Στο 75% θα κορυφωθεί το Μάιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σύμφωνα με την εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις είναι κληρονομιά της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, του δημοσιονομικής γενναιοδωρίας και της χρόνιας αστάθειας της λίρας. Πριν ξεκινήσει μια πιθανή ανάκαμψη, ο πληθωρισμός πλησίασε το 75% τον Μάιο έναντι λίγο κάτω από το 70% τον Απρίλιο.

Κωνσταντινούπολη: Ρεκόρ στο χρηματιστήριο με τον πληθωρισμό στο 70%

Η τροχιά των τιμών με κορύφωση τον Μάιο ακολουθεί την πορεία που χάραξε η κεντρική τράπεζα καθώς υιοθέτησε πιο συμβατικά οικονομικά μέτρα. Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει επίσης τις προβλέψεις για την καθοδική πορεία και θα προετοιμάσει το έδαφος για πτώση των επιτοκίων μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης.

Ο φιλόδοξος στόχος του 38%

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κλείσει το έτος στο 38%, ο έκτος ταχύτερος στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 10%  τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Αν και δεν είναι αδύνατο, το 38% είναι αρκετά φιλόδοξο», εκτιμά ο Daglar Ozkan, οικονομολόγος της Is Investment, της οποίας η πρόβλεψη είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.

Η κεντρική τράπεζα λέει ότι μια σημαντική απόκλιση από τις προβλεπόμενες προοπτικές και προσδοκίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, που βρίσκονται στο 50%.

Το επίσημο κόστος δανεισμού διατηρήθηκε αμετάβλητο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εισήγαγαν μέτρα για να περιορίσουν την ανάπτυξη των δανείων και να αφαιρέσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα από την αγορά για να διασφαλίσουν ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν περιοριστικές.

«Η βασική μας άποψη δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί το επιτόκιο πολιτικής της στο 50% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με οποιεσδήποτε απειλές για την πορεία του πληθωρισμού διαχειρίζεται η αυστηροποίηση των εναλλακτικών εργαλείων της. Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τέταρτο τρίμηνο», σημειώνει η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics

Η μηνιαία αύξηση των τιμών, το προτιμώμενο μέτρο της κεντρικής τράπεζας, πιθανότατα άλλαξε ελάχιστα από τον Απρίλιο και έφτασε κοντά στο 3% τον Μάιο, έδειξε άλλη έρευνα οικονομολόγων. Η κεντρική τράπεζα περίμενε να δει «μια σχετικά επίπεδη πορεία στην υποκείμενη τάση του πληθωρισμού» τον περασμένο μήνα, αλλά προειδοποίησε ότι η ενέργεια θα είχε «σημαντική επίδραση», σύμφωνα με τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης των επιτοκίων.

Όσον αφορά το μέλλον, οι δημοσιονομικές προσαρμογές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τη νομισματική σύσφιγξη θα είναι όλο και περισσότερο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Η παράλειψη μιας ενδιάμεσης αύξησης μισθών τον Ιούλιο θα πρέπει να είναι μια «απαραίτητη συνιστώσα» για να διατηρηθεί η επιβράδυνση σε τροχιά, είπε ο Ozkan. «Περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιγξη μέσω περικοπών δημοσίων δαπανών θα βοηθούσε το βάρος της κεντρικής τράπεζας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή