Ήταν το 2013 όταν έκλεισαν οι πόρτες του θρυλικού Jackson Hall στην οδό Μηλιώνη στο Κολωνάκι, δίνοντας έτσι τέλος στα cocktail και τα burger που λάνσαρε στην αθηναϊκή σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Η μετέπειτα αναζήτηση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος του Ανδριώτη ευεργέτη Πέτρου Λ. Μουστάκα, ιδιοκτήτη του ακινήτου, ολοκληρώθηκε όταν ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Μονεμβασιώτης προχώρησε στην ενοικίασή του, προκειμένου να εντάξει το τριώροφο κτίριο στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Βενέτης.

Φούρνοι Βενέτη: Η νέα εταιρεία και το deal της διάσωσης των Παγωτών Δωδώνη

Οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του χώρου ξεκίνησαν και σταμάτησαν λόγω αδειών και επί εννέα χρόνια το ακίνητο βρισκόταν σε καθεστώς αναμονής. Ήδη από πέρυσι υπήρχε η φήμη πως οι εργασίες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή του, με τον βασικό μέτοχο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Βενέτης να προαναγγέλλει το άνοιγμα του μαγαζιού.

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, βαικός μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βενέτης

Ο Ινδιάνος

Το οποίο φαίνεται πως έρχεται σε ένα περίπου μήνα, όπως επισήμανε ο κ. Μονεμβασιώτης στον ΟΤ. «Η πρόθεσή μας να αναβιώσουμε τον ιστορικό αυτό χώρο το συντομότερο δυνατό, προσαρμοσμένο στα δικά μας δεδομένα, δεν ήταν εφικτή, καθώς χρειάστηκε να ανακατασκευάσουμε όλο το εσωτερικό, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα και τις ανάγκες του νέου concept».

Στον πρώτο όροφο έχει στηθεί ένα αμερικανικού τύπου bar-restaurant όπου θα δραστηριοποιούνται δύο brands, το Jackson Burger και το Pizza Mia, ενώ στο ισόγειο έχει δημιουργηθεί ένα Artisan Bakery με το σήμα του concept «Veneti Jackson’s», που λειτουργεί ήδη επί της Κασσαβέτη στην Κηφισιά.

Με αρκετές δυσκολίες, ωστόσο, καθώς απαιτούνταν μεγάλες πολεοδομικές αλλαγές. Το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 845 τ.μ. αρχικά διέθετε υπόγειο, ημιυπόγειο και ισόγειο 12 τ.μ. που δεν μπορούσε να φιλοξενήσει το bakery concept οπότε και έπρεπε να ανακατασκευαστεί πλήρως το εσωτερικό.

«Δεν θα μπορούσαμε να αναβιώσουμε το ίδιο στιλ μαγαζιού», εξήγησε ο κ. Μονεμβασιώτης στον ΟΤ. «Είμαστε μια αρτοποιητική εταιρεία με τέτοια μαγαζιά που μπορούμε και να τα υποστηρίξουμε συνολικά. Όλα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν που το αφήσαμε πίσω μας – το μόνο στοιχείο που θα αποτίει φόρο τιμής, θα είναι ο Ινδιάνος στην είσοδο του μαγαζιού», συμπλήρωσε.

«Την αρχή θα κάνουν τα δύο σήμερα στον πρώτο όροφο που μετά θα αναπτυχθούν σε dark kitchen concepts, με βάση το σχεδιασμό μας».

Ιστορία, αμαρτία

Το επί 18 χρόνια mainstream κολονακιώτικο μαγαζί έφερε τη σφραγίδα του Αχιλλέα Μπακαρού που μαζί με τον αδερφό του Λάμπρο, δημιούργησαν κι έτρεξαν για χρόνια το Jackson Hall.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που εμπνεύστηκε τα Fishbar, ενώ σε συνεργασία στη δεκαετία του ’80 με τον Νίκο Καλπούζο στο μικρό κατάστημα επί της Δροσοπούλου, και μετέπειτα με τον Γιώργο Τσαγκαμίλη, εδραίωσε τα Artisti Italiani στην καταναλωτική συνείδηση. Αποτέλεσαν ωστόσο μήλον της έριδος μεταξύ των συνεταίρων και πυροδότησαν μια σειρά από οικονομικά προβλήματα, στα απόνερα των οποίων βρέθηκε και το Jackson Hall.

Αρκεί κανείς να πάει κάποια χρόνια πίσω. Ο Αχιλλέας Μπακαρός με 2.555.000 μετοχές και ο Γιώργος Τσαγκαμίλης με 2.500.000 μετοχές – από το σύνολο και των δύο, το 51% ήταν ενεχυριασμένες στην Τράπεζα Εργασίας. Τρίτος σε δύναμη μέτοχος της εταιρείας ήταν η Ιονική Μετοχικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο (με 100.000 μετοχές) και ακολουθούσαν αρκετοί θεσμικοί, όπως η εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Επενδύσεις Εργασίας (50.000 μετοχές), δύο αμοιβαία κεφάλαια της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια (από 50.000 μετοχές το καθένα), η Ασπίς Επενδυτική (με 40.000 μετοχές), το αμοιβαίο κεφάλαιο Αξιών Εισοδήματος της Αγροτικής Τράπεζας (που πήρε 40.000 μετοχές από δεύτερο χέρι), ο χρηματιστής Βασίλης Χατζηλίας, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία Μυτιληναίος ΑΕ και πάνω από δέκα ιδιώτες επενδυτές.

Το οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε παρά την στήριξη της ολλανδικής ΑΒΝ AMRO ενόψει της εισαγωγής της εταιρείας τότε στη Σοφοκλέους, οδήγησε τους δύο συνεταίρους σε μια μακρά δικαστική μάχη το 2008, τον Γιώργο Τσακαμίλη στη λίστα μεγαλοοφειλετών του Υπουργείου Οικονομικών, παρά την επιχειρηματική του προσπάθεια με το εστιατόριο Pacific στην Κηφισιά το 2007, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2012 για τα χρέη του και αργότερα διέφυγε στο πριγκιπάτο του Μονακό. Ο Αχιλλέας Μπακαρός επέστρεψε στον τοπό καταγωγής του, την Καρδίτσα, αφού εκπροσώπησε την εταιρεία στο δικαστήριο.

Τα σχέδια της Βενέτης

Με το café εστιατόριο Κ. Παρθένης και το café Ilissos στην Εθνική Πινακοθήκη να λειτουργούν κανονικά, το αναπτυξιακό πλάνο της Βενέτης έχει τετραετή ορίζοντα και ανέρχεται στα 79,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το πλάνο περιλαμβάνει: κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων νέας μονάδας συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. (15 εκατ. ευρώ), προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και πράσινων γραμμών παραγωγής (5 εκατ. ευρώ), δαπάνες για μελέτες (500 χιλ ευρώ), πλάνο εξυγίανσης και ανάπτυξης της Παγωτά Δωδώνη (10 εκατ. ευρώ), αγορά νέου εξοπλισμού και ανάπλαση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων (5 εκατ. ευρώ), ίδρυση νέων εταιρικών καταστημάτων (10 εκατ. ευρώ) και εξαγορά δικτύων καταστημάτων εστίασης (20 εκατ. ευρώ), «μέσω των οποίων θα προέλθει και η ανάπτυξη».

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι πωλήσεις του σήματος να φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ.

«Τα σχέδιά μας υπάρχουν, ανάλογα με τις συνθήκες τα αναπροσαρμόζουμε, αλλά ποτέ δεν σταματάμε», διευκρίνισε ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης στον ΟΤ. «Το μέγα πρόβλημα, πέρα από καθετί γραφειοκρατικό και τη δυσχέρεια στις επενδυτικές δυνατότητες, παραμένει το ανθρώπινο δυναμικό. Μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι δείχνουν μικρότερη δέσμευση με το αντικείμενο της δουλειάς του, κάτι που διαπιστώνουμε κατά κύριο λόγο στον τομέα της εστίασης. Αυτό σημαίνει πως εάν ένα μαγαζί -όπως το Jackson Hall- χρειάζεται 25-30 άτομα για να λειτουργήσει, με τις συνθήκες αυτές ο αριθμός διπλασιάζεται – με ό,τι σημαίνει αυτό», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία προβλέπεται να μπει και η συμφωνία με την εταιρεία Παγωτά Δωδώνη. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο ο Έκτορας Μονεμβασιώτης, γιος του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, ίδρυσε την εταιρεία ΚΡΕΜΕΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με έδρα τη Λυκόβρυση και διαχειριστή τον Παναγιώτη Ιωάννου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις