
Στην πτωτική τροχιά επέστρεψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναίρεσε πλήρως τα κέρδη της χθεσινής ανάκαμψης, υπό το βάρος της επιφυλακτικότητας τόσο των ξένων, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, όσο και των αγοραστών, δεδομένου του ότι φαίνεται ότι η διορθωτική πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,57% στις 1.424,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.424,66 μονάδων (-1,57%) και 1.446,42 μονάδων (-0,07%). Ο τζίρος ανήλθε στα 98,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια αξίας 8,1 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,61% στις 3.440,89 μονάδες, ενώ στο -1,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.315,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,29% στις 1.235,49 μονάδες.
Συνεχίζεται η διόρθωση
Η διόρθωση που άρχισε από τα επίπεδα των 1.505 μονάδων δεν φαίνεται να δείχνει να ολοκληρώνεται σύντομα, με την αγορά να εγκλωβίζει σήμερα και τους αγοραστές της χθεσινής αντίδρασης. Μάλιστα, φαίνεται πλέον ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για τις 1.415 – 1.420 μονάδες, όπου και βρίσκεται η κύρια στήριξή του. Και όσο ο τραπεζικός κλάδος πλαγιοκοπεί τη στήριξη των 1.240 μονάδων, έχασε και το κρίσιμο επίπεδο των 1260-65 μονάδων, τόσο το σενάριο της δοκιμασίας του γενικού δείκτη θα έρθει συντομότερα από το αναμενόμενο.
Στην προσπάθεια να ανακόψει την διορθωτική πορεία άλλωστε, δεν δείχνει να έχει τις πολύτιμες βοήθειες των ξένων, οι οποίοι προσπαθούν να αποτιμήσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Μπορεί από το 2020, όταν δηλαδή άρχισε η παγκόσμια οικονομία να επανέρχεται από τα δρακόντεια lockdown της πανδημίας, το βασικό πρόβλημα των αγορών να ήταν ο πληθωρισμός, και κατ’ επέκταση η νομισματική πολιτική που μεταβλήθηκε άρδην για την αντιμετώπισή του, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, η μεγάλη ανησυχία δεν έχει εξαλειφθεί. Παρά το γεγονός μάλιστα που οι περισσότερες δυτικές αγορές έχουν ξεπεράσει τα ιστορικά τους υψηλά πολλές φορές, τον Ιούνιο του 2024 η αβεβαιότητα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής παραμένει υψηλή, επηρεάζοντας και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου σε περιφερειακές αγορές, όπως είναι η ελληνική.
Έτσι, ενώ η πρώτη μείωση του επιτοκίου αναμένεται ευρέως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, μετά μάλιστα από το 2019, τα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έβαλαν το “μικρόβιο” της αμφιβολίας. Ήταν άλλωστε στο 2,6% τον Απρίλιο, από 2,4% το δίμηνο που προηγήθηκε. Και αυτές οι αμφιβολίες, οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν υπερβολικές, αφού οι ίδιοι οι αξιωματούχοι έχουν βεβαιώσει σε κάθε τόνο ότι θα υπάρξει αλλαγή επιτοκίου.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Autohellas έκλεισε με απώλειες 3,37%, με τις Εθνική, Πειραιώς, Aegean, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, Jumbo, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Coca Cola, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Quest, ενώ η Cenergy με το +0,44% και ο Σαράντης με το +1,99% που κατέγραψαν ήταν οι μοναδικές στον FTSE 25 που έκλεισαν θετικά.


Latest News

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - «Bλέπει» και πάλι τις 1.700 μονάδες
Ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια - Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25