Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα 2,32%, αλλά ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,14%.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν επίσης στις αγορές της Ινδίας καθώς τα exit poll το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η συμμαχία του υπό την ηγεσία του Κόμματος Bharatiya Janata οδεύει για την τρίτη συνεχόμενη θητεία στην εξουσία.

Οι δείκτες μετοχών στην Ινδία σημείωσαν ιστορικά ρεκόρ εντός της ημέρας, με τον δείκτη Nifty 50 να κερδίζει άνοδο 2,6% και ο δείκτης S&P BSE Sensex Total Return σημείωσε άνοδο περίπου 2,7%.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε κατά 1,17% υψηλότερα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix ενισχύθηκε σχεδόν 1%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 πρόσθεσε 0,76%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,92%, ενώ ο μικρότερης κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε κατά 0,38% υψηλότερα.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, ο ενεργειακός κλάδος της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε μετά το πράσινο φως της κυβέρνησης για διερευνητικές γεωτρήσεις σε τεράστιες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας.

Οι μετοχές της Korea Gas Corporation σημείωσαν άνοδο 29,87%. Η Daesung Energy σημείωσε άνοδο 28,25%, ενώ η SK Innovation ανέβηκε 7,9% και η SK Gas ενισχύθηκε 15,97%.

Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η έρευνα της Caixin έδειξε ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος μεταποιητικός PMI αυξήθηκε στο 51,7 τον Μάιο από 51,4 τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό του από τον Ιούνιο του 2022. Ήταν επίσης υψηλότερος από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 51,5.

Η ιδιωτική έρευνα έρχεται μετά τα επίσημα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάιο.

Η έρευνα της Caixin ανέφερε επίσης ότι το κλίμα μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών παρέμεινε θετικό τον Μάιο, εν μέσω ελπίδων ότι η ζήτηση της αγοράς θα μπορούσε να βελτιωθεί τόσο σε τοπικό όσο και στο εξωτερικό για να υποστηρίξει την υψηλότερη παραγωγή φέτος.

Την ίδια ώρα, μια ιδιωτική έρευνα έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Νότιας Κορέας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και σχεδόν τρία χρόνια τον Μάιο.

Ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών της Νότιας Κορέας επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Μάιο, φθάνοντας στο 51,6 από 49,4 τον Απρίλιο, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος από τον Ιούλιο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές