Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν καθώς οι ροές από τη Νορβηγία υποχώρησαν, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο της υπερβολικής εξάρτησης από έναν και μόνο μεγάλο προμηθευτή.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς (Ολλανδία) σημείωσαν άλμα 7,7% τη Δευτέρα, ήτοι το μεγαλύτερο του τελευταίου μήνα. Μια απρογραμμάτιστη βλάβη σημαίνει ότι η τεράστια μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna της Νορβηγίας δεν είναι διαθέσιμη. Ταυτόχρονα, οι ροές στον τερματικό σταθμό Easington του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείο εισόδου για το ένα τρίτο της συνολικής προμήθειας της Βρετανίας, έπεσαν στο μηδέν.

Ρωσία – Κίνα: Εμπλοκή στο deal για mega αγωγό αερίου στην Σιβηρία – Τι ζητά το Πεκίνο

Ο κομβικός ρόλος

Οι διακοπές δείχνουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Νορβηγία στον εφοδιασμό της Ευρώπης μετά τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων από ρωσικούς αγωγούς μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ακόμη και μετά την ενεργειακή κρίση, η αγορά παραμένει πολύ ευαίσθητη σε θέματα εφοδιασμού και οι traders αντιδρούν γρήγορα σε οποιαδήποτε απόκλιση από τα προγραμματισμένα εποχικά σχέδια συντήρησης.

«Η απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας της Νορβηγίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω υψηλότερης ζήτησης στην Ασία, όπου ένα κύμα καύσωνα αυξάνει την κατανάλωση του καυσίμου που χρησιμοποιείται για ψύξη. Αυτό οδηγεί τον ανταγωνισμό για τα φορτία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, δήλωσε ο Hansen.

Μη διαθέσιμα

Το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν ελάχιστες διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα, γεγονός που επιδείνωσε την ανησυχία στην κοινότητα των συναλλασσομένων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν αυξηθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες και σημείωσαν άλμα 18% τον Μάιο.

Ο νορβηγικός διαχειριστής του δικτύου Gassco A/S ανακοίνωσε ότι η Nyhamna και το Easington δε θα είναι διαθέσιμα μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη.

Ο νορβηγικός διαχειριστής του δικτύου Gassco A/S ανακοίνωσε ότι η Nyhamna και το Easington δεν είναι διαθέσιμα μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη μετά από περιορισμούς στα ανάντη και στα κατάντη ρεύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή