Απότομη υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Ινδίας μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις γενικές εκλογές της χώρας που έδειξε ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ο βασικός δείκτης μετοχών NSE Nifty 50 έκλεισε με πτώση που άγγιξε το 6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που καταγράφηκε μετά από τα από τα πρώτα lockdown στην Ινδία τον Μάρτιο του 2020.

Χρηματιστήριο Ινδίας: Νέα ιστορικά υψηλά μετά τις δημοσκοπήσεις για θρίαμβο Μόντι

Ο NSE Nifty 50, στον οποίο μετέχουν μεγάλες εταιρείες, υποχώρησε ενδοσυνεδριακά  8,5% , αλλά έκλεισε την ημέρα με πτώση 5,9% στις 21.884,5 μονάδες.

Ο S&P BSE Sensex υποχώρησε επίσης απότομα, κλείνοντας με απώλειες 5,7% χαμηλότερα στις 72.079,05 μονάδες.

Η ανατροπή στην καταμέτρηση

Η ρουπία υποχώρησε 0,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της σε 16 μήνες.

Περισσότερες από τις μισές ψήφοι έχουν καταμετρηθεί στις γενικές εκλογές της Ινδίας και το Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του Μόντι θεωρείται απίθανο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην 543μελή κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Ίσως χρειαστεί να βασιστεί σε συμμάχους στην Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές, όπως η ώθηση για επενδύσεις, που υπήρξε ένας από τους βασικούς άξονες της διακυβέρνησης της κυβέρνησης Μόντι.

Τι φοβάται η αγορά

«Το βασικό ερώτημα είναι εάν το BJP μπορεί να διατηρήσει την πλειοψηφία ενός κόμματος» εξηγεί στο Reuters ο Ken Peng, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Ασία, στη Citi Global Wealth. «Εάν όχι, τότε θα μπορούσε ο συνασπισμός του να προσφέρει οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα υποδομές;»

Ο Puneet Sharma, διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής κεφαλαίων στο Whitespace Alpha, εκτιμά ότι εάν η νέα κυβέρνηση εξαρτάται από τους εταίρους του συνασπισμού, «μπορεί να αλλάξει την εστίασή της» για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ευημερία «αντί να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό του Ιουλίου».

Οι αγορές  εκτινάχθηκαν στα ύψη τη Δευτέρα, καθώς τα exit poll το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι ο Μόντι και το BJP θα κέρδιζαν σημαντική νίκη.

Η αναλύτρια της αγοράς, Fiona Cincotta εξήγησε στο BBC ότι οι βασικοί δείκτες μετοχών της Ινδίας έχουν «πραγματικά χτυπηθεί».

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποιες «πολύ σημαντικές πτωτικές τάσεις» σε μεμονωμένες μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Reliance Industries και της Bank of India.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές