Ευκαιρίες στις αγορές της Ευρώπης, αλλά και της Ιαπωνίας, βλέπει η Morgan Stanley, εκτιμώντας μάλιστα ότι έχουν αμφότερες περιθώρια αποδόσεων έως και 18%. Επίσης, συστήνει εταιρικούς τίτλους επενδυτικής βαθμίδας (IG) και τίτλους με εγγυήσεις στεγαστικών δανείων, εν μέσω ενός περιβάλλοντος σταθερής ανάπτυξης, μείωσης του πληθωρισμού και περικοπών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι προοπτικές για τις περισσότερες αγορές μετοχών και σταθερού εισοδήματος είναι σε μεγάλο βαθμό θετικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων είναι επιτέλους στον ορίζοντα: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να ξεκινήσει τις μειώσεις τον Ιούνιο, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπεται να ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο.

Ιαπωνία: Οι πλούσιοι της χώρας θα επενδύσουν 1,4 τρισ. δολάρια επιπλέον μέχρι το 2030

Αυτές οι μειώσεις των επιτοκίων αναμένονταν ευρέως από τους επενδυτές, οι οποίοι ώθησαν τις αγορές το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς προσάρμοσαν τις προσδοκίες για το πότε και πόσο γρήγορα θα ξεκινούσαν την μείωσή τους τα επιτόκια. Ωστόσο, τα ασταθή στοιχεία από το μέτωπο της ανάπτυξης και του πληθωρισμού εμπόδισαν τους κεντρικούς τραπεζίτες να δράσουν, εξηγεί η Morgan Stanley.

«Οι επενδυτές αποτίμησαν μια ήπια προσγείωση, μια σκληρή προσγείωση και μια ‘καμία προσγείωση’, αντιδρώντας με έκπληξη στα οικονομικά δεδομένα», σχολίασε η Serena Tang, Chief Global Cross-Asset Strategist της Morgan Stanley. «Το δεύτερο εξάμηνο θα δούμε ότι οι δρόμοι του αποπληθωρισμού, της ανάπτυξης και της πολιτικής γίνονται πιο ξεκάθαροι, δημιουργώντας μια εποικοδομητική προοπτική για σχεδόν όλες τις αγορές».

Ποιες αγορές θα ξεχωρίσουν

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές προσφέρουν στους επενδυτές ελκυστικές αποτιμήσεις, με τις τιμές των μετοχών να αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη αναθεωρούνται προς τα πάνω.

Οι αμερικανικές μετοχές, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να δουν ισχυρή αύξηση κερδών, αλλά ενδέχεται να μην δουν αντίστοιχη άνοδο στις τιμές των μετοχών, όπως είναι τυπικό σε ένα περιβάλλον μεσαίου έως αργού κύκλου.

Στο βασικό σταθερό εισόδημα (ομόλογα), οι τίτλοι που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια (MBS), τα δάνεια με μόχλευση και τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού είναι ελκυστικά.

«Περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια συσσωρεύτηκαν σε κεφάλαια χρηματαγοράς καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια», υπενθυμίζει η Tang. «Καθώς η Fed αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, οι επενδυτές είναι πιθανό να εναλλάξουν αυτά τα χρήματα σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως σταθερό εισόδημα υψηλής ποιότητας και μετοχές — πιθανώς με αυτή τη σειρά».

Ανοδικά και επιφυλακτικά

Η Morgan Stanley βλέπει τις παγκόσμιες μετοχές να έχουν θετικές αποδόσεις φέτος, βοηθούμενες από το μακροοικονομικό περιβάλλον και την πιθανότητα αύξησης των εταιρικών κερδών.

Στην Ιαπωνία που ξεχωρίζει, οι αποδόσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν το 17%, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να φτάσουν το 18%. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για μετοχές των οποίων η απόδοση σχετίζεται αντιστρόφως με τις αποδόσεις των ομολόγων, όπως τα ακίνητα, οι κατασκευές και τα υλικά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και τομείς ποιοτικής ανάπτυξης όπως το λογισμικό, η αεροδιαστημική και η άμυνα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι ημιαγωγοί.

«Αυτό είναι το υψηλότερο σταθμισμένο μέσο όρο της βασικής πρόβλεψής μας για περιπτώσεις, εκτός από τις ανακάμψεις της bear market και της πανδημίας. Για τον δείκτη αναφοράς TOPIX της Ιαπωνίας, η ανοδική πρόβλεψη είναι η υψηλότερη ποτέ», επισημαίνει η Tang. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι αποτιμήσεις είναι πιθανό να είναι υψηλές σε πολλές αγορές, προκαλώντας επιφυλακτικότητα από τους επενδυτές.

Στο σταθερό εισόδημα, οι υπεύθυνοι στρατηγικής προτιμούν τα προϊόντα «spread» που προσφέρουν απόδοση πάνω από αυτό που μπορούν γενικά να λάβουν οι επενδυτές από τα ομόλογα του Δημοσίου. Αυτές περιλαμβάνουν δημόσιες και ιδιωτικές εταιρικές πιστώσεις, τιτλοποιημένες πιστώσεις, MBS και κρατικές πιστώσεις αναδυόμενων αγορών.

Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής ποιότητας, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της ευρύτερης αβεβαιότητας της αγοράς. Εάν η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιο ισχυρή από το αναμενόμενο, τα πιστωτικά περιθώρια ενδέχεται να μειωθούν, παρόλο που είναι ήδη περιορισμένα. Εάν η ανάπτυξη σταματήσει, οι συνολικές αποδόσεις μπορούν να επωφεληθούν από τη διάρκεια.

Και λίγη… ιστορία

Η αναδρομή σε παρόμοιες ιστορικές περιόδους μπορεί να προσφέρει μια προοπτική για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το τρέχον περιβάλλον όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια και τα ομόλογα και οι μετοχές τα πήγαν καλά -όπως αναμένει φέτος η Morgan Stanley- το βέλτιστο μείγμα σε ένα χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων ήταν η αύξηση της κατανομής σε ομόλογα.

Το 2007, για παράδειγμα, ένας επενδυτής με τέλεια διορατικότητα θα ήθελε ένα μείγμα από 58% μετοχές, 26% βασικό σταθερό εισόδημα, 8% άλλα, 5% εμπορεύματα και μόλις 3% μετρητά.

Αβεβαιότητες

Υπάρχουν φυσικά και οι αβεβαιότητες στις προοπτικές για το 2025, με βάση απρόβλεπτα γεγονότα – συμπεριλαμβανομένου του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και των μεταβαλλόμενων προτύπων στη μετανάστευση, τις τάσεις νοικοκυριών και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, για παράδειγμα.

Έχοντας αυτό υπόψη, σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να προσφέρουν «ευελιξία», με δυνατότητα θετικών αποδόσεων και ελεγχόμενου κινδύνου ζημιών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι ένα παράδειγμα: οι εταιρείες του δείκτη MSCI Europe αντλούν περίπου το 25% των εσόδων τους από τις ΗΠΑ και περίπου το 30% από τις αναδυόμενες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν δυνητικά να επωφεληθούν από την υψηλότερη ανάπτυξη σε κάθε περιοχή, ενώ επωφελούνται από φθηνότερες αποτιμήσεις από τον S&P 500 και χαμηλότερη αστάθεια σε σύγκριση με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να βοηθήσει με την αβεβαιότητα είναι η μεταφορά, η οποία μπορεί να επιτρέψει στους επενδυτές να επωφεληθούν από τις διαφορές στα επιτόκια μεταξύ δύο νομισμάτων. Για παράδειγμα, για έναν επενδυτή που βασίζεται σε δολάρια ΗΠΑ, οι αναμενόμενες μερισματικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών μετοχών, όταν αντισταθμίζονται από συναλλαγματικό κίνδυνο, είναι πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή