
Να ξεφύγει από τον πτωτικό κλοιό προσπαθεί και σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να το καταφέρνει καθώς έχει «απέναντι» του και δεικτοβαρείς τίτλους αλλά και το αρνητικό διεθνές κλίμα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,22% στις 1.444,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.487,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,69% στις 1.255,84 μονάδες.
Η ανατροπή που φέρνει η Korinthian Foods στο ΧΑ
Στους ρυθμούς του πληθωρισμού…
Μπορεί από το 2020, όταν δηλαδή άρχισε η παγκόσμια οικονομία να επανέρχεται από τα δρακόντεια lockdown της πανδημίας, το βασικό πρόβλημα των αγορών να ήταν ο πληθωρισμός, και κατ’ επέκταση η νομισματική πολιτική που μεταβλήθηκε άρδην για την αντιμετώπισή του, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, η μεγάλη ανησυχία δεν έχει εξαλειφθεί.
Παρά το γεγονός μάλιστα που οι περισσότερες δυτικές αγορές έχουν ξεπεράσει τα ιστορικά τους υψηλά πολλές φορές, τον Ιούνιο του 2024 η αβεβαιότητα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής παραμένει υψηλή, επηρεάζοντας και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου σε περιφερειακές αγορές, όπως είναι η ελληνική.
Έτσι, ενώ η πρώτη μείωση του επιτοκίου αναμένεται ευρέως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, μετά μάλιστα από το 2019, τα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έβαλαν το «μικρόβιο» της αμφιβολίας.
Ήταν άλλωστε στο 2,6% τον Απρίλιο, από 2,4% το δίμηνο που προηγήθηκε. Και αυτές οι αμφιβολίες, οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν υπερβολικές, αφού οι ίδιοι οι αξιωματούχοι έχουν βεβαιώσει σε κάθε τόνο ότι θα υπάρξει αλλαγή επιτοκίου.
Αυτό όμως το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί την ώρα που το ΧΑ προσπαθούσε να κάνει την αντίδραση μετά από την πτώση του δευτέρου δεκαημέρου του Μαΐου, επηρεάζοντας και τις επενδυτικές διαθέσεις, ειδικά των ξένων, σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόταν τη συμβολή τους. Βέβαια, η διόρθωση αυτών των ημερών ενδεχομένως να ήταν αναγκαία για να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις στο ΧΑ και να ανακτηθεί η θετική ορμή, πληρώνοντας την τάση η οποία παραμένει θετική.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Cenergy, Eurobank, Εθνική, Τιτάν, Λάμδα, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης κερδίζει 1,99%, με τις ΟΤΕ, Aegean, Motor Oil, Autohellas, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ να προσπαθούν να δώσουν και αυτές στηρίγματα. Χωρίς μεταβολή είναι η Coca Cola.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS