Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, το χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε τις στηρίξεις και έβγαλε την αντίδραση που χρειαζόταν, προκειμένου να ανακόψει την κυριαρχία των πωλητών, αλλά δεν κατάφερε να δώσει το μήνυμα ότι η διορθωτική πορεία του μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 1.447,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.436,80 μονάδων (+0,35%) και 1.455,57 μονάδων (+1,66%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια αξίας 16,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,26% στις 3.497,31 μονάδες, ενώ στο +0,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.349,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,84% στις 1.264,51 μονάδες.

Στόχος η διάρκεια στην αντίδραση

Καλοδεχούμενη η σημερινή αντίδραση στη Λ. Αθηνών, με το ΧΑ να κλείνει την πρώτη έντονα ανοδική συνεδρίαση μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, η αντίδραση χρειάζεται διάρκεια, ενώ κρίσιμη μεταβλητή θα είναι το ύψος των συναλλαγών. Η μείωση των συναλλαγών θα έπειθε περισσότερο για το στέγνωμα της προσφοράς, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ενδεχόμενη αντίδραση.

Πάντως, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δούμε μια αντίδραση στη ζώνη των 1.475 – 1.485 μονάδων, μετά από τη σημαντική διόρθωση της τάξεως του 3,5% για τον ΓΔ και του 5% για τον τραπεζικό που έδωσε η εβδομάδα που πέρασε. Η διάσπαση των 1.470 μονάδων έδωσε την τεχνική αφορμή για να βγουν πωλητές, υπενθυμίζει, ενώ το rebalancing λόγω MSCI έδωσε την αφορμή η αγορά να σηκώσει μεγάλο όγκο συναλλαγών με πολλά χαρτοφυλάκια να αλλάζουν σταθμίσεις. Οι αναδιαρθρώσεις μας έχουν συνηθίσει να δίνουν σημαντικά υψηλά ή σημαντικά χαμηλά, υπενθυμίζει.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην όλη κίνηση της αγοράς θα πρέπει να αναζητάμε τους τίτλους που μας ενδιαφέρουν ακολουθώντας ξεχωριστά τεχνικά την εικόνα τους και όχι να βλέπουμε τι κάνει ο γενικός δείκτης και μόνο. Το καλοκαίρι του 2024 θα είναι το πιο πλούσιο των τελευταίων, τουλάχιστον, 10 ετών σε μερίσματα, μιας και τραπεζικός και ΔΕΗ επανέρχονται μετά από χρόνια με μερισματικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με τη Fast Finance, τεχνικά ο γενικός δείκτης έχει μπει στην ζώνη στήριξης των 1.415-1.435 μονάδων. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο των 1.415 μονάδων θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι τα χαμηλά του Απριλίου. Οι 1.468 και 1.478 μονάδες είναι τα δύο πιθανά επίπεδα που θα δοκιμάσει σαν αντιστάσεις σε περίπτωση που πάρει σάρκα και οστά η αντίδραση.

Στον FTSE 100, οι 3.416-3.434 μονάδες είναι κύρια στήριξη και με μεγάλες πιθανότητες να δούμε μία ανοδική προσπάθεια, με τις 3.560-3.588 μονάδες να είναι και οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις. Ο τραπεζικός αντίστοιχα έχει σημαντική στήριξη στην ζώνη των 1.228 μονάδων, που έχει όλες τις πιθανότητες να δοκιμάσει τις 1.264 ή τις 1.299 μονάδες. Σε περίπτωση που οι 1.228 μονάδες χαθούν και μόνο θα δούμε μία κίνηση προς το χαμηλό του Απριλίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια έκαναν καλύτερο κλείσιμο σήμερα, αφού ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με άνοδο 2,49% και 2,15% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Eurobank, Titan, Quest, Motor Oil, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Εθνική και Λάμδα.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΟΤΕ, Aegean, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο, με τη Cenergy να μαζεύει τις απώλειες της και να κλείνει αμετάβλητη. Ήπια πτωτικά, στον αντίποδα, έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών