Ένεση εσόδων της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ επιφέρει στον ΕΦΚΑ η διάταξη για το νέο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, η οποία καταγράφει πρωτοφανή επιτυχία ξεπερνώντας τις 85.000 δηλώσεις, όταν πριν λίγους μήνες οι επισήμως δηλωμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ήταν κοντά στις 35.000.

Η καταγραφή αναμένεται να φθάσει σε ύψη ρεκόρ τους επόμενους μήνες με την υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου να εκτιμά ότι εντός του καλοκαιριού ο αριθμός θα φθάσει τις 180.000, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την υπέρμετρη επιτυχία του μέτρου.

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 115 ευρώ και αναδρομικά από 2017

Η εκτίμηση για τα έσοδα

Η εξέλιξη αυτή ενεργοποιεί το καλύτερο σενάριο ως προς την εκτίμηση εσόδων που έχουν επεξεργαστεί εμπειρογνώμονες του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το οποίο, εφόσον οι συνταξιούχοι που θα δηλώσουν απασχόληση αυξηθούν κατά 100% τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Αυτήν τη στιγμή καταγράφεται αύξηση των απασχολούμενων συνταξιούχων κατά 142%, πολλοί από αυτούς απόκρυβαν την εργασία τους για να αποφύγουν την περικοπή της σύνταξής τους κατά 30%.

Το πέναλτι στη σύνταξη

Με τον νέο νόμο η ποινή στη σύνταξη και καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν έξτρα πόρο 10% επί του μισθού που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους, ενώ οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν ως έξτρα πόρο τη μισή ασφαλιστική εισφορά από τον κλάδο σύνταξης.

Με την κατάργηση του πέναλτι 30% από τις συντάξεις, ο ΕΦΚΑ επέστρεψε σε ετήσια βάση 102 εκατ. ευρώ σε 35.000 συνταξιούχους – που είχαν δηλώσει την εργασία τους. Το τελικό όφελος για το ασφαλιστικό ταμείο θα καθοριστεί από την αύξηση των εσόδων λόγω του πόρου 10% μείον τα 102 εκατομμύρια που επέστρεψε στους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Ρύθμιση οφειλών

Στο μεταξύ σε εφαρμογή τίθεται και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε 30.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ με χρέη που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και φθάνουν έως τα 30.000 ευρώ, είναι προ της συνταξιοδότησης και θα μπορέσουν άμεσα να λάβουν ένα μέρος της σύνταξής τους και να αποπληρώνουν το χρέος τους με το υπόλοιπο

Το υπουργείο Εργασίας έθεσε σε εφαρμογή τη σχετική διάταξη νόμου δημοσιεύοντας την υπουργική απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές από 20.000 έως 30.000 ευρώ και οι αγρότες με οφειλές από 6.000 έως 10.000 ευρώ θα μπορούν άμεσα να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει σύνταξη ίση με το 40% της κανονικής για όσους αυτοαπασχολούμενους χρωστούν στον ΕΦΚΑ ως 30.000 ευρώ, ενώ το όριο χρεών για τους αγρότες θα είναι 10.000 ευρώ.

Το υπόλοιπο 60% της σύνταξης θα παρακρατείται για να αποπληρωθεί μέρος του χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax