
Τα ύδατα ενός κλάδου πολλών ταχυτήτων τάραξε η ανακοίνωση της Korinthian Foods ότι δρομολογεί την είσοδό της στο χρηματιστήριο Αθηνών, επαναφέροντας τα τρόφιμα στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
S&P Global: Παραμένει ισχυρή η μεταποίηση στην Ελλάδα
Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί αμιγώς εταιρεία του κλάδου των τροφίμων, αφού εστιάζει περισσότερο στον τομέα του βιομηχανικού κέτερινγκ, δεν παύει να είναι σε έναν τομέα της οικονομίας που όπως έχουν αναφέρει αρκετοί παράγοντες της αγοράς βιώνει τις δικές του “μικρο-κρίσεις”.
Ανάπτυξη και επέκταση
Η ίδια η Korinthian Foods, εκκινώντας από τον Σολωμό Κορινθίας, επιβεβαιώνει με τους σχεδιασμούς της ότι θέλει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο προς ανάπτυξη και επέκταση. Ανάπτυξη στο μέτωπο των προϊόντων της (με νέα παραγωγική μονάδα, και επέκταση σε νέες αγορές δηλαδή.
Όπως σχολίασαν μάλιστα στον “ΟΤ” χρηματιστηριακές πηγές, η είσοδος της Korinthian Foods θυμίζει στην αγορά το βασικό της ρόλο, ως εναλλακτική πηγή άντλησης και αξιοποίησης κεφαλαίων, σε ένα περιβάλλον μάλιστα υψηλών επιτοκίων λόγω της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά από μια μακρά περίοδο “λήθαργου” εισαγωγών, έχουν γίνει ήδη δύο εισαγωγές στο ΧΑ (Optima Bank, ΔΑΑ), μετά τις ΑΕΕΑΠ, σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Ξαναζωντανεύει ο κλάδος των τροφίμων
Εάν εξαιρέσει κανείς την αξιόλογη εταιρεία της Κρι-Κρι ο κλάδος των τροφίμων στο ΧΑ δείχνει να διανύει ακόμη “πέτρινα” χρόνια, με αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα να έχουν είτε ευρύτερες δραστηριότητες είτε πολύ χαμηλές επιδόσεις.
Είχε προηγηθεί όμως μιας 20ετία κατά την οποία η αγορά είδε ναυαρχίδες είτε να πτωχεύουν, είτε να συγχωνεύονται και να εξαγοράζονται, προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές σε έναν τομέα που στοχεύει σε αρκετές ανελαστικές καταναλωτικές δαπάνες. Από την Chipita και τον Μπάρμπα Στάθη, έως τη ΔΕΛΤΑ και την Ελαΐδα, αλλά και τις πτωχευμένες Nutriart (Κατσέλης), Καρδασιλάρης, ΕΒΖ, ο κλάδος έχει περάσει από «σαράντα κύματα».
Προφανώς όμως, καθώς τα τρόφιμα είναι ένας κλάδος που δεν χάνει την επενδυτική του “λάμψη”, οι κινήσεις ξένων funds έχουν δημιουργήσει ένα momentum που μπορεί να επιταχύνει εξελίξεις τους επόμενους μήνες.
Τα deals
Ο κλάδος άλλωστε κινείται σταθερά στον αστερισμό των deals. H περσινή εξαγορά της Ιωνικής Σφολιάτας από το SwitzGroup του Iνδού επιχειρηματία Talzoon Khorakiwala, οι συμφωνίες από το CVC Capital σε Δωδώνη, αλλά και η ομπρέλα της Bespoke (Νίκας, Wonderplant, Έδεσμα, Αμβροσία, Ελληνικοί Χυμοί, ST Bakery Foods και συμμετοχές σε ΜΕΒΓΑΛ, Λάβδα), από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλος είναι μόνο μερικά παραδείγματα.
Μάλιστα, τόσο το CVC με την Vivartia, όσο και ο Θεοδωρόπουλος βλέπουν, όχι πολύ μακριά, το ταμπλό του ΧΑ, δημιουργώντας μια νέα δυναμική στην αγορά, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερο το ενδιαφέρον.
Το μομέντουμ της οικονομίας
Προφανώς οι μεγάλοι “παίκτες” του κλάδου βλέπουν το μομέντουμ της οικονομίας και τη δυναμική της κατανάλωσης, ακόμη και καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επέδρασαν αρνητικά την προηγούμενη διετία. Και σε αυτό το μέτωπο δεν μπορεί να παραβλεφθούν και οι “πράσινοι βλαστοί” από τις ευρωπαϊκές οικονομίες που αναδύονται μετά από αρκετά τρίμηνα οριακής ανάπτυξης. Άλλωστε, οι βασικές εξαγωγικές αγορές των ελληνικών επιχειρήσεων είναι οι ευρωπαϊκές σε πρώτο χρόνο.
Γι’ αυτό άλλωστε, ο εγχώριος κλάδος των τροφίμων βρίσκεται πολύ ψηλά στην επενδυτική ατζέντα των ξένων, και προεξοφλούν νέες κινήσεις το επόμενο διάστημα. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπεται να εμφανίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, υψηλότερη από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια που εκπέμπει η χώρα μας σε μια ασταθή περιοχή λειτουργούν υποστηρικτικά για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Καταλυτικό ρόλο βέβαια παίζουν και οι ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών assets, τα οποία είχαν υποστεί βαθιά υποτίμηση την περίοδο των Μνημονίων και η δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.


Latest News

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες