Έντονα ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εισέρχονται στην τελική ευθεία για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Πέμπτη) για τα επιτόκια, αναζητώντας ενδείξεις για την επόμενη ημέρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,9%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,66% στις 8.329 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,84% στις 18.653 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,74% στις 8.051 μονάδες.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια πιο γρήγορα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Εν αναμονή

Την ερχόμενη Πέμπτη, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.

Αυτό που μάλλον θα δούμε στην πορεία είναι τα επιτόκια της ΕΚΤ να μειώνονται σταδιακά έως και το δεύτερο εξάμηνο 2025, σε ένα επίπεδο της τάξης του 2% – 2,5%, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ και τις εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Η ταχύτητα και το μέγεθος της μείωσής τους θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία που ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ και δευτερευόντως από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, δηλαδή την ταχύτητα ανάκαμψης. Γι’ αυτό και σήμερα, οι αγορές αναμένουν και τα στοιχεία από τη μεταποίηση στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ + την Κυριακή να παρατείνει τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές