Οι Σεϊχέλες δεν «φοβούνται» τις Μαλδίβες που είναι πολύ κοντά τους και έχουν επίσης εδραιώσει ένα ισχυρό τουριστικό προφίλ. Ανταγωνίζονται αποφασιστικά και στοχεύουν να καθιερωθούν ως ο top προορισμός για διακοπές πολυτελείας στον Ινδικό Ωκεανό.

Στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αφρικής και προσβάσιμο με απευθείας πτήσεις από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, το αρχιπέλαγος των Σεϊχελών με τα 115 νησιά θεωρείται μακρινός προορισμός για πολλούς, αλλά για όσους τις επιλέξουν –και μπορούν να σηκώσουν και το οικονομικό κόστος- το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό: ιδιωτικά νησιωτικά θέρετρα, παραλίες με λευκή άμμο, καταδύσεις και θαυμαστοί βραχώδεις σχηματισμοί πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όλα παγκόσμιας κλάσης χωρίς συνωστισμό.

Διακοπές: Η νέα τάση είναι να μην κάνεις τίποτα

Ο τουρισμός είναι ήδη η μεγαλύτερη πηγή απασχόλησης και συναλλάγματος σε εθνικό επίπεδο και η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους εστιάζει τώρα σε λιγότερους ταξιδιώτες αλλά υψηλότερου εισοδήματος.

Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών και Τουρισμού Sylvestre Radegonde είπε στο Bloomberg ότι το 2023, η χώρα είχε 350.879 αφίξεις, 6% περισσότερες από το 2022. Ο ίδιος φιλοδοξεί να ανέλθουν σε 450.000-500.000.

Οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης αποτυπώνονται στον τρόπο που σχεδιάζει την ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας: έχει επιβάλει μορατόριουμ στις αδειοδοτήσεις και οι μόνες μονάδες που παίρνουν άδεια είναι πολυτελείας και ακριβά.

Για παράδειγμα, το Waldorf Astoria Seychelles Platte Island που μόλις άνοιξε. Κόστισε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια και μόλις καλωσόρισε τους πρώτους επισκέπτες του. Είναι προσβάσιμο μόνο με ιδιωτικό αεροπλάνο. Από τις 50 παραθαλάσσιες βίλες που εξυπηρετούνται από μπάτλερ, οι επισκέπτες μπορούν να διακρίνουν στο βάθος του ορίζοντα φάλαινες. Πολλές από τις βίλες έχουν γύρω-γύρω παράθυρα που βγάζουν σε ιδιωτικές πισίνες και ιδιωτικά υπαίθρια ντους.

Μέχρι το τέλος του έτους, η LVMH θα ανοίξει το έκτο Cheval Blanc στις Σεϊχέλες, κατά μήκος των πεντακάθαρων παραλιών της νοτιοδυτικής ακτής του Mahe. Οι 52 βίλες με πισίνα με θέα στη ζούγκλα και στον ωκεανό θα έχουν πρόσβαση σε έναν προσομοιωτή surf και στο spa Guerlain, μεταξύ άλλων προνομίων.

«Στις Σεϊχέλεςς, στοχεύουμε στην ποιότητα παρά στην ποσότητα. Αυτή είναι η πολιτική που έχουμε υιοθετήσει. Αυτή είναι η πολιτική που θα συνεχίσει στο μέλλον», είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Ήδη λειτουργούν δύο ξενοδοχεία Four Seasons, ένα Kempinski, Six Senses και Raffles. Σε κάποια, τα δωμάτια κοστίζουν πάνω από 1.700 δολάρια ανά διανυκτέρευση, αλλά στα καινούργια θα είναι ακόμη πιο ακριβά.

Το νέο Waldorf Astoria ξεκινά από περίπου 2.200 δολάρια, ενώ το Cheval Blanc αναμένεται να κοστίσει περίπου 3.000 δολάρια ήτοι όσο ξοδεύει ο μέσος τουρίστας στις Σεϊχέλες σε επτά ημέρες.

«Όλα αυτά τα ξενοδοχεία θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να προσελκύουμε επισκέπτες υψηλής ποιότητας», λέει ο Radegonde. «Δεν μπορούν να έρθουν όλοι στις Σεϊχέλες».

Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, οι Σεϊχέλες υιοθετούν την παγκόσμια τάση που συναντάται από τη Χαβάη έως τα ισπανικά νησιά.

Ο Radegonde επιμένει ότι η εστίαση στα εξαιρετικά πολυτελή θέρετρα δεν θα αφήσει πίσω τις πολλές οικογενειακές εγκαταστάσεις του νησιού, οι οποίες αποτελούν επί του παρόντος την πλειοψηφία της προσφοράς ξενοδοχείων των Σεϋχελών. Το σχέδιο είναι να βοηθηθούν αυτές οι τοπικές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τα πρότυπά τους, να διαφοροποιήσουν τις προσφορές και να ενισχύσουν τα έσοδα. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, λέει, είναι βοηθώντας τους να αξιοποιήσουν πολιτιστικές εμπειρίες: μαθήματα μαγειρικής και χορού, επισκέψεις σε αγορές χειροτεχνίας και εργαστήρια που αναδεικνύουν τις καλλιτεχνικές παραδόσεις των νησιών.

«Οι άνθρωποι ταξιδεύουν στις Σεϋχέλλες λόγω του περιβάλλοντος, της καθαριότητας, του πολιτισμού», εξηγεί ο Radegonde. «Ακόμα και σήμερα, μπορείς να βρεθείς σε μια παραλία, στο κεντρικό νησί, μόνος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή