
Τελείωσε το διάλειμμα των μειώσεων στα τιμολόγια ρεύματος.
Ο Ιούνιος μπήκε, και οι λογαριασμοί στα νοικοκυριά παίρνουν φωτιά καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πέρασαν τις αυξήσεις του Μαίου που σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (χονδρεμπορική αγορά) στην κατανάλωση.
Λογαριασμοί ρεύματος: Αύξηση 41% στις τιμές χονδρεμπορικής, λόγω υποχώρησης των ΑΠΕ
Αυξήσεις από 11% έως 65%
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τον Ιούνιο το πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές ακρίβυνε σε όλους τους προμηθευτές.
Το εύρος των αυξήσεων κυμαίνεται από 11,66% μέχρι και 64,87%, έναντι του Μαίου.
Όλοι οι πάροχοι προχώρησαν σε ανατιμήσεις αδυνατώντας να απορροφήσουν τις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Για τον Μάιο η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (αγορά επόμενης ημέρας) έκλεισε στα 81,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ τον Απρίλιο η μέση τιμή ήταν χαμηλότερη, στα 60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Οι λόγοι των αυξήσεων
Οι αυξήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδονται στη μικρότερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τον Μάιο η φθηνότερη τεχνολογία στην ηλεκτροπαραγωγή, δηλαδή οι ΑΠΕ, κατείχαν το 43,05%, ενώ το φυσικό αέριο ανήλθε στο 37,18%.
Τον Απρίλιο οι ΑΠΕ είχαν μεγαλύτερο μερίδιο στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής και συγκεκριμένα κατείχαν το 50,47%, όταν το φυσικό αέριο είχε περιοριστεί στο 28,76%.
Η διαφορά αυτή σε συνδυασμό και με τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση αυξήσεων. Το TTF τον Μάιο κινήθηκε ακόμη και πάνω από τα 34 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ τον Απρίλιο κινήθηκε από τα 25 έως και τα 31 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι
Η ΔΕΗ σε σχέση με τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας έκανε τη μικρότερη αύξηση στο πράσινο τιμολόγιο για τους οικιακούς καταναλωτές.
Και αυτό καθώς χορήγησε μεγαλύτερη έκπτωση 38% έναντι του ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να ψαλιδίσει τις μεγάλες ανατιμήσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.
Η ΔΕΗ προχώρησε σε αυτήν την κίνηση λόγω και του μεγάλου αριθμού των πελατών που διαθέτει αλλά και των οικονομικών μεγεθών και δυνατοτήτων που έχει έναντι των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα τιμολόγια ανά πάροχο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ για τον μήνα Ιούνιο τα πράσινα τιμολόγια ανά πάροχο διαμορφώνονται ως εξής:
- ΔΕΗ. Το Γ1/Γ1Ν για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης έχει χρέωση στα 0,11898 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η νυχτερινή χρέωση είναι στα 0,09976 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.
- ΗΡΩΝ. Το Basic Home έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16333 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.
- Protergia. Το οικιακό Value Special έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16422 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 4 ευρώ.
- Elpedison. Το ειδικό οικιακό τιμολόγιο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,15484 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή του παγίου είναι στα 4 ευρώ. Από την 101η κιλοβατώρα και πάνω η ανταγωνιστική χρέωση είναι στα 0,17984 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
- NRG. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,15952 ευρώ ανά κιλοβατώρα με ebill και πάγια εντολή και έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ.
- Volton. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12916 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και δώρο το ρεύμα του πρώτου μήνα. Το πάγιο είναι στα 4,90 ευρώ.
- Φυσικό Αέριο Ελλάδος. Το ειδικό ενιαίο τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12854 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
- ΖΕΝΙΘ. Το Power Home Smart έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16927 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
- Ελιν. Το Power On! Home Green έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,14850 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
- Volterra. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,129 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 4,50 ευρώ.
- Solar Energy. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12591 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.


Latest News

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