Με απώλειες σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με πολλά χαρτοφυλάκια να παίρνουν μέρος των κερδών τους, καθώς επηρεάστηκαν από τις αμφιβολίες που έχουν αναδυθεί για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη μείωση επιτοκίου που αναμένεται ευρέως την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,35% στις 8.233 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,02% στις 18.417 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,75% στις 7.937 μονάδες.

Wall Street: Αδύναμη – Προσπαθεί να στηρίξει η Intel

Στο επίκεντρο και σήμερα η μετοχή της GSK, η οποία προσπάθησε να περιορίσει τις πιέσεις, μετά από την πτώση άνω του 9% τη Δευτέρα, αφού το αμερικανικό δικαστήριο θα αξιολογήσει χιλιάδες αγωγές που ισχυρίζονταν ότι το φάρμακο Zantac προκαλεί καρκίνο.

Υπό πίεση βρέθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να χάνει πάνω από 2%. Η ιταλική UniCredit και η ισπανική BBVA έχασαν περισσότερο από 4%, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προ-εκτιμήσουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Οι μετοχές της Maersk, από την άλλη, ενισχύθηκαν κατά 2,1%, αφού ο δανικός ναυτιλιακός κολοσσός αύξησε την καθοδήγηση για τα κέρδη του για ολόκληρο το έτος λόγω της έντονης ζήτησης της αγοράς και συνέχισε τις διαταραχές της Ερυθράς Θάλασσας.

Τι αναμένουν από την ΕΚΤ

Οι ευρωπαϊκές αγορές άρχισαν τον Ιούνιο υψηλότερα τη Δευτέρα, επεκτείνοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συναντηθούν την Πέμπτη, αλλά οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά εάν ο ελαφρώς υψηλότερος από τον αναμενόμενο δείκτης πληθωρισμού της ευρωζώνης, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, θα επηρεάσει την επικείμενη απόφαση της τράπεζας.

Οι τιμές καταναλωτή στις 20 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ενώ ο στόχος της ΕΚΤ είναι για 2% και τους δύο προηγούμενους μήνες είχε υποχωρήσει στο 2,4%.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκε στο 5,8% τον Μάιο σε σύγκριση με 5,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 2.723.000 τον Μάιο.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 25.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, υπάρχουν 179.000 περισσότεροι άνεργοι στη Γερμανία.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δριμύτεροι επανήλθαν οι πωλητές – Κάτω από τα 8 ευρώ η Εθνική

Στην πτωτική τροχιά επέστρεψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναίρεσε πλήρως τα κέρδη της χθεσινής ανάκαμψης, υπό το βάρος της επιφυλακτικότητας τόσο των ξένων, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, όσο και των αγοραστών, δεδομένου του ότι φαίνεται ότι η διορθωτική πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,57% στις 1.424,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.424,66 μονάδων (-1,57%) και 1.446,42 μονάδων (-0,07%). Ο τζίρος ανήλθε στα 98,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια αξίας 8,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,61% στις 3.440,89 μονάδες, ενώ στο -1,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.315,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,29% στις 1.235,49 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές