![Χρηματιστήριο Αθηνών: Με βοήθειες από Πειραιώς και ΕΛΠΕ ανέβηκε προς τις 1.450 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/03_06_ot_neoXAA24.png)
Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, το χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε τις στηρίξεις και έβγαλε την αντίδραση που χρειαζόταν, προκειμένου να ανακόψει την κυριαρχία των πωλητών, αλλά δεν κατάφερε να δώσει το μήνυμα ότι η διορθωτική πορεία του μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 1.447,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.436,80 μονάδων (+0,35%) και 1.455,57 μονάδων (+1,66%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια αξίας 16,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,26% στις 3.497,31 μονάδες, ενώ στο +0,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.349,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,84% στις 1.264,51 μονάδες.
Στόχος η διάρκεια στην αντίδραση
Καλοδεχούμενη η σημερινή αντίδραση στη Λ. Αθηνών, με το ΧΑ να κλείνει την πρώτη έντονα ανοδική συνεδρίαση μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, η αντίδραση χρειάζεται διάρκεια, ενώ κρίσιμη μεταβλητή θα είναι το ύψος των συναλλαγών. Η μείωση των συναλλαγών θα έπειθε περισσότερο για το στέγνωμα της προσφοράς, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ενδεχόμενη αντίδραση.
Πάντως, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δούμε μια αντίδραση στη ζώνη των 1.475 – 1.485 μονάδων, μετά από τη σημαντική διόρθωση της τάξεως του 3,5% για τον ΓΔ και του 5% για τον τραπεζικό που έδωσε η εβδομάδα που πέρασε. Η διάσπαση των 1.470 μονάδων έδωσε την τεχνική αφορμή για να βγουν πωλητές, υπενθυμίζει, ενώ το rebalancing λόγω MSCI έδωσε την αφορμή η αγορά να σηκώσει μεγάλο όγκο συναλλαγών με πολλά χαρτοφυλάκια να αλλάζουν σταθμίσεις. Οι αναδιαρθρώσεις μας έχουν συνηθίσει να δίνουν σημαντικά υψηλά ή σημαντικά χαμηλά, υπενθυμίζει.
Κατά τον κ. Ζαχαράκη, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην όλη κίνηση της αγοράς θα πρέπει να αναζητάμε τους τίτλους που μας ενδιαφέρουν ακολουθώντας ξεχωριστά τεχνικά την εικόνα τους και όχι να βλέπουμε τι κάνει ο γενικός δείκτης και μόνο. Το καλοκαίρι του 2024 θα είναι το πιο πλούσιο των τελευταίων, τουλάχιστον, 10 ετών σε μερίσματα, μιας και τραπεζικός και ΔΕΗ επανέρχονται μετά από χρόνια με μερισματικές αποδόσεις.
Σύμφωνα με τη Fast Finance, τεχνικά ο γενικός δείκτης έχει μπει στην ζώνη στήριξης των 1.415-1.435 μονάδων. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο των 1.415 μονάδων θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι τα χαμηλά του Απριλίου. Οι 1.468 και 1.478 μονάδες είναι τα δύο πιθανά επίπεδα που θα δοκιμάσει σαν αντιστάσεις σε περίπτωση που πάρει σάρκα και οστά η αντίδραση.
Στον FTSE 100, οι 3.416-3.434 μονάδες είναι κύρια στήριξη και με μεγάλες πιθανότητες να δούμε μία ανοδική προσπάθεια, με τις 3.560-3.588 μονάδες να είναι και οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις. Ο τραπεζικός αντίστοιχα έχει σημαντική στήριξη στην ζώνη των 1.228 μονάδων, που έχει όλες τις πιθανότητες να δοκιμάσει τις 1.264 ή τις 1.299 μονάδες. Σε περίπτωση που οι 1.228 μονάδες χαθούν και μόνο θα δούμε μία κίνηση προς το χαμηλό του Απριλίου.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια έκαναν καλύτερο κλείσιμο σήμερα, αφού ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με άνοδο 2,49% και 2,15% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Eurobank, Titan, Quest, Motor Oil, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Εθνική και Λάμδα.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΟΤΕ, Aegean, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο, με τη Cenergy να μαζεύει τις απώλειες της και να κλείνει αμετάβλητη. Ήπια πτωτικά, στον αντίποδα, έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/xrimatistirio4-600x400.jpg)
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση του ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 1.551,90 μονάδες,
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών
Αν και η αγορά έδειξε από τα πρώτα λεπτά ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις και στα νέα μέτωπα που ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ψυχραιμία που δείχνουν οι ευρωαγορές αγορές, έχει κάμψει και τις εγχώριες ανησυχίες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών το ΧΑ
Πολλά χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνουν την επιφυλακτικότητα τους μετά και τις νέες εξαγγελίες Τραμπ για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
![Τα «χρυσά» placements του ΧΑ: Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/xrimatistirio-600x412.jpg)
Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή - Τα «χρυσά» placements και η ευκαιρία του ΧΑ
Γιατί θεωρείται κατάλληλο το μομέντουμ για την προσέλκυση επενδυτών – Ισχυρή ζήτηση από κορυφαία «ονόματα» του επιχειρείν σε Ελλάδα και εξωτερικό – Ποιοι «πάτησαν το κουμπί»
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι προοπτικές της αγοράς το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/thumbnail_26775170_2016_06_23_liakos_xrimatistirio09-e1729854773839-600x391.jpg)
Οι προοπτικές για το ΧΑ το 2025 - Τι βλέπει η εγχώρια αγορά
Ο Ιανουάριος έκλεισε με ισχυρές επιδόσεις, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 5,42%
![Ελληνικό Χρηματιστήριο: Οι κρυφοί άσσοι που κεντρίζουν τους επενδυτές – Τι θα ξεκλειδώσει περισσότερα κεφάλαια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/xrimatistirio-Athinon-600x400.jpg)
Γιατί τα «χαρτιά» του ΧΑ μαγνητίζουν τους επενδυτές - Οι καταλύτες και το αγκάθι
Τι αναφέρουν αναλυτές της αγοράς για την πορεία των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο - Το σήμα που έστειλε η Αlter Ego Media
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε επτά εβδομάδες ανόδου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Επτά εβδομάδες ανόδου έκλεισε το ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 1.557,83 μονάδες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: «Σβήνει» τις απώλειες της εβδομάδας – Σε ιστορικά υψηλά η Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/xrimatistirio4-2-1-1-600x400.jpg)
«Σβήνει» τις απώλειες της εβδομάδας το ΧΑ - Σε ιστορικά υψηλά η Coca Cola
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,39% στις 1.550,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 53,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,4 εκατ. τεμάχια
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Νηνεμία μετά το άλμα, σταθεροποιητικά η αγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/xrimatistirio-Athinon-600x400.jpg)
Νηνεμία μετά το άλμα, σταθεροποιητικά το ΧΑ
Μετά το χθεσινό άλμα είναι εύλογες οι κινήσεις κατοχύρωσης μέρους των κερδών, με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν πάρει αυτήν την εβδομάδα τα ηνία της αγοράς