«Παγώνουν» (;) τα σχέδια για τη συμφωνία σε σχέση τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει Ρωσία και Κίνα . Αυτό ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, όταν συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η συμφωνία για τον αγωγό ήταν ένα από τα κορυφαία αιτήματα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, όταν συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η σκληρή στάση του Πεκίνου σχετικά με τον αγωγό Power of Siberia 2 υπογραμμίζει πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αφήσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για οικονομική στήριξη.
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η Κίνα ζήτησε να πληρώσει σχεδόν τις σημαντικά επιδοτούμενες εγχώριες τιμές της Ρωσίας και θα δεσμευτεί να αγοράσει μόνο ένα μικρό μέρος της προγραμματισμένης ετήσιας δυναμικότητας του αγωγού των 50 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
FT: Η Ευρώπη πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο
Η δύσκολη πορεία
Η έγκριση του αγωγού θα μεταμόρφωνε τη δύσκολη πορεία της Gazprom, του κρατικού μονοπωλίου εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, συνδέοντας την κινεζική αγορά με κοιτάσματα φυσικού αερίου στη δυτική Ρωσία που κάποτε τροφοδοτούσαν την Ευρώπη.
Η Gazprom υπέστη πέρυσι ζημίες ύψους 629 δισ. ρουβλίων (6,9 δισ. δολαρίων), τις μεγαλύτερες εδώ και τουλάχιστον ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία είχε μεγαλύτερη επιτυχία από την αναμενόμενη στη διαφοροποίηση από τη ρωσική ενέργεια.
Ενώ η Ρωσία επέμεινε ότι είναι βέβαιη για συμφωνία σχετικά με την Power of Siberia 2 «στο εγγύς μέλλον», δύο από τους ανθρώπους δήλωσαν ότι το αδιέξοδο ήταν ο λόγος που ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, δεν είχε ακολουθήσει τον Πούτιν στην κρατική επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.
Συμβολική κίνηση
Ο Μίλερ, ο οποίος αντί αυτού βρισκόταν σε ταξίδι στο Ιράν, θα ήταν απαραίτητος για κάθε σοβαρή διαπραγμάτευση με την Κίνα και η απουσία του ήταν «άκρως συμβολική», δήλωσε η Τατιάνα Μίτροβα, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Μια συμφωνία για τον αγωγό ήταν ένα από τα τρία βασικά αιτήματα που υπέβαλε ο Πούτιν στον Σι κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, μαζί με περισσότερη κινεζική τραπεζική δραστηριότητα στη Ρωσία και να…σνομπάρει η Κίνα μια ειρηνευτική διάσκεψη που διοργανώνει η Ουκρανία αυτόν τον μήνα.
Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προσπεράσει τη σύνοδο κορυφής της Ουκρανίας στη Γενεύη. Δύο από τους ανθρώπους είπαν ότι το Πεκίνο και η Μόσχα συζητούσαν τη δέσμευση μίας ή περισσότερων τραπεζών που θα χρηματοδοτούσαν το εμπόριο εξαρτημάτων για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας – κάτι που θα επέφερε σχεδόν σίγουρα κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα απέκοπταν οποιαδήποτε τέτοια τράπεζα από το ευρύτερο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Απαιτείται χρόνος
Μια συμφωνία για τον αγωγό, ωστόσο, παραμένει μακρινή, ενώ η προτεινόμενη συνεργασία με τις κινεζικές τράπεζες παραμένει σε πολύ μικρότερη κλίμακα από αυτή που είχε ζητήσει η Ρωσία, πρόσθεσαν οι άνθρωποι.
Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η αποτυχία της Ρωσίας να εξασφαλίσει τη συμφωνία υπογραμμίζει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστήσει την Κίνα τον ανώτερο εταίρο στις σχέσεις των χωρών, σύμφωνα με τον Alexander Gabuev, διευθυντή του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο.
«Η Κίνα θα μπορούσε να χρειαστεί στρατηγικά το ρωσικό φυσικό αέριο ως μια ασφαλή πηγή εφοδιασμού που δεν βασίζεται σε θαλάσσιες διαδρομές που θα επηρεάζονταν σε περίπτωση μιας ναυτικής σύγκρουσης γύρω από την Ταϊβάν ή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε ο Gabuev, προσθέτοντας: «Αλλά για να αξίζει τον κόπο αυτό, η Κίνα χρειάζεται πραγματικά μια πολύ φθηνή τιμή και ευέλικτες υποχρεώσεις».
Η ζήτηση της Κίνας
Η ζήτηση της Κίνας για εισαγόμενο φυσικό αέριο αναμένεται να φθάσει περίπου τα 250 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030, από λιγότερα από 170 δισ. κυβικά μέτρα το 2023, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το CGEP της Κολούμπια τον Μάιο.
Το εν λόγω έγγραφο ανέφερε ότι το επίπεδο ζήτησης του 2030 θα μπορούσε ακόμη να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό ή εξ ολοκλήρου μέσω των υφιστάμενων συμβάσεων προμήθειας μέσω αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, μέχρι το 2040, το χάσμα μεταξύ της ζήτησης εισαγωγών της Κίνας και των υφιστάμενων δεσμεύσεων θα έφτανε τα 150 δισ. κυβικά μέτρα, ανέφερε.
Η έλλειψη εναλλακτικής χερσαίας οδού για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας σημαίνει ότι η Gazprom θα πρέπει πιθανώς να αποδεχθεί τους όρους της Κίνας, δήλωσε ο Gabuev.
«Η Κίνα πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της. Έχει περιθώριο να περιμένει για να αποσπάσει τους καλύτερους όρους από τους Ρώσους και να περιμένει να μετακινηθεί αλλού η προσοχή στη σχέση Κίνας-Ρωσίας», είπε, για να προσθέσει πως «Ο αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί μάλλον γρήγορα, καθώς τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι ήδη ανεπτυγμένα. Τελικά οι Ρώσοι δεν έχουν άλλη επιλογή για να διαθέσουν στην αγορά αυτό το αέριο».
Πριν από τον πόλεμο
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Gazprom βασιζόταν στην πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε υψηλές τιμές προκειμένου να επιδοτήσει την εγχώρια αγορά της Ρωσίας.
Η Κίνα πληρώνει ήδη στη Ρωσία λιγότερο φυσικό αέριο από ό,τι στους άλλους προμηθευτές της, με μέση τιμή 4,4 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, έναντι 10 δολαρίων για τη Μιανμάρ και 5 δολαρίων για το Ουζμπεκιστάν, υπολόγισαν οι ερευνητές του CGEP από τα τελωνειακά στοιχεία του 2019-21.
Κατά τα ίδια έτη η Ρωσία εξήγαγε φυσικό αέριο στην Ευρώπη με περίπου 10 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ρωσική κεντρική τράπεζα.
Η μείωση στις εξαγωγές προς την Ευρώπη
Οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ευρώπη μειώθηκαν στα 22 δισ. κυβικά μέτρα το 2023 από 230 δισ. κυβικά μέτρα κατά μέσο όρο ετησίως τη δεκαετία πριν από την ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτές είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω μόλις λήξει η συμφωνία μεταφοράς με την Ουκρανία στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Η αποτυχία να συμφωνηθεί αύξηση των προμηθειών προς την Κίνα θα αποτελούσε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα. Μια αδημοσίευτη έκθεση μιας μεγάλης ρωσικής τράπεζας, την οποία είδαν οι FT, εξαίρεσε πρόσφατα την Power of Siberia 2 από τη βασική πρόβλεψή της για την Gazprom. Αυτό μείωσε τα αναμενόμενα κέρδη της εταιρείας για το 2029 -όταν η τράπεζα ανέμενε την έναρξη του έργου- κατά σχεδόν 15%.
Η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Latest News
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου
ΔΕΗ: Για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώνει τις τιμές στο ρεύμα – Οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις χρεώσεις για το πράσινο οικιακό τιμολόγιοα και το «Γ21» για τους επαγγελματίες
Από σήμερα το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος
Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00
Βερροιόπουλος (ΤΕΝΕΡΓ): «Τα 4 προαπαιτούμενα για να πετύχει η πράσινη μετάβαση»
Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τονίζει τη σημασία των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας