Το Ισραήλ φέρεται να έχει αποδεχθεί μια συμφωνία-πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα που προωθείται τώρα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφέρει το Reuters.

Την είδηση επιβεβαίωσε την Κυριακή ενας σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος πάντως χαρακτήρισε ελαττωματική τη συμφωνία και ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά.

Γάζα: Επανεκκινούν οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, ο Όφιρ Φολκ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νετανιάχου, δήλωσε ότι η πρόταση του Μπάιντεν ήταν «μια συμφωνία στην οποία συμφωνήσαμε – δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά θέλουμε πολύ να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι τους».

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν», είπε, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, μεταξύ των οποίων «η απελευθέρωση των ομήρων και η καταστροφή της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης» δεν έχουν αλλάξει.

Ο Μπάιντεν, του οποίου η αρχική κλειστή υποστήριξη στην επίθεση του Ισραήλ έδωσε τη θέση της στην ανοιχτή αποδοκιμασία για τον υψηλό αριθμό των νεκρών αμάχων της επιχείρησης, την Παρασκευή έβγαλε στον αέρα αυτό που περιέγραψε ως σχέδιο τριών φάσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει εκεχειρία και την επιστροφή ορισμένων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, μετά την οποία οι πλευρές θα διαπραγματευτούν για μια αόριστη παύση των εχθροπραξιών για μια δεύτερη φάση στην οποία οι υπόλοιποι ζωντανοί αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο ρόλος της Χαμάς

Αυτή η αλληλουχία φαίνεται να υπονοεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να παίζει ρόλο σε σταδιακές διευθετήσεις με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ – μια πιθανή σύγκρουση με την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να συνεχίσει την εκστρατεία για την εξάλειψη της ισλαμιστικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν είπε ότι η τελευταία του πρόταση «δημιουργεί μια καλύτερη «μετά» στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία». Δεν διευκρίνισε πώς θα επιτευχθεί αυτό και αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες προς διαπραγμάτευση για τη μετάβαση από την πρώτη φάση στη δεύτερη φάση».

Ο σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού ο Ο. Φαλκ επανέλαβε τη θέση του Νετανιάχου ότι «δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός έως ότου εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι μας».

Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις να διατηρήσει ανέπαφη την κυβέρνηση συνασπισμού του.

Δύο ακροδεξιοί εταίροι απείλησαν να διαμαρτυρηθούν για οποιαδήποτε συμφωνία κρίνουν ότι «γλιτώνει» τη Χαμάς. Ένας κεντρώος εταίρος, ο πρώην στρατηγός Benny Gantz, θέλει να εξεταστεί η συμφωνία.

«Θετικές ιδέες»

Χαμάς χαιρέτισε προσωρινά την πρωτοβουλία Μπάιντεν.

«Η ομιλία του Μπάιντεν περιελάμβανε θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε αυτό να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας που ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας», δήλωσε στο Al Jazeera το Σάββατο ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν.

Η Χαμάς θέλει εγγυημένο τέλος στην επίθεση στη Γάζα, αποχώρηση όλων των δυνάμεων εισβολής, ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων και βοήθεια για την ανοικοδόμηση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι το έχουν απορρίψει ως αποτελεσματική επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς, δεσμευμένη στην καταστροφή του Ισραήλ, κυβέρνησε τη Γάζα. Οι μαχητές της επιτάχυναν τον πόλεμο εισβάλλοντας πέρα ​​από τον φράχτη των συνόρων στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με τους ισραηλινούς καταλογισμούς.

Στην ισραηλινή επίθεση που ακολούθησε, η οποία έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του φτωχού και πολιορκημένου παράκτιου θύλακα, περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, λένε ιατρικοί αξιωματούχοι της Γάζας. Το Ισραήλ λέει ότι 290 από τους στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Η επόμενη ημέρα

Σε άρθρο της ισραηλινής εφημεριδας «Haaretz», επισημαίνεται ότι κατά την κατάρτιση της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα. Ο Νετανιάχου, αναφέρεται στην ανάλυση ότι θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα διαχειριστεί τη Λωρίδα της Γάζας στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας. Εάν συνεχίσει να αποφεύγει την Παλαιστινιακή Αρχή, η «Χαμάς θα καλύψει το κενό»…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή