Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κίνα ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την επικείμενη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία.

Είπε ακόμη ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει άλλα κράτη από το να παρευρεθούν στην εκδήλωση και ότι η Κίνα εργάζεται επίσης για να το κάνει αυτό.

Ουκρανία: 15 ευρωπαίοι σύμμαχοί της υποσχέθηκαν πυρομαχικά αξίας 1,6 δισ.

Μιλώντας στο «Διάλογο της Shangri-la»,  ένα ασιατικό φόρουμ για την ασφάλεια, είπε επίσης ότι υπάρχουν «στοιχεία ρωσικών όπλων» που προέρχονται από την Κίνα.

Η Κίνα λέει ότι δεν συμμερίζεται καμία πλευρά του πολέμου στην Ουκρανία, μια θέση που αμφισβητείται όλο και περισσότερο ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο κατηγορείται ότι βοήθησε τη Μόσχα στέλνοντας εξαρτήματα για όπλα. Θεωρείται επίσης ότι υποστηρίζει τη ρωσική οικονομία αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων.

Η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Διάλογο Shangri-la στη Σιγκαπούρη, όπου συμμετείχαν αρχηγοί Άμυνας από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Κινέζου υπουργού Άμυνας Dong Jun, ήταν μια έκπληξη.

Στόχος της επίσκεψης Ζελένσκι ήταν να συγκεντρώσει την υποστήριξη από τις ασιατικές χώρες. Εκτός από τις συναντήσεις με τους περιφερειακούς ηγέτες, προέτρεψε επίσης τους αντιπροσώπους να παρευρεθούν στη σύνοδό της Ελβετιας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργότερα τον Ιούνιο.

Ακόμη, ο Ζελένσκι  ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να διακόψει τη σύνοδο κορυφής πιέζοντας τις χώρες να μην συμμετάσχουν, μέσω των απειλών για αποκλεισμό γεωργικών προϊόντων, χημικών προϊόντων και ενέργειας.

Επίθεση και εναντίον της Κίνας

Ορισμένες χώρες βοηθούσαν αυτή τη «διπλωματική αναστάτωση», πρόσθεσε.

Ονόμασε την Κίνα αργότερα και είπε ότι «εργάζεται για να μην έρθουν οι χώρες στη σύνοδο κορυφής της ειρήνης», σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που υποσχέθηκαν να στείλουν έναν εκπρόσωπο υψηλού επιπέδου και ενθαρρύνουν άλλους να παραστούν.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε πει ότι η διάσκεψη «θα πρέπει να έχει την αναγνώριση της Ρωσίας και της Ουκρανίας» και ισότιμη συμμετοχή.

«Διαφορετικά, είναι δύσκολο για τη διάσκεψη να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην αποκατάσταση της ειρήνης», δήλωσε μια εκπρόσωπος την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή