ορισμένες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος.

Η BNP λέει ότι εξετάζει επίσης το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων ακινήτων, αλλά έχει σταματήσει να θέτει σαφείς στόχους για τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές λόγω της απόλυτης πολυπλοκότητας της περιοχής. Αυτή η πολυπλοκότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μυριάδες των διαφορετικών εθνικών κανονισμών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι τοπικοί κανονισμοί εξακολουθούν να εξελίσσονται και η εθνική εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων παραμένει ασαφής, λέει η BNP. Θέλει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις.

«Μιλάμε για έναν τομέα λιανικού εμπορίου με το 75% των ευρωπαϊκών κατοικιών που πρέπει να ανακαινιστούν μέχρι το 2030, επηρεάζοντας έτσι εκατομμύρια νοικοκυριά», ανέφερε η BNP. Η τράπεζα αναφέρει ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί στη χρηματοδότηση που διαμορφώνονται από πράσινες πολιτικές θα πρέπει να θεσπιστούν «χωρίς να τιμωρείται η πρόσβαση στη στέγαση σε ένα στενό μακροοικονομικό περιβάλλον».

Ωστόσο, η μείωση των χρηματοδοτούμενων εκπομπών του οικιστικού βιβλίου είναι πλέον μια «στρατηγική πρωτοβουλία» στην BNP, ανέφερε η τράπεζα. Αναμένει να παράσχει ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαστεί η πρόσβαση του τομέα σε χρηματοδότηση το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή