Βουτιά σχεδόν 10% σημείωσε η μετοχή του βρετανικού φαρμακευτικού κολοσσού GSK τη Δευτέρα, μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου ότι επιστημονικά τεκμήρια θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στα πλαίσιο αγωγών που σχετίζονται με το φάρμακο κατά της καούρας Zantac η παραγωγή του οποίου έχει διακοπεί.

Το Δικαστήριο της Πολιτείας του Ντέλαγουερ αργά την Παρασκευή αποφάσισε ότι οι εμπειρογνώμονες των εναγόντων θα μπορούσαν να καταθέσουν σε περίπου 75.000 υποθέσεις που ισχυρίζονται ότι το άλλοτε δημοφιλές φάρμακο ρανιτιδίνη —που πωλούνταν με την επωνυμία Zantac στις ΗΠΑ— μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Sanofi: Μεγάλη εξαγορά στον κλάδο των φαρμάκων

«Αυτή η υπόθεση αφορούσε πάντα το αν θα τεθεί η επιστήμη ενώπιον ενός σώματος ενόρκων», δήλωσε ο Brent Wisner, δικηγόρος στην εταιρεία Wisner Baum που εκπροσωπεί πολλούς από τους ενάγοντες.

Το Zantac πωλήθηκε από την GSK ως συνταγογραφούμενο φάρμακο τη δεκαετία του 1980 πριν μεταβεί σε φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και μετά τη λήξη της πατέντας του στη δεκαετία του 1990 πουλήθηκε από εταιρείες όπως η γαλλική Sanofi, η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική Boehringer Ingelheim.

Το φάρμακο αποσύρθηκε από τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ το 2019 και το 2020, αφού οι ρυθμιστικές αρχές διεξήγαγαν μια ανασκόπηση ασφάλειας που εξέφρασε ανησυχίες ότι περιείχε μια πιθανή καρκινογόνο ουσία που ονομάζεται NDMA.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες αρνούνται ότι υπάρχει επιστημονική συναίνεση πως το φάρμακο μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε μεταγενέστερη ανάπτυξη καρκίνου.

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η GSK είπε ότι διαφωνεί με την τελευταία απόφαση του Ντέλαγουερ και θα ασκήσει άμεσα έφεση.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου για πολλές περιφέρειες τον Δεκέμβριο του 2022, η οποία απέρριψε όλες τις υποθέσεις που σχετίζονταν με καταγγελίες για πέντε τύπους καρκίνου. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η δικαστική απόφαση αφορούσε μόνο στο κατά πόσον η μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν οι εμπειρογνώμονες των εναγόντων ήταν αρκετά αξιόπιστη ώστε να παρουσιαστεί ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη.

«Μετά τις 16 επιδημιολογικές μελέτες που εξετάζουν ανθρώπινα δεδομένα σχετικά με τη χρήση της ρανιτιδίνης, η επιστημονικώς επικρατούσα άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν συνεπείς ή αξιόπιστες ενδείξεις ότι η ρανιτιδίνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε καρκίνου», υποστήριξε η GSK.

Ενώ η πλειοψηφία των αγωγών εντοπίζεται στο Ντέλαγουερ, μικρότερος αριθμός υποθέσεων εναντίον διαφόρων εταιρειών εκδικάζεται στην Καλιφόρνια, το Ιλινόις και την Πενσυλβάνια.

Αναλυτές της Jefferies είχαν επισημάνει στα τέλη Μαΐου έναν πιθανό ούριο άνεμο για την GSK, αφού ένα δικαστήριο του Ιλινόις διαπίστωσε ότι η GSK και η Boehringer Ingelheim δεν ευθύνονταν για καρκίνο του παχέος εντέρου στην πρώτη υπόθεση Zantac που έφτασε σε δίκη.

Ποιες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα

Η GSK, η εταιρεία που εκτίθεται περισσότερο στις υποθέσεις, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κόστος διακανονισμού από 1 και 3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως εκτιμά το Reuters.

Η Sanofi, η οποία κατονομάζεται σε περίπου 25.000 από τις 75.000 υποθέσεις, τόνισε από τη μεριά της την Παρασκευή ότι είναι απογοητευμένη με την απόφαση να μην αποκλειστούν οι εμπειρογνώμονες των εναγόντων από τις υποθέσεις και ότι θα ασκήσει έφεση. Η μετοχή της Sanofi υποχώρησε κατά 1% τη Δευτέρα.

Η Pfizer υποστήριξε στο CNBC τη Δευτέρα ότι εμπλέκεται σε ένα «κλάσμα» των υποθέσεων του Ντέλαγουερ και είχε επιλύσει έναν «σημαντικό αριθμό» υποθέσεων στις οποίες κατονομαζόταν ως κατηγορούμενη.

«Ενώ έχουμε μεγάλη συμπάθεια για τους ενάγοντες σε αυτές τις υποθέσεις, δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία ότι το Zantac, το οποίο εξετάστηκε και εγκρίθηκε από τον FDA, προκαλεί καρκίνο. Η Pfizer δεν έχει πουλήσει ένα προϊόν Zantac για περισσότερα από 15 χρόνια και το έκανε μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ούτε η Pfizer κατασκεύασε ποτέ ένα προϊόν Zantac», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι Financial Times τον περασμένο μήνα ανέφεραν ότι η Pfizer συμφώνησε να πληρώσει μεταξύ 200 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσει περισσότερες από 10.000 αγωγές κατά του Zantac.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή