Τα ύδατα ενός κλάδου πολλών ταχυτήτων τάραξε η ανακοίνωση της Korinthian Foods ότι δρομολογεί την είσοδό της στο χρηματιστήριο Αθηνών, επαναφέροντας τα τρόφιμα στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

S&P Global: Παραμένει ισχυρή η μεταποίηση στην Ελλάδα

Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί αμιγώς εταιρεία του κλάδου των τροφίμων, αφού εστιάζει περισσότερο στον τομέα του βιομηχανικού κέτερινγκ, δεν παύει να είναι σε έναν τομέα της οικονομίας που όπως έχουν αναφέρει αρκετοί παράγοντες της αγοράς βιώνει τις δικές του “μικρο-κρίσεις”.

Ανάπτυξη και επέκταση

Η ίδια η Korinthian Foods, εκκινώντας από τον Σολωμό Κορινθίας, επιβεβαιώνει με τους σχεδιασμούς της ότι θέλει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο προς ανάπτυξη και επέκταση. Ανάπτυξη στο μέτωπο των προϊόντων της (με νέα παραγωγική μονάδα, και επέκταση σε νέες αγορές δηλαδή.

Όπως σχολίασαν μάλιστα στον “ΟΤ” χρηματιστηριακές πηγές, η είσοδος της Korinthian Foods θυμίζει στην αγορά το βασικό της ρόλο, ως εναλλακτική πηγή άντλησης και αξιοποίησης κεφαλαίων, σε ένα περιβάλλον μάλιστα υψηλών επιτοκίων λόγω της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά από μια μακρά περίοδο “λήθαργου” εισαγωγών, έχουν γίνει ήδη δύο εισαγωγές στο ΧΑ (Optima Bank, ΔΑΑ), μετά τις ΑΕΕΑΠ, σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ξαναζωντανεύει ο κλάδος των τροφίμων

Εάν εξαιρέσει κανείς την αξιόλογη εταιρεία της Κρι-Κρι ο κλάδος των τροφίμων στο ΧΑ δείχνει να διανύει ακόμη “πέτρινα” χρόνια, με αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα να έχουν είτε ευρύτερες δραστηριότητες είτε πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Είχε προηγηθεί όμως μιας 20ετία κατά την οποία η αγορά είδε ναυαρχίδες είτε να πτωχεύουν, είτε να συγχωνεύονται και να εξαγοράζονται, προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές σε έναν τομέα που στοχεύει σε αρκετές ανελαστικές καταναλωτικές δαπάνες. Από την Chipita και τον Μπάρμπα Στάθη, έως τη ΔΕΛΤΑ και την Ελαΐδα, αλλά και τις πτωχευμένες Nutriart (Κατσέλης), Καρδασιλάρης, ΕΒΖ, ο κλάδος έχει περάσει από «σαράντα κύματα».

Προφανώς όμως, καθώς τα τρόφιμα είναι ένας κλάδος που δεν χάνει την επενδυτική του “λάμψη”, οι κινήσεις ξένων funds έχουν δημιουργήσει ένα momentum που μπορεί να επιταχύνει εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Τα deals

Ο κλάδος άλλωστε κινείται σταθερά στον αστερισμό των deals. H περσινή εξαγορά της Ιωνικής Σφολιάτας από το SwitzGroup του Iνδού επιχειρηματία Talzoon Khorakiwala, οι συμφωνίες από το CVC Capital σε Δωδώνη, αλλά και η ομπρέλα της Bespoke (Νίκας, Wonderplant, Έδεσμα, Αμβροσία, Ελληνικοί Χυμοί, ST Bakery Foods και συμμετοχές σε ΜΕΒΓΑΛ, Λάβδα), από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλος είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Μάλιστα, τόσο το CVC με την Vivartia, όσο και ο Θεοδωρόπουλος βλέπουν, όχι πολύ μακριά, το ταμπλό του ΧΑ, δημιουργώντας μια νέα δυναμική στην αγορά, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερο το ενδιαφέρον.

Το μομέντουμ της οικονομίας

Προφανώς οι μεγάλοι “παίκτες” του κλάδου βλέπουν το μομέντουμ της οικονομίας και τη δυναμική της κατανάλωσης, ακόμη και καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επέδρασαν αρνητικά την προηγούμενη διετία. Και σε αυτό το μέτωπο δεν μπορεί να παραβλεφθούν και οι “πράσινοι βλαστοί” από τις ευρωπαϊκές οικονομίες που αναδύονται μετά από αρκετά τρίμηνα οριακής ανάπτυξης. Άλλωστε, οι βασικές εξαγωγικές αγορές των ελληνικών επιχειρήσεων είναι οι ευρωπαϊκές σε πρώτο χρόνο.

Γι’ αυτό άλλωστε, ο εγχώριος κλάδος των τροφίμων βρίσκεται πολύ ψηλά στην επενδυτική ατζέντα των ξένων, και προεξοφλούν νέες κινήσεις το επόμενο διάστημα. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπεται να εμφανίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, υψηλότερη από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια που εκπέμπει η χώρα μας σε μια ασταθή περιοχή λειτουργούν υποστηρικτικά για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Καταλυτικό ρόλο βέβαια παίζουν και οι ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών assets, τα οποία είχαν υποστεί βαθιά υποτίμηση την περίοδο των Μνημονίων και η δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών