Μετά τον αυξημένο αριθμό της άνοιξης, συνεχίζονται και το καλοκαίρι οι πλειστηριασμοί. Ενδεικτικό είναι πως μόνο για τον Ιούνιο, έχουν προγραμματιστεί 3.971 πλειστηριασμοί, ανάμεσά τους και υποθέσεις που αφορούν ακίνητα διαμάντια αλλά και κραταιές επιχειρήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο πλειστηριασμός που αφορά την κάποτε ισχυρή καπνοβιομηχανία Καπνική Α. Μιχαηλίδης. Συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου με επισπεύδουσα τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank AG – βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα από τα βιομηχανικά συγκροτήματα  της  εταιρείας Καπνική Α. Μιχαηλίδης Α.Ε., στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Η τιμή πρώτης προσφοράς του συγκροτήματος έχει οριστεί  στα 6,491 εκατ. ευρώ.

Πλειστηριασμοί: Ποιες ιστορικές βιομηχανίες βγαίνουν στο σφυρί

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης το  ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της δημοτικής ενότητας Πολυκάστρου, στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και συγκεκριμένα στο αγρόκτημα Κοτυλίου και επί του 2ου χλμ της επαρχιακής οδού Σιταριάς – Πολυκάστρου.

Κτίρια και υποδομές

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εκτιμηθέντος ακινήτου είναι ανεπτυγμένες σε γήπεδο εμβαδού 200.876,61 τ.μ. το οποίο αποτελεί διαιρετό τμήμα ενός μεγαλύτερου αρχικού γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εκτιμηθέντος ακινήτου αποτελούν τμήμα μίας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνών που ωστόσο δεδομένης της χρήσης των κτισμάτων που περιλαμβάνει δύναται να λειτουργήσει και ως αυτόνομο ακίνητο. Οι εν λόγω εκτιμηθείσες κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής δόμησης και κάλυψης 64.909,93 τ.μ. και 45.329,64 τ.μ. αντίστοιχα, περιλαμβάνουν το βιομηχανοστάσιο και αποτελούν κατασκευές με στοιχεία προκατασκευασμένου σκυροδέματος.

Πιο αναλυτικά αναφορικά στις επιμέρους εγκαταστάσεις, το βιομηχανοστάσιο αποτελεί ένα ισόγειο κτίσμα παραλληλόγραμμου σχήματος που εξυπηρετούσε την διαλογή και επεξεργασία καπνού, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θαλάμους τεχνητής ωρίμανσης γραφειακούς χώρους και βοηθητικούς χώρους (κουζίνα, WCs και χώροι προσωπικού) και είναι προσβάσιμο μέσω δύο θυρών βιομηχανικού τύπου (ρολά) και δύο μεταλλικών συρόμενων θυρών. Αναφορικά με το κτίριο φυσικής ζύμωσης, πρόκειται για διώροφο κτίσμα.. Τέλος, τα λοιπά, ως επί το πλείστον, βοηθητικά κτίσματα, συμπεριλαμβανομένων του εστιατορίου, αποθήκης, κ.λπ, είναι ποικίλων κατασκευαστικών προδιαγραφών αναλόγως της ακριβούς χρήσης και αποτελούν αποκλειστικά ισόγεια κτίσματα.

Η εταιρεία και το τέλος της

Ο όμιλος είχε έδρα στη Σιταριά Πολυκάστρου, και παρουσία σε οκτώ χώρες με εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες, ενώ πάνω από το 50% των πωλήσεών του διοχετευόταν στις τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες τσιγάρων παγκοσμίως, Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco και Imperial-Reemtsma.

Δεν ήταν μια ακόμη απλή καπνοβιομηχανία αλλά η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο, πίσω από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές, ενώ βρισκόταν  στην πρώτη θέση μεταξύ των παραγωγών ανατολικών καπνών και είχε σημαντική παρουσία και στα καπνά δυτικού τύπου (F.C.V. και Burley).

Η Καπνική Μιχαηλίδης, η οποία έκανε τα πρώτα βήματά της το 1886 στη Δράμα ως εταιρεία «καπνών εις φύλλα», αποτελούσε ένα από τα διαμάντια των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Τα οικονομικά προβλήματα της ιστορικής εταιρείας είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά στα χρόνια της κρίσης ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε τον Οκτώβριο του 2016 όταν, μετά από έλεγχο που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα στη θυγατρική της ΠΑΕΓΑΕ (Προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος), που αποθήκευε καπνά για λογαριασμό της Καπνική Μιχαηλίδης, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν μεγάλες ποσότητες για τις οποίες είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης. Μέρος των τίτλων αυτών είχε χρησιμοποιήσει η βιομηχανία για να αποσπάσει δάνεια, κυρίως, από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα ευρήματα του ελέγχου οδήγησαν σε αντικατάσταση της διοίκησης της ΠΑΕΓΑΕ, η οποία, στη συνέχεια, δέσμευσε τα αποθηκευμένα καπνά της βιομηχανίας, με αποτέλεσμα η εταιρεία  να μην μπορεί να εκτελέσει παραγγελίες ή να προχωρήσει σε εξαγωγές,γεγονός που έφερε την εταιρεία κοντά στο ΄τέλος της

Προφανώς και μετά ακολούθησε ένα δικαστικό μπαράζ με τις αρχές να αναγνωρίζουν την κυριότητα των παραγωγών επί των καπνών της σοδειάς του 2016, που είχαν παραδώσει και δεν πληρώθηκαν.

Τον Δεκέμβριο του 2021 το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ποσότητα καπνών πρέπει να δημοπρατηθεί προς όφελος των εργαζομένων στην επιχείρηση για την καταβολή δεδουλευμένων. Ακολούθησαν και άλλοι πλειστηριασμοί για ποσότητες καπνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου