Περισσότερο από 1 δολάριο υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στην αγορά επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την προσφορά αργότερα φέτος σε μια παγκόσμια αγορά όπου η ζήτηση έχει ήδη δείξει σημάδια αδυναμίας.

Επεκτείνοντας τις απώλειες από το χαμηλό τεσσάρων μηνών της προηγούμενης συνεδρίασης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 1,13 δολάρια ή 1,4%, στα 77,23 δολάρια το βαρέλι . Το Brent τη Δευτέρα έκλεισε κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από τις 7 Φεβρουαρίου, μετά από πτώση άνω του 3%. Στο χαμηλότερο επίπεδο της Τρίτης, το Brent διαπραγματεύθηκε στα 76,76 δολάρια, λιγότερο από 2 δολάρια σε σχέση με το φετινό ναδίρ των 74,79 δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτά στα βαθιά, πλαγιοκοπούνται οι τράπεζες

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate μειώθηκαν κατά 1,21 δολάρια ή 1,6%, στα 73,01 δολάρια το βαρέλι. To WTI τη Δευτέρα υποχώρησε κατά 3,6% για να εγκατασταθεί κοντά στο χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, μαζί γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν την Κυριακή να επεκτείνουν τις περισσότερες από τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου έως το 2025, αλλά άφησαν περιθώρια για οικειοθελείς περικοπές από οκτώ μέλη που θα αποκλιμακωθούν σταδιακά από τον Οκτώβριο.

«Η αντίδραση της αγοράς είναι απογοητευτική για όποιον παράγει  πετρέλαιο  και φέρνει μεγάλη χαρά στους καταναλωτές», δήλωσε ο Tamas Varga από τον χρηματιστή

Η προσφορά αυξάνεται επίσης από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, όπως οι Η.Π.Α.

«Με το μάντρα «κακά νέα είναι κακά νέα», περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας μπορεί να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα, ανοίγοντας δυνητικά το δρόμο για επανέλεγχο του κατώτερου άκρου του μηνιαίου εύρους στα 72 δολάρια»,σύμφωνα με ανάλυση της IG .

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει στοιχεία αποθέματος και προϊόντων την Τετάρτη.

Το προϊόν που παρέχεται, που θεωρείται ως αντιπρόσωπος της ζήτησης, θα δείχνει πόση βενζίνη καταναλώθηκε κατά το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, την έναρξη της σεζόν οδήγησης στις ΗΠΑ.

«Το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση για πετρέλαιο τα επόμενα τρίμηνα είναι… πιθανό να είναι κρίσιμο» εξηγεί ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities