To Γέιλ ήταν ανάμεσα στα αμερικανικά πανεπιστήμια που είδαν κίνημα διαμαρτυριών να ξεσπά μετά την 7η Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.  Σε αυτή την ταραχώδη συγκυρία ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Πίτερ Σαλόβεϊ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του μετά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Με την αποχώρηση του, το Γέιλ έγραψε ιστορία καθώς η Μόρι Μακίνις γίνεται η πρώτη γυναίκα που ορίζεται μόνιμη πρόεδρος του ξακουστού πανεπιστημίου, για πρώτη φορά μετά από 323 χρόνια.

Η Μακίνις, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντά  τον Ιούλιο, έχει ισχυρούς δεσμούς με την σχολή. Υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Γέιλ από το 2022 και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό από εκεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου την Τετάρτη το πρωί.

Κεν Γκρίφιν: Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής κατακεραυνώνει τις κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Η 58χρονη είναι πρόεδρος του Πανεπιστημίου Stony Brook στο Long Island στη Νέα Υόρκη από το 2020 και στο παρελθόν υπηρέτησε σε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπου έλαβε το πτυχίο της στην ιστορία της τέχνης.

Το Γέιλ είχε μόνο μια άλλη γυναίκα στην κορυφή της ιεραρχίας, την ιστορικό Χάνα Χόλμπορν Γκρέι, η οποία υπηρέτησε ως προσωρινή πρόεδρος από το 1977 έως το 1978. Είναι το τελευταίο πανεπιστήμιο από τα λεγόμενα Ivy League (αθλητικός συνασπισμός οκτώ ιδιωτικών ελίτ ερευνητικών πανεπιστημίων στις Βορειοανατολικές ΗΠA) που διορίζει μια γυναίκα ως μόνιμη πρόεδρο.

Εννιάμηνη διαδικασία επιλογής

Η επιλογή της Μακίνις ολοκληρώνει μια διαδικασία επιλογής σχεδόν εννέα μηνών που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο όταν ο απερχόμενος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί μετά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Ο Τζόσουα Μπέκενσταιν, ανώτερος σύμβουλος στο Bain Capital που ηγείται του Yale Corporation, του κύριου διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, τόνισε στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου ότι η επιτροπή αναζήτησης είχε αναλάβει μια «στιβαρή» διαδικασία επιλογής.

Είπε στο Yale Daily News ότι η επιτροπή έλαβε υποψηφιότητες για περισσότερους από 100 ηγέτες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε άλλους τομείς, αλλά η Μακίνις επιλέχθηκε ομόφωνα.

Η Μακίνις αναλαμβάνει τη θέση σε μια περίπλοκη περίοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει συγκλονιστεί από τις διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, η πανεπιστημιούπολη του Γέιλ συγκλονίστηκε από άνευ προηγουμένου φοιτητικές διαδηλώσεις που ζητούσαν αποεπένδυση του πανεπιστημίου από κατασκευαστές  όπλων.

Οι πρόεδροι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, και οι δύο γυναίκες, παραιτήθηκαν πρόσφατα εν μέσω επικρίσεων αφού κατηγορήθηκαν για αντισημιτισμό. Επίσης, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Cornell ανακοίνωσε την παραίτησή της στις 9 Μαΐου, αναφέρει το CNBC.

«Απίστευτα περίπλοκη συγκυρία»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια απίστευτα περίπλοκη στιγμή, όχι μόνο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για τον κόσμο», δήλωσε η Μακίνις στο Yale Daily News. «Και ανυπομονώ να συνεργαστώ με αυτή την κοινότητα σε αυτές τις προκλήσεις, καθώς χτίζουμε τη συνεργατική μας απάντηση».

Τόσο το Γέιλ όσο και το Stony Brook ήταν μεταξύ των κολεγίων και πανεπιστημίων σε όλες τις ΗΠΑ που είδαν διαμαρτυρίες για τον πόλεμο.

Στη συνέντευξή της στο Yale Daily News, η Μακίνις εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την εκλογή της ως προέδρου και επανέλαβε τη δέσμευσή της «να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές προκλήσεις του κόσμου».

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει καλά πως το ραντεβού της με την ιστορία σημαίνει ότι μπορεί να «διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πρότυπο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»