Ίσως ο μεγαλύτερος μύθος του 20ου αιώνα, η Μέριλιν Μονρόε, η Norma Jean Baker, όπως ήταν το αληθινό της όνομα, γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 98 χρόνια, την πρώτη Ιουνίου του 1926 στο Λος Άντζελες.
Το ξεκίνημα της ζωής της και τα δυστυχισμένα παιδικά χρόνια με μια μητέρα ψυχικά ασταθή και την ίδια να μεγαλώνει σε ορφανοτροφεία ή με κακοποιητικούς θετούς γονείς σημάδεψαν ανεξίτηλα την κατοπινή εμβληματική ηθοποιό.
Η αρχετυπική ξανθιά της μεγάλης οθόνης, η απόλυτη έκφραση της θηλυκότητας της εποχής, ίσως να μην άφηνε αυτήν την τιτάνια παρακαταθήκη αν ο θάνατος της δεν ήταν τόσο ξαφνικός όσο και μυστηριώδης.
Η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στις 5 Αυγούστου 1962 στο σπίτι της στον αριθμό 12305 της Fifth Helena Drive στο Λος Άντζελς. Είχε το ακουστικό του τηλεφώνου στο χέρι της και ήταν ξαπλωμένη μπρούμυτα, γυμνή. Δίπλα της ανάμεσα στα δεκάδες μπουκάλια με φάρμακα στο κομοδίνο της βρέθηκε ένα άδειο μπουκάλι χαπιών που περιείχε αρχικά 50 κάψουλες Nebutal, ένα ισχυρό υπνωτικό της εποχής. Ήταν μόλις 36 ετών.
Οι θεωρίες συνομωσίας γύρω από το τι της συνέβη πραγματικά δεν έπαψαν ποτέ, παρότι ο θάνατος της είχε καταχωρηθεί από τις αρχές ως αυτοκτονία από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
Η προσωπική ζωή της Μέριλιν Μονρόε μαστιζόταν από διάφορα δράματα, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες πριν το θάνατο της η ηθοποιός έμοιαζε να προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε σειρά.
Είχε μόλις αγοράσει το πρώτο της σπίτι στο Brentwood της Καλιφόρνια για 75.000 δολάρια, είχε μόλις φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του περιοδικού Life και είχε καταφέρει να επαναπροσληφθεί ως πρωταγωνίστρια στην ταινία «Something’s Got to Give» από την οποία είχε απολυθεί τον Ιούνιο στη μέση των γυρισμάτων εξ αιτίας των συχνών καθυστερήσεων της.
Ταυτόχρονα ήταν μια δύσκολη περίοδος για εκείνη. Ένοιωθε ότι μεγάλωνε και το αστέρι της έμοιαζε να θαμπώνει καθώς οι τελευταίες της ταινίες δεν είχαν γνωρίσει εισπρακτική επιτυχία. Είχε χωρίσει τον τρίτο σύζυγό της, τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, το προηγούμενο έτος.
Την ίδια στιγμή που η συνήθως αψεγάδιαστη σταρ εμφανιζόταν ξαφνικά με νύχια που χρειάζονταν μανικιούρ οι φήμες που την ήθελαν να έχει κάποιο δεσμό με τον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι εντείνονταν.
Λίγους μήνες νωρίτερα είχε τραγουδήσει στον πρόεδρο το “Happy Birthday” με τον μοναδικό της τρόπο σε μια μεγάλη εκδήλωση για τον Κένεντι τον Μάιο του 1962, φορώντας την περιβόητη τουαλέτα του σχεδιαστή Jean Louis που έδινε την ψευδαίσθηση ότι ήταν γυμνή.
«Μπορώ τώρα να αποσυρθώ από την πολιτική αφού μου τραγούδησαν το «Happy Birthday» με τόσο όμορφα και γλυκά» είχε πει ο JFK.
Κάποιες δηλώσεις της Μέριλιν έκαναν σαφές πως η σταρ δεν ήταν ακριβώς ικανοποιημένη με την θέση της στο Χόλιγουντ, ειδικά μετά την απόλυση της από το “Something’s gotta give”:
Το κινηματογραφικό στούντιο ισχυριζόταν πως οι συνεχείς καθυστερήσεις της είχαν κοστίσει στην παραγωγή 2 εκατομμύρια δολάρια και διεκδικούσε από εκείνη 500.000 δολάρια. «Η διαχείριση είναι το πρόβλημα της επιχείρησης», είχε πει τότε η Marilyn. «Το να κατηγορείς τα αστέρια για τα προβλήματα του Χόλιγουντ είναι ηλίθιο. Τα στελέχη δεν θα έπρεπε να χτυπούν τα περιουσιακά τους στοιχεία».
