Με το δεξί ξεκίνησε το ελληνικό Χρηματιστήριο, στον βηματισμό των ευρωαγορών. Θα θέλαμε υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Το επενδυτικό κλίμα καταλύεται από την προσμονή για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη 6/6.

Όπου και θα αποφασισθούν (ή όχι) μειώσεις επιτοκίων, και κυρίως του Deposit Facility, δικαιολογημένες έως ένα βαθμό ελέω άμβλυνσης πληθωριστικών πιέσεων.

Και οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθότι η Fed δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές αλλά και την εικόνα στο Σικάγο.

Κι έτσι, οι μετοχές παραμένουν έντονα ανοδικές, με τα περισσότερα Χρηματιστήρια να μην απομακρύνονται από τα ιστορικά τους υψηλά, ειδικότερα τα χρηματιστήρια σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο και αλλού.

Νευρικότητα θα δώσουν και οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ την Παρασκευή σχετικά με την αγορά εργασίας. Τα αναμενόμενα Non Farm Payrolls (NFPs Μαϊου) αποτελούν καίρια μεταβλητή για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με τους αναλυτές να συγκλίνουν σε οριακές μεταβολές από το -ούτως ή άλλως- επιβαρυντικό για μειώσεις επιτοκίων καθεστώς. Η ανεργία στο 3,9% για τον Απρίλιο (αναμένεται αμετάβλητη) με νέα NFPs 175Κ (αναμένονται 180Κ).

Στην Αθήνα, είχαμε μια ευκταία ανοδική προσπάθεια, με καλή αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

Το ενδιαφέρον παραμένει σε μετοχές “πρώτης γραμμής”, όπως ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, TITC, ΟΛΠ κ.α.

Κίνηση έβγαλε το ΚΛΜ, μετά και τις εξελίξεις του Ομίλου Intracom με την ασφαλιστική Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην Κλουκίνας θα αποτελέσει το όχημα για τη συμφωνία αυτή.

Το πάρτυ καλωσορίσματος της ΝΟΒΑΛ αρχίζει να οργανώνεται, και θα έχει σημασία να δούμε τις κινήσεις των πρώτων ημερών από τους επενδυτές, μετά την -επιτυχημένη, ομολογουμένως- δημόσια πρόταση.

Εντύπωση προκάλεσε το άδειασμα στον ΣΑΡ. Ενώ ξεκίνησε πολύ επιθετικά στο +6,5%, σταδιακά έχασε έδαφος, με αυξημένο τζίρο. Τονίζεται ότι η μετοχή βρίσκεται σε υπερπολυετή υψηλά (περιόδου 1999-2000), έχοντας κερδίσει πάνω από 1000% στη δεκαετία.

Ένα άλλο χαρτί που τράβηξε την προσοχή μας είναι η άγνωστη ΝΤΟΠΛΕΡ, καθώς πέρασε πακέτο προσυμφωνημένης συναλλαγής 100χιλ. τεμαχίων στα 1,20. Αν αυτό το χαρτί θα είχε καλύτερη τύχη αν είχε καλύτερη εμπορευσιμότητα (βασικά, δεν έχει καθόλου εμπορευσιμότητα..).

Και μιας και είπαμε για εμπορευσιμότητα, αυτά ήταν και τα προβλήματα των ΕΝΤΕΡ, ΠΕΡΦ, ΕΠΣΙΛ κ.λπ όταν πρωτοεισήχθησαν στο ταμπλό. Και είδαμε τη συνέχεια… Απλά η ΝΤΟΠΛΕΡ δεν τα έλυσε ποτέ, παρά τα αρκετά χρόνια της στο Χρηματιστήριο.

Η ΜΟΗ προσπαθεί να βρει τα πατήματά της, μετά το ..ναυάγιο στα 28 ευρώ, όπου και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τους πωλητές. Υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται ..δωράκι 1,40 ευρώ ανά μετοχή.

Ο ΟΠΑΠ, “φθηνός” σε αυτά τα επίπεδα, μην έχοντας απορροφήσει καν τα επίπεδα του μερίσματος που έδωσε λίγες εβδομάδες νωρίτερα (0,6105 ευρώ). Το συνολικό μέρισμα για το 2023 άγγιξε το 11%.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει ως ανέκδοτο στον 25άρη. Έχει αλλάξει ελάχιστα την πτωτική του συμπεριφορά, έχοντας χτίσει μια αδύναμη βάση στα τρέχοντα επίπεδα 13,55-13,60 ευρώ. Με έξοδο κάτω από 12,60 σε κλείσιμο εβδομάδας, μπορεί να δουλευτεί για μια -επιτέλους- αξιόλογη ανοδική προσπάθεια προς τα 15,50. Επιβαρυντικό η υποαπόδοσή του έναντι της λοιπής αγοράς (μιλάμε για την 4η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη), καθώς αν ο ΟΤΕ κινηθεί προς τα εκεί, μπορούμε να βρούμε τουλάχιστον 20 μετοχές που θα κάνουν διπλάσια απόδοση.. Από την άλλη, αγοράζεις ΟΤΕ.

Το κλειδί στις επόμενες συνεδριάσεις το κρατούν ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Κι όπως τράβηξαν (μαζί με ΜΟΗ) νοτιότερα όλο το ταμπλό, έτσι με μια καλή επίθεση μπορούν να ανταποδώσουν.

Επαναλαμβάνεται ότι την Τετάρτη, 5/6, θα λάβει χώρα αντίστοιχη δημοπρασία 52 εβδ., για όποιον θέλει να “κλειδώσει” το τρέχον επιτόκιο. Να σημειωθεί ότι η απόδοση είναι αφορολόγητη και “καταβλητέα” στην έναρξη της επένδυσης, αυστηρότερα ο επενδυτής αγοράζει με έκπτωση την άρτια αξία του ΕΓΕΔ, η οποία θα του επιστραφεί ολόκληρη στο τέλος της επενδυτικής περιόδου. Η απόδοση της αμέσως προηγούμενης δημοπρασίας (6/3) ήταν στο 3,73%, και αναμένεται ελαφρώς χαμηλότερη.

Το spread μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου και αντίστοιχου γερμανικού παραμένει επί μακρόν σε ζώνη υπερπολυετών χαμηλών, περ. των 100 μ.β. Τα επίπεδα αυτά έτρεχαν την περίοδο 2009, πριν το PSI και τα μνημόνια, ενδεικτικό της πλήρους επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο παγκόσμιο επενδυτικό στερέωμα μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής