Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Πέμπτη) για τα επιτόκια, αν και το θετικό κλίμα χάλασε η υποαπόδοση της βρετανικής αγοράς.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Έκλεισαν οριακά θετικά – Κράτησαν τα κέρδη του Μαΐου

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,6%, με τον κλάδο των κατασκευών να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 8.266 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 18.610 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,14% στις 8.003 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας GSK έχασαν πάνω από 8,3%, λόγω της είδησης ότι επρόκειτο να αντιμετωπίσει μια δίκη για τους ισχυρισμούς ότι το φάρμακο Zantac προκαλεί καρκίνο.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας λιανικής JD Sports σημείωσαν κέρδη 7,5%, ανακάμπτοντας από τις απώλειες την Παρασκευή, όταν ανέφερε πτώση στις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο.

Εν αναμονή της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια πιο γρήγορα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.

Αυτό που μάλλον θα δούμε στην πορεία είναι τα επιτόκια της ΕΚΤ να μειώνονται σταδιακά έως και το δεύτερο εξάμηνο 2025, σε ένα επίπεδο της τάξης του 2% – 2,5%, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ και τις εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Η ταχύτητα και το μέγεθος της μείωσής τους θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία που ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ και δευτερευόντως από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, δηλαδή την ταχύτητα ανάκαμψης.

Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Ευρωζώνης (PMI) διαμορφώθηκε στο 47,3 τον Μάιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με την τελική έκθεση της S&P Global. Αν και το ποσοστό παρέμεινε κάτω από το ουδέτερο όριο των 50 μονάδων, έδειξε τη βραδύτερη επιδείνωση της υγείας του κλάδου παραγωγής αγαθών της ζώνης του ευρώ.

Τα βελτιωμένα στοιχεία στον μεταποιητικό τομέα της ζώνης του ευρώ παρατηρήθηκαν στην πλειονότητα των χωρών που καλύπτονται από την έρευνα, ειδικά στην Ισπανία και την Ολλανδία.

Επίσης, η μεταποιητική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε σε φάση ανάπτυξης, με τον Δείκτη PMI να διαμορφώνεται στο 51,2 τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με τις S&P Global και Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS).

Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έφτασε σε υψηλό 27 μηνών «με το 63% των εταιρειών να αναμένει επέκταση της παραγωγής κατά το επόμενο έτος». Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της παραγωγής οφείλεται στην αύξηση των νέων παραγγελιών εργασίας και στη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς.

Τέλος, ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας βελτιώθηκε ελαφρώς τον Μάιο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να σημειώνει νέο υψηλό τεσσάρων μηνών στο 45,4, σύμφωνα με την S&P Global και την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB).

Ο δείκτης παραγωγής PMI της μεταποίησης αυξήθηκε από το 45,4 του Απριλίου στο 48,9, το υψηλότερο επίπεδο 13 μηνών. Η ανάλυση της έρευνας απέδωσε την άνοδο του βασικού δείκτη σε βραδύτερη πτώση των νέων παραγγελιών, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές