Εκατοντάδες ακαθάριστα οικόπεδα με σκουπίδια, ξερά χόρτα, πεσμένα κλαδιά. Ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί ό,τι πράσινο έχει απομείνει στην Αττική αλλά και τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών.

Οικόπεδα: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα

Πεταμένα σκουπίδια και μπάζα σε διάφορα σημεία των βορείων προαστίων της Αττικής αποτελούν μία πραγματική απειλή για πρόκληση και επέκταση πυρκαγιάς.

«Πολλά εγκαταλελειμμένα οικόπεδα τα οποία δεν καθαρίζονται», λένε κάτοικοι στην Δροσιά.

Αδιανόητες οι δικαιολογίες που ακούνε οι κάτοικοι από τους ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων.

«Μας λένε ότι θα τα πουλήσουν και δεν τους ενδιαφέρει».

Αλαλούμ με τις δηλώσεις

Για πρώτη φορά φέτος οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να δίνει παράταση ενός μήνα μέχρι τα τέλη Ιουνίου για την υποβολή των δηλώσεων.

Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης.

Μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν και σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα και οι δήμοι να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν από αυτούς.

Την ίδια στιγμή, «φωτιά» έχει ανάψει στους ιδιοκτήτες που βρίσκονται εντός ή κοντά σε δασικές εκτάσεις, η μελέτη πυροπροστασίας, αφού είναι υπόχρεοι να τη δηλώσουν στην πλατφόρμα του εθνικού μητρώου Κλιματικής Κρίσης έως τις 21 Ιουνίου.

Πέρα από το κόστος της μελέτης που μπορεί να φθάσει τα 500 ευρώ, ενδέχεται να τους ζητηθεί να αλλάξουν κουφώματα, στέγες, περίφραξη με το κόστος να εκτοξεύεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα