
Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια ήπια προσγείωση, ο πληθωρισμός μειώνεται και έρχονται μειώσεις επιτοκίων, αλλά η αύξηση των εμπορικών περιορισμών, μεταξύ άλλων με την επιβολή δασμών, από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι ο «πιο ανησυχητικός» κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στη μιλώντας στο CNBC, τονίζοντας ότι «το εμπόριο επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο από ό,τι θα επιβραδυνόταν διαφορετικά».
ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Εφοδιαστικές αλυσίδες σε νέες αναταράξεις
Το ΔΝΤ κατέγραψε τους εμπορικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες αυξήθηκαν από 1.000 σε 3.000 και, σύμφωνα με τη Γκεοργκίεβα, τα δύο τρίτα αυτών των δασμών δεν δικαιολογούνται. «Το πιο ανησυχητικό πράγμα είναι ότι βλέπουμε έναν εναγκαλισμό του εμπορίου όπως να ‘ναι, παντού», τόνισε.
Λέγοντας «παντού», η Γκεοργκίεβα «έδειχνε» κυρίως τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη: τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τα μισά από τα μέτρα πολιτικής προέρχονται από αυτά τα μέρη και όταν αναλύουμε [τους δασμούς]… μπορούμε να βρούμε εξήγηση για το ένα τρίτο», είπε.
«Πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η σπουδή για τους δασμούς επανεμφανίστηκε», είπε η Γκεοργκίεβα. «Η παγκοσμιοποίηση δεν λειτούργησε πραγματικά για όλους», σημείωσε.
Καθώς οι δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου, Μπάιντεν και Τραμπ, ακολουθούν επιθετικές δασμολογικές πολιτικές, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι αλλαγές στα εμπορικά πρότυπα ήδη οδηγούν σε βραδύτερη ανάπτυξη από ό,τι θα περίμενε διαφορετικά το ΔΝΤ.
Το κόστος
Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν ότι οι εμπορικοί περιορισμοί μπορεί να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία μεταξύ μόλις 0,2% ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση, έως και 7% του ΑΕΠ στη χειρότερη περίπτωση.
«Η αφαίρεση του 7% από τον κόσμο σημαίνει ότι η Ιαπωνία και η Γερμανία έχουν φύγει», είπε η Γκεοργκίεβα. Πρόσθεσε ότι όταν μια χώρα εφαρμόζει έναν εμπορικό περιορισμό, η πιθανότητα αμοιβαιότητας είναι 75%, αυξάνοντας τις ανησυχίες της σχετικά με το νόμο των ακούσιων συνεπειών. «Καλούμε προσεκτικά βαθμονομημένες ενέργειες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες εθνικής ασφάλειας και οικονομικής ασφάλειας, αλλά μην καίτε και τα χλωρά μαζί με τα ξερά».
«Θα έχουμε κόσμο στους δρόμους»
Βραχυπρόθεσμα, τα πράγματα φαίνονται καλά, με το ΔΝΤ να αναβαθμίζει πρόσφατα τις προοπτικές ανάπτυξης στο 3,2%. Οι πρόσφατες επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, επίσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να κερδίζει 6,7% τα τελευταία δύο χρόνια — σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την πρόβλεψη του ΔΝΤ το 2022.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η ανησυχία της επικεντρώνεται στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τις οποίες χαρακτήρισε «αρκετά απογοητευτικές».
Το ΔΝΤ προβλέπει περίπου 3% παγκόσμια ανάπτυξη ετησίως τα επόμενα χρόνια, η οποία σημείωσε ότι είναι σχεδόν 1% λιγότερο από ό,τι πριν από την Covid.
«Αυτή η αργή ανάπτυξη σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα απογοητευτούν, οι οικογένειες θα ανησυχούν για το οικονομικό μέλλον. Αν δεν αυξήσουμε την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, θα έχουμε κόσμο στους δρόμους», είπε.
Η απόκλιση μεταξύ των προηγμένων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών που επωφελήθηκαν από την παγκοσμιοποίηση μπορεί να αυξηθεί, με τις φτωχές χώρες να μένουν περαιτέρω πίσω για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, είπε.
Τα τελευταία 30 χρόνια, η παγκόσμια οικονομία τριπλασιάστηκε, ενώ οι αναδυόμενες αγορές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες τετραπλασιάστηκαν. «Είναι καλύτερα να προστατεύσουμε έναν βαθμό ολοκλήρωσης που λειτουργεί για όλους. … Αύξηση του κόστους, τι πιστεύετε ότι θα συμβεί με τις τιμές; Ανεβαίνουν!» είπε η Γκεοργκίεβα. Και όταν «η φτώχεια και η πείνα αυξάνονται, τελικά επηρεάζουν την παγκόσμια ασφάλεια».


Latest News

Γέιλ – Χάρβαρντ: Γιατί διώχνουν ερευνητές και καθηγητές
Οι απειλές της κυβέρνησης Τραμπ και η διακοπή χρηματοδότησης

Η εκτόξευση των τιμών στον καφέ... νοθεύει τα χαρμάνια
Ενώ σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων απειλείται με αφανισμό μέχρι το 2050, η παγκόσμια ζήτηση ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία

Νέα κρτική Βανς στην ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες - Τι είπε για τη Γροιλανδία
«Απόλυτη αναγκαιότητα» για την ασφάλεια της Γροιλανδίας χαρακτήρισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς την απόκτηση του ελέγχου της από τις ΗΠΑ

Πράσινο φως από την ΕΚΤ για την εξαγορά της Banco BPM από τη UniCredit
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ιταλίας ενέκριναν την πρόταση για τον άμεσο έλεγχο της Banco BPM και τον έμμεσο έλεγχο των μονάδων της και της Anima Holding

Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο στη Βενεζουέλα ο Τραμπ - Η νέα εντολή που δόθηκε
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε την εταιρεία εμπορίας πετρελαίου του μεγιστάνα Harry Sargeant III να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα

Ο Πούτιν δοκιμάζει πόσο μακριά θα πάει ο Τραμπ κατά της ΕΕ για τις κυρώσεις
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχει τι είναι δυνατόν να πετύχει με τον Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg

Ο Μάσκ αγόρασε... Μασκ - Η xAI αγόρασε το Χ έναντι 45 δισ. δολ.
«Το μέλλον του xAI και του X είναι αλληλένδετα», ανέφερε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X

Πώς η δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της Walmart έγινε talk of the town
Η κληρονόμος της Walmart δημοσίευσε στους New York Times μια «μη πολιτική διαφήμιση» αλλά πολλοί λένε ότι το μήνυμά της ήταν πολιτικό

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών