Συνέχισε την ανοδική πορεία του ο δείκτης του κόστους των εξαγωγών εμπορευματοκιβωτίων στην Κίνα κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η σταθερή αύξηση της ζήτησης δίνει ώθηση στις τιμές, σύμφωνα με το Ναυτιλιακό Χρηματιστήριο της Σανγκάης (SSE).

Η μέση τιμή του δείκτη China Containerized Freight Index (CCFI) καταγράφηκε στις 1.495,98 μονάδες την 31η Μαΐου, με εβδομαδιαία αύξηση 7,7% από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία του SSE.

Ναυτιλία: Επιστροφή στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο 2024 για τις εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Η τιμή του δείκτη καταγράφει ανοδική πορεία από τις αρχές Μαΐου, με το κόστος των ναύλων για τις ναυτιλιακές εμπορικές γραμμές της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας να έχουν την πρώτη θέση στην κερδοφορία.

Το συνολικό περιθώριο κέρδους για τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια (οι εννέα μεγαλύτερες εταιρείες που αναφέρουν κέρδη προ φόρων και τόκων ή EBIT) έφτασε το πρώτο τρίμηνο του έτους το +11,4%, μια σημαντική μεταστροφή από το -3,8% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, διάστημα που καταγράφηκε το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα για τον κλάδο εδώ και πέντε χρόνια.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εταιρίας οικονομικών ερευνών Hua Chuang Securities αποδίδουν την αύξηση των τιμών στις γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και στη βελτιωμένη ζήτηση της εξαγωγής προϊόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έρευνα της KPMG επισημαίνεται πως οι ναύλοι επέστρεψαν σε κανονικά επίπεδα μετά τις μετα-πανδημικές διακυμάνσεις, οι οποίες σημείωσαν τιμές ρεκόρ σε πολλές κατηγορίες φορτίου, από τις αρχές του 2024, όμως αυξήθηκαν και πάλι κυρίως λόγω των περιορισμών στις διαδρομές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Xeneta, που δημοσίευσαν τις προηγούμενες μέρες οι FT, το μέσο κόστος αποστολής ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδιών μεταξύ της Άπω Ανατολής και της Βόρειας Ευρώπης σε σύντομο χρονικό διάστημα, το νούμερο που είναι πιο ευαίσθητο στις τιμές της αγοράς, τριπλασιάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι τιμές δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το ανώτατο όριο που παρατηρήθηκε αμέσως μετά την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι, ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν κατά τη διάρκεια μιας συνήθως ήσυχης περιόδου για τη ναυτιλία τους ανοιξιάτικους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Σε φυλάκιση 30 μηνών για απάτη καταδίκασε ολλανδικό δικαστήριο τον «εφοπλιστή» Γιάννη Καραγεώργη
Ναυτιλία |

Σε φυλάκιση 30 μηνών για απάτη καταδίκασε ολλανδικό δικαστήριο τον «εφοπλιστή» Γιάννη Καραγεώργη

Οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας κατηγόρησαν τον Γιάννη Καραγεώργη για απάτη και δόλια πτώχευση. Οι ποινές στην Ολλανδία δεν είναι εξαγοράσιμες. Ο Γιάννης Καραγεώργης θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του