«Το να είσαι σύμβολο του σεξ είναι ένα βαρύ φορτίο για να κουβαλάς, ειδικά όταν είσαι κουρασμένη, πληγωμένη και μπερδεμένη» είχε πει επίσης εκείνη την εποχή. «Το Χόλιγουντ είναι ένα μέρος όπου θα σου δώσουν 1.000 δολάρια για ένα φιλί και 50 cents για την ψυχή σου».
Τους τελευταίους μήνες της ζωής της είχε αναζητήσει την βοήθεια του ψυχιάτρου δρ Ραλφ Γκρίνσον, είχε μάλιστα μιλήσει μαζί του γύρω στις 5:15 μ.μ. το Σάββατο πριν από το θάνατό της για περίπου μία ώρα στο τηλέφωνο, εξηγώντας του πως δυσκολευόταν να κοιμηθεί. Εκείνος της είχε προτείνει να βγει για μια βόλτα.
Η οικονόμος της, Eunice Murray, είχε δει τη Monroe να πηγαίνει προς την κρεβατοκάμαρά της περίπου στις 8 μ.μ. το βράδυ του θανάτου της. Γύρω στις 3:25 π.μ., παρατήρησε ότι το φως της Monroe ήταν ακόμα αναμμένο και πήγε να ελέγξει – αλλά δεν πήρε καμία απάντηση. Κάλεσε τον δρ Γκρίνσον, που μπήκε στο δωμάτιο και βρήκε την σταρ νεκρή.
Η αλήθεια πίσω από το θάνατο της Μονρόε θα είναι για πάντα ένα μυστήριο με τις θεωρίες συνομωσίας να την θέλουν να δολοφονείται εξ αιτίας της σχέσης που είχε με τον Πρόεδρο Κένεντι αλλά και τον αδελφό του, Ρόμπερτ Κένεντι.
Η πρώην σύζυγός της του Peter Lawford θα ισχυριζόταν ότι ο ηθοποιός που είχε παντρευτεί την αδελφή του Προέδρου πήγε στο σπίτι της Monroe τη νύχτα που πέθανε και κατέστρεψε ένα ενοχοποιητικό σημείωμα που άφησε εκείνη πριν πεθάνει.
Ένα άλλο θέμα που προβλημάτιζε το κοινό ήταν το ότι ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε την αυτοψία δεν είχε βρει υπολείμματα βαρβιτουρικών στο στομάχι της 36χρονης σταρ.
Η ένταση των συνομοσιών ήταν τέτοια ώστε η Εισαγγελία του Λος Άντζελες άνοιξε ξανά έρευνα για το θάνατο της ηθοποιού το 1982, 20 χρόνια μετά το θάνατό της.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ξανά ως αιτία την οξεία δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά, η οποία μπορεί να είχε προέλθει από εκούσια υπερβολική δόση ή και τυχαία. Ο λόγος που δεν βρέθηκαν υπολείμματα από τα βαρβιτουρικά στο στομάχι της ήταν ότι είχε επέλθει αρκετός χρόνος ώστε να περάσουν στο αίμα και το συκώτι της.
«Η Εισαγγελία του Λος Άντζελες δεν βρίσκει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τη δολοφονία της Marilyn Monroe», ήταν ο τίτλος των Los Angeles Times.
Η έρευνα δεν ικανοποίησε όσους πίστευαν ότι κάτι σκοτεινό κρυβόταν πίσω από τον θάνατό της. Οι θεωρίες συνομωσίας κρατούν μέχρι σήμερα όπως και η εμμονή του κοινού με τον μύθο της Marilyn. Από την οθόνη με ταινίες όπως το πρόσφατο “Blonde”, τα σκαλιά του Μet Gala με την Kim Kardashian να φορά το iconic φόρεμα της, η Marilyn Monroe εξακολουθεί να είναι πανταχού παρούσα.
Cover Photo: Getty Images/Ideal Image
Πηγή: GRACE
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.