Να ξεφύγει από τον πτωτικό κλοιό προσπαθεί και σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να το καταφέρνει καθώς έχει «απέναντι» του και δεικτοβαρείς τίτλους αλλά και το αρνητικό διεθνές κλίμα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,22% στις 1.444,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.487,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,69% στις 1.255,84 μονάδες.

Η ανατροπή που φέρνει η Korinthian Foods στο ΧΑ

Στους ρυθμούς του πληθωρισμού…

Μπορεί από το 2020, όταν δηλαδή άρχισε η παγκόσμια οικονομία να επανέρχεται από τα δρακόντεια lockdown της πανδημίας, το βασικό πρόβλημα των αγορών να ήταν ο πληθωρισμός, και κατ’ επέκταση η νομισματική πολιτική που μεταβλήθηκε άρδην για την αντιμετώπισή του, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, η μεγάλη ανησυχία δεν έχει εξαλειφθεί.

Παρά το γεγονός μάλιστα που οι περισσότερες δυτικές αγορές έχουν ξεπεράσει τα ιστορικά τους υψηλά πολλές φορές, τον Ιούνιο του 2024 η αβεβαιότητα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής παραμένει υψηλή, επηρεάζοντας και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου σε περιφερειακές αγορές, όπως είναι η ελληνική.

Έτσι, ενώ η πρώτη μείωση του επιτοκίου αναμένεται ευρέως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, μετά μάλιστα από το 2019, τα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έβαλαν το «μικρόβιο» της αμφιβολίας.

Ήταν άλλωστε στο 2,6% τον Απρίλιο, από 2,4% το δίμηνο που προηγήθηκε. Και αυτές οι αμφιβολίες, οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν υπερβολικές, αφού οι ίδιοι οι αξιωματούχοι έχουν βεβαιώσει σε κάθε τόνο ότι θα υπάρξει αλλαγή επιτοκίου.

Αυτό όμως το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί την ώρα που το ΧΑ προσπαθούσε να κάνει την αντίδραση μετά από την πτώση του δευτέρου δεκαημέρου του Μαΐου, επηρεάζοντας και τις επενδυτικές διαθέσεις, ειδικά των ξένων, σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόταν τη συμβολή τους. Βέβαια, η διόρθωση αυτών των ημερών ενδεχομένως να ήταν αναγκαία για να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις στο ΧΑ και να ανακτηθεί η θετική ορμή, πληρώνοντας την τάση η οποία παραμένει θετική.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Cenergy, Eurobank, Εθνική, Τιτάν, Λάμδα, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης κερδίζει 1,99%, με τις ΟΤΕ, Aegean, Motor Oil, Autohellas, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ να προσπαθούν να δώσουν και αυτές στηρίγματα. Χωρίς μεταβολή είναι η Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών