Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια ήπια προσγείωση, ο πληθωρισμός μειώνεται και έρχονται μειώσεις επιτοκίων, αλλά η αύξηση των εμπορικών περιορισμών, μεταξύ άλλων με την επιβολή δασμών, από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι ο «πιο ανησυχητικός» κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στη μιλώντας στο CNBC, τονίζοντας ότι «το εμπόριο επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο από ό,τι θα επιβραδυνόταν διαφορετικά».

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Εφοδιαστικές αλυσίδες σε νέες αναταράξεις

Το ΔΝΤ κατέγραψε τους εμπορικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες αυξήθηκαν από 1.000 σε 3.000 και, σύμφωνα με τη Γκεοργκίεβα, τα δύο τρίτα αυτών των δασμών δεν δικαιολογούνται. «Το πιο ανησυχητικό πράγμα είναι ότι βλέπουμε έναν εναγκαλισμό του εμπορίου όπως να ‘ναι, παντού», τόνισε.

Λέγοντας «παντού», η Γκεοργκίεβα «έδειχνε» κυρίως τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη: τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τα μισά από τα μέτρα πολιτικής προέρχονται από αυτά τα μέρη και όταν αναλύουμε [τους δασμούς]… μπορούμε να βρούμε εξήγηση για το ένα τρίτο», είπε.

«Πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η σπουδή για τους δασμούς επανεμφανίστηκε», είπε η Γκεοργκίεβα. «Η παγκοσμιοποίηση δεν λειτούργησε πραγματικά για όλους», σημείωσε.

Καθώς οι δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου, Μπάιντεν και Τραμπ, ακολουθούν επιθετικές δασμολογικές πολιτικές, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι αλλαγές στα εμπορικά πρότυπα ήδη οδηγούν σε βραδύτερη ανάπτυξη από ό,τι θα περίμενε διαφορετικά το ΔΝΤ.

Το κόστος

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν ότι οι εμπορικοί περιορισμοί μπορεί να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία μεταξύ μόλις 0,2% ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση, έως και 7% του ΑΕΠ στη χειρότερη περίπτωση.

«Η αφαίρεση του 7% από τον κόσμο σημαίνει ότι η Ιαπωνία και η Γερμανία έχουν φύγει», είπε η Γκεοργκίεβα. Πρόσθεσε ότι όταν μια χώρα εφαρμόζει έναν εμπορικό περιορισμό, η πιθανότητα αμοιβαιότητας είναι 75%, αυξάνοντας τις ανησυχίες της σχετικά με το νόμο των ακούσιων συνεπειών. «Καλούμε προσεκτικά βαθμονομημένες ενέργειες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες εθνικής ασφάλειας και οικονομικής ασφάλειας, αλλά μην καίτε και τα χλωρά μαζί με τα ξερά».

«Θα έχουμε κόσμο στους δρόμους»

Βραχυπρόθεσμα, τα πράγματα φαίνονται καλά, με το ΔΝΤ να αναβαθμίζει πρόσφατα τις προοπτικές ανάπτυξης στο 3,2%. Οι πρόσφατες επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, επίσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να κερδίζει 6,7% τα τελευταία δύο χρόνια — σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την πρόβλεψη του ΔΝΤ το 2022.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η ανησυχία της επικεντρώνεται στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τις οποίες χαρακτήρισε «αρκετά απογοητευτικές».

Το ΔΝΤ προβλέπει περίπου 3% παγκόσμια ανάπτυξη ετησίως τα επόμενα χρόνια, η οποία σημείωσε ότι είναι σχεδόν 1% λιγότερο από ό,τι πριν από την Covid.

«Αυτή η αργή ανάπτυξη σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα απογοητευτούν, οι οικογένειες θα ανησυχούν για το οικονομικό μέλλον. Αν δεν αυξήσουμε την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, θα έχουμε κόσμο στους δρόμους», είπε.

Η απόκλιση μεταξύ των προηγμένων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών που επωφελήθηκαν από την παγκοσμιοποίηση μπορεί να αυξηθεί, με τις φτωχές χώρες να μένουν περαιτέρω πίσω για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, είπε.

Τα τελευταία 30 χρόνια, η παγκόσμια οικονομία τριπλασιάστηκε, ενώ οι αναδυόμενες αγορές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες τετραπλασιάστηκαν. «Είναι καλύτερα να προστατεύσουμε έναν βαθμό ολοκλήρωσης που λειτουργεί για όλους. … Αύξηση του κόστους, τι πιστεύετε ότι θα συμβεί με τις τιμές; Ανεβαίνουν!» είπε η Γκεοργκίεβα. Και όταν «η φτώχεια και η πείνα αυξάνονται, τελικά επηρεάζουν την παγκόσμια ασφάλεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή