Την δευτερογενή προσφορά μετοχών ξεκίνησε ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco με στόχο την εισροή 12 δισ. δολαρίων στα ταμεία της.

Το βιβλίο των προσφορών άνοιξε νωρίς το πρωί της Κυριακής με τις μετοχές να προσφέρονται σε εύρος τιμών μεταξύ 26,70 (7,12 δολαρίων) και 29 ριάλ Σαουδικής Αραβίας ανά μετοχή. Η Aramco ανακοίνωσε την Πέμπτη το σχέδιό της να πουλήσει 1,545 δισ. μετοχές ήτοι ποσοστό περίπου 0,64% του μετοχικού κεφαλαίου. Υπολογίζοντας το μέσο όρο του εύρους της προσφερόμενης τιμής αναμένεται να μαζέψει 11,5 δισ, δολάρια, αλλά θα μπορούσε τελικά να φτάσει έως και τα 13,1 δισ. δολάρια.

Aramco: H Σαουδική Αραβία σχεδιάζει πώληση μετοχών τον Ιούνιο

Τέσσερις ακόμη τράπεζες προστέθηκαν στην προσφορά μετοχών, ανέφερε το Reuters την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse Saudi Arabia και BNP Paribas.

Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία

Η πώληση μετοχών είναι η δεύτερη της εταιρείας. Η Aramco εισήλθε για πρώτη φορά στις δημόσιες αγορές το 2019 και πρόσφερε το 1,5% της εταιρείας στους επενδυτές. Αυτή η πώληση συγκέντρωσε το ποσό ρεκόρ των 29,4 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία μέχρι σήμερα. Η Aramco είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο από την άποψη τόσο της ημερήσιας παραγωγής αργού όσο και της αγοράς.

Η τελευταία προσφορά έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή για το βασίλειο, το οποίο στις αρχές Μαΐου σημείωσε έλλειμμα  για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο εν μέσω υψηλών δαπανών για μεγάλα έργα πολλών τρισ. δολαρίων που εντάσσονται στο φιλόδοξο Vision 2030 και ταυτόχρονα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι ακόμη και ένα απροσδόκητο οικονομικό κέρδος από thn πώληση μετοχών της Aramco μόλις και μετά βίας θα καλύψει το κόστος των σχεδίων διαφοροποίησης Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία – συμπεριλαμβανομένων έργων giga όπως εντελώς νέες πόλεις και όλης της υποδομής που συνεπάγεται – αναμένεται να κοστίσει περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή