Εκδίκηση!

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο! Είναι πολύ σοφή η βρετανική παροιμία και έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις. Οπως και στην περίπτωση του «κεφαλικού φόρου» που επέβαλε προ μηνών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην ατζέντα

Τότε οι εκπρόσωποι των πληττομένων αφού αντέδρασαν όπως μπορούσαν – μέχρι και διαδηλώσεις έκαναν στο κέντρο της Αθήνας – εν συνεχεία εσιώπησαν! Ενας εκ των επικεφαλής μου είχε πει τότε πως «το θέμα δεν πρόκειται να το αφήσουμε, θα το εντάξουμε στην προεκλογική ατζέντα». Ομως μέχρι τώρα αυτό δεν συνέβη. Ποτέ όμως δεν είναι αργά!

Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης

Ετσι σήμερα το πρωί η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από τις κοινωνικές κατηγορίες όσων θα πληρώσουν το σχετικό «χαράτσι» δίνει συνέντευξη τύπου. Είναι η πρώτη μέρα της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας. Δηλαδή λίγο πριν από το photo finish. Με την Νέα Δημοκρατία να «αγκομαχάει» να φτάσει το 33% και οι λεπτομέρειες έχουν σημασία. Εχουν κληθεί και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ομως μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου ο μόνο που δήλωσε πως θα συμμετάσχει είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης. Λέτε να έχει την αποκλειστικότητα της πολιτικής παρουσίας;

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Και τι θα αφορά η συνέντευξη; Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχετικής ρύθμισης.Η υπόσχεση τηρήθηκε! Το θέμα «καρφιτσώνεται» στην προεκλογική συζήτηση. Στόχος βεβαίως των διοργανωτών είναι να υπενθυμίσουν στους ελευθέρους επαγγελματίες ποιος έβαλε τον «κεφαλικό φόρο» και να τους καλέσουν εμμέσως να τον «ανταμείψουν»! Τόσο απλό….

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Τώρα θέλω να σας επισημάνω ότι οι άνθρωποι που είναι πίσω από τη σχετική πρωτοβουλία δεν είναι καθόλου, μα καθόλου άγνωστοι. Ηδη διακρίνω το … ολόγραμμα του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου – η πρόσκληση έχει αποσταλεί από το ΕΕΑ – η κινητικότητα του οποίου στη διάρκεια των τελευταίων δείχνει να τον «στενεύει» η θέση του επιμελητηριακού εκπροσώπου. Ηδη άνοιξε παρτίδες με τον Φρανσουά Ολάντ και κάπου πήρε το μάτι μου ότι ίσως να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας – αλλά ακόμη αργούν αυτές οι εκλογές.

Κι άλλοι επιφανείς!

Ακολουθεί κατά πόδας ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Γιώργος Καββαθάς. Επεται αυτός που γέμισε τους δρόμους στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός. Βέβαια δεν θα είναι μόνο αυτοί – θα συμμετάσχει κόσμος και κοσμάκης… – απλά οι προαναφερθέντες είναι οι πιο επιφανείς!

Κλιματική κρίση

Η κλιματική καταστροφή αλλάζει τα τραπεζικά προϊόντα! Τα πράγματα είναι δύσκολα και ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, αλλά και το κόστος που έχουν. Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως….

Οι τράπεζες

Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στη διαδικασία να περιορίσουν το λεγόμενο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» τους. Και ήδη έχουν αρχίσει να τις «καλοβλέπουν» οι τράπεζες! Ομως δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των τραπεζών και των funds για να χρηματοδοτηθούν.

Από «κόσκινο» περνούν και οι ίδιες οι τράπεζες. Και ο απόλυτος κριτής, τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι η ΕΚΤ. Και μάλιστα, μπορεί εδώ στην Ελλάδα να μην το ξέρουμε, αλλά εκεί στη Φρανκφούρτη αυτή την περίοδο οι τράπεζες έχουν μπει στη διαδικασία των green stress tests! Αμ΄ πως…

Ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολογεί τις τράπεζες κατά πόσο τα δάνεια που χορηγούν έχουν ζυγιστεί… ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην κλιματική κρίση.

Καλούνται, λοιπόν, να αποδείξουν αν μετρούν τις επιπτώσεις στα βιβλία τους, καθώς και τους κινδύνους που αναλαμβάνουν μέσω των δανείων που χορηγούν σε επιχειρήσεις.

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι από αυτά τα green stress tests προσώρας οι δικές μας οι τράπεζες τη βγάζουν καθαρή… καλό είναι αυτό! Δηλαδή, λαμβάνουν υπόψη τους τα κριτήρια της κλιματικής κρίσης για τη χρηματοδότηση των πελατών τους!

Αναφορές

Πάντως, μου έλεγε πηγή μου, πώς μπορεί μεν η ΕΚΤ συνολικά να σκληραίνει τη στάση της έναντι των προηγούμενων ετών, ωστόσο εκτιμούν ότι δεν θα δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες.

Δεν έχω καταλάβει το λόγο, αν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εμφάνιζαν τη «Φρανκφούρτη» έτοιμη και για πρόστιμα…

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει άλλη πληροφόρηση. Για την ακρίβεια, λέει ότι στο μέλλον η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση στοιχείων.

Ο ίδιος μίλησε για το θέμα σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στην 49η ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IΟSCO) που οργάνωσε στην Αθήνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οπως είπε, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή στις επανεπενδύσεις εταιρικών ομολόγων, επιδιώκοντας την αγορά τους από εκδότες που εμφανίζουν καλύτερες κλιματικές επιδόσεις, και ενσωματώνει σταδιακά τα θέματα κλιματικής αλλαγής στις αναλύσεις της, στα υποδείγματα μακροοικονομικών προβλέψεων και στη διαχείριση κινδύνων.

Προανήγγειλε δε ότι η ΕΚΤ θα καθιερώσει τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την κλιματική αλλαγή ως νέο κριτήριο επιλεξιμότητας για τα περιουσιακά στοιχεία που προσφέρονται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οσες τράπεζες δεν το κάνουν, θα κόβονται από τις γραμμές ρευστότητας….

Member of the ECB governing council and Governor of the Bank of Greece, Yannis Stournaras talks during an interview with Reuters in Athens, Greece, October 11, 2023. REUTERS/Louisa Gouliamaki

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Όπως και να χει, η κλιματική κρίση αποτελεί έναν πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις. Κι αυτό καθώς επιδιώκουν μέσα από τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων και της παραγωγής τους, δαπανώντας μάλιστα και τεράστια κεφάλαια, να παράγουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα ή να μεριμνήσουν για τα απόβλητά τους ώστε να αξιοποιούνται προς ανακύκλωση.

Όμως, ο πιο ισχυρός πονοκέφαλος που έχουν είναι αυτός των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Ετσι λένε….

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματίες, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν μιλάνε για αυτό το θέμα!

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέχρι πρότινος, έδειχναν απογοητευμένοι. Οι επιχειρηματίες. Μέχρι που έγιναν χαρούμενοι! Πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε κι αυτός να μιλάει για το θέμα – με μισόλογα βέβαια – και να αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μειώσει παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια «δένει» την όποια τέτοια απόφαση με τον λεγόμενο «απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο». Όταν κι εφόσον δημιουργηθεί η κυβέρνηση μπορεί να κάνει το χατίρι… στους επιχειρηματίες!

Ο κατώτατος μισθός

Να θυμίσω ότι μέχρι τώρα ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών το 2025 και κατά 0,5 μονάδες το 2027. Δηλαδή ψαλίδι μίας ποσοστιαίας μονάδας σε δύο χρόνια…

Το θέμα των μειώσεων των εισφορών επανήλθε στο προσκήνιο μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αυξάνει σημαντικά, κατά 4,4%, το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για το 2024.

Ο ΣΕΒ

Μάλιστα ο ΣΕΒ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες. Επιφυλάξεις διατυπώνονται για την εφαρμογή υψηλότερων μειώσεων των εισφορών από κυβερνητικούς παράγοντες που σημειώνουν ότι «κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ».

Πάντως, μαθαίνω, ότι ο ΣΕΒ ίσως και να αρκεστεί στην ικανοποίηση του αιτήματος του για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα λεγόμενα μεσαία στελέχη των επιχειρήσεων. Αυτούς που αμείβονται με 3.000 – 4.000 ευρώ. Το πρόβλημα των ελληνικών εταιρειών είναι πώς τα στελέχη αυτά γίνονται αποδέκτες προτάσεων για προσλήψεις με υψηλότερους μισθούς από ξένες πολυεθνικές με έδρα εκτός Ελλάδος. Όπως έχει πει και ο κ. Παπαλεξόπουλος με τέτοιες εισφορές που έχουμε στην Ελλάδα δεν μπορούμε να τους δώσουμε υψηλότερες αυξήσεις κι έτσι τα χάνουμε αυτά τα στελέχη…

Για να δούμε τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories