Αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα του ξένου συναλλάγματος απο το Κρεμλίνο με νέο διάταγμα που υπογράφηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 30 Μαϊου. Η ρωσική κυβέρνηση έχει αμβλύνει τις απαιτήσεις για υποχρεωτικές πωλήσεις ξένου συναλλάγματος για τους εξαγωγείς εάν πάνω από το ήμισυ της αξίας των συμβολαίων τους πληρώνεται σε ρούβλια, σύμφωνα με τις αλλαγές σε κυβερνητικό διάταγμα, αναφέρει το Reuters.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπογράψει τον Οκτώβριο το διάταγμα που επέβαλε την επαναφορά των ελέγχων κεφαλαίων, επηρεάζοντας δεκάδες εταιρείες στις βιομηχανίες καυσίμων, ενέργειας, μετάλλων, χημικών, ξυλείας και σιτηρών, προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι.
Ρωσία: Γιατί δεν φεύγουν οι δυτικές εταιρείες
Το ρωσικό νόμισμα βρισκόταν υπό πίεση από τις εκροές κεφαλαίων και την περιορισμένη προσφορά ξένου συναλλάγματος. Τον Απρίλιο, τα μέτρα ελέγχου κεφαλαίων παρατάθηκαν για ένα έτος.
Ορισμένοι Ρώσοι εξαγωγείς υποχρεώθηκαν να καταθέτουν τουλάχιστον το 80% των εσόδων σε ξένο νόμισμα σε ρωσικές τράπεζες και στη συνέχεια να πωλούν τουλάχιστον το 90% των εσόδων αυτών στην εγχώρια αγορά εντός δύο εβδομάδων.
Η στάση της κεντρικής τράπεζας
Σύμφωνα με αλλαγές σε κυβερνητικό διάταγμα, που υπογράφηκε στις 30 Μαΐου, η κυβερνητική επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις μπορεί να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις πώλησης σε ξένο νόμισμα για τις εταιρείες, εάν πάνω από το ήμισυ της αξίας των ξένων συμβολαίων τους διακανονίζονται σε ρούβλια.
Η κεντρική τράπεζα έχει εκφράσει εδώ και καιρό αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, διαφωνώντας δημοσίως με την κυβέρνηση επί του θέματος.
Οι έλεγχοι εισήχθησαν καθώς το ρούβλι κατρακύλησε πάνω από το όριο των 100 έναντι του δολαρίου και οι αρχές προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος. Το ρούβλι διαπραγματεύεται τώρα κοντά στα 90 προς το δολάριο.
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι έλεγχοι μειώνουν τον κίνδυνο υποτίμησης του ρουβλίου. Η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια του 16% και τα ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη στήριξη του ρουβλίου.
Latest News
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's
«Μειώστε τα ενοίκια» - Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Βαρκελώνης
Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζητούν προσιτά ενοίκια για όλους - Σε πολλές πόλεις στην Ισπανία η εκτόξευση του τουρισμού και το Airbnb αφήνουν χωρίς σπίτια τους κατοίκους
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist
Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μια μπανάνα για 6,2 εκατ.
Ο Τζάστιν Σαν είναι Κινέζος επιχειρηματίας και λάτρης των κρυπτονομισμάτων, γνωστός για την ίδρυση της πλατφόρμας blockchain TRON
Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά
Περισσότεροι millenials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά αλλά αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία
Η Μεγάλη Παραίτηση επανέρχεται; - Γιατί αυξάνεται ξανά η δυσαρέσκεια των εργαζομένων
Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να περιμένει ένα νέο κύμα παραιτήσεων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Glassdoor.
Νέα δολιοφθορά στη Βαλτική θάλασσα - Οι καταστροφές στα υποβρύχια καλώδια [διάγραμμα]
Μετά την καταστροφή του αγωγού Nordstream μια ακόμα δολιοφθορά, σε υποδομές στη Βαλτική θάλασσα, προβληματίζει
Αντληση αερίου με δέσμευση άνθρακα από την BP - Επένδυση μαμούθ στην Ινδονησία
Η παραγωγή φυσικού αερίου της BP από το κοίτασμα Ubadari στην Ινδονησία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028
Πόσο θα κοστίσει στη Goldman Sachs η πτώση της Northvolt [πίνακας]
Η Goldman Sachs, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης