Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 75,5% τον Μάιο, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Νωρίτερα έρευνα του Bloomberg έδειχνε ότι ο πληθωρισμός πλησίαζε το 75% τον Μάιο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση συμμετεχόντων οικονομολόγων, έναντι λίγο κάτω από το 70% τον Απρίλιο.

Τουρκία: Εκτιμήσεις για πληθωρισμό 75% τον Μάιο

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε μια άλλη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ποσοστό 74,8%. Το ποσοστό του Μαΐου είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022.

Η αναμενόμενη κορύφωση που ξεπεράστηκε

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα είχε κορυφωθεί τον περασμένο μήνα και ότι μια σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 41,5 ποσοστιαίες μονάδες το περασμένο έτος, στο σημερινό 50%, θα μειίωνε την ιδιωτική κατανάλωση.

Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει ισχυρή: τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η αξίας 900 δισ. δολαρίων οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε 5,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 7,3%.

«Η βασική μας άποψη είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο της στο 50% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαχειριζόμενη οποιεσδήποτε απειλές για την πορεία του πληθωρισμού με αυστηροποίηση των εναλλακτικών εργαλείων της. Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τέταρτο τρίμηνο» σημείωνε πριν μερικές μέρες η η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Όσον αφορά το μέλλον, οι δημοσιονομικές προσαρμογές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τη νομισματική σύσφιγξη θα είναι όλο και περισσότερο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή